Вся нерухомість > Новини > Покупці житла отримають держгарантії
↑ До списку новин

Покупці житла отримають держгарантії

11 лютого 2010

Кабінет міністрів запропонував механізм компенсації збитків громадян, отриманих з-за невиконання забудовниками своїх зобов'язань. У разі банкрутства будівельної компанії, держава буде виплачувати їх інвесторам вартість квартир з бюджетних коштів.

Втім, експерти сумніваються, що хоча б інвестори "Еліта-центру" отримають компенсацію, тому що їхні збитки обчислюються мільярдами гривень, а можливості бюджету мінімальні.

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект № 6031 "Про відшкодування фізичній особі (інвестору) майнової шкоди, заподіяної внаслідок злочину, вчинення якого пов'язане з інвестуванням будівництва житла". Законопроект розроблений Міністерством юстиції, щоб держава змогла компенсувати збитки громадян, отриманих у результаті махінацій будівельних компаній, зокрема ГК "Еліта-центр". Компенсація буде виплачуватися за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Але отримати її інвестор зможе лише у тому випадку, якщо забудовник не передав йому у власність житловий об'єкт і не може відшкодувати збитки. Підставою для виплати компенсації стане судове рішення, що вступило в силу, і виконавча документація, що підтверджує неплатоспроможність забудовника - відсутність коштів і майна, що може бути продано в рахунок компенсації збитків інвесторів. Боржник визнається неплатоспроможним в ході процедури банкрутства.

"Держава буде компенсувати збитки громадян, які вклали кошти в будівництво житла, у разі якщо будівельна компанія не проводила ніяких робіт або, наприклад, для такої компанії взагалі не існує і вона ніде не зареєстрована", - сказав заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

При цьому держава отримає право вимагати від боржника відшкодувати суму, витрачену на компенсації постраждалим, але тільки у випадку, якщо забудовник відновив платоспроможність. Він уточнив, що Міністерство фінансів не схвалив документ: "Мінфін не вважає, що держава повинна нести відповідальність за невиконані зобов'язання приватних компаній. Але така схема застосовується в міжнародній практиці вирішення майнових суперечок".

Незалежний експерт Ярослав Цуканов вважає, що створення додаткових гарантій для інвесторів збільшить попит на житло і буде сприяти припливу капіталу в галузь. Але урядові ініціативи складно реалізувати. "Проблема полягає в тому, що при великій кількості постраждалих, як у випадку з "Еліта-центром", судові засідання тягнуться роками. Згідно з процедурою, слідчим органам і суду необхідно допитати кожного інвестора, який подав позов. А без рішення суду компенсацію отримати неможливо, - відзначив голова правління громадської організації обдурених інвесторів "Центр правозахисту" Юрій Федоренко .- Крім того, держава навряд чи зможе виплачувати величезні суми відшкодування. Якщо спочатку збитки інвесторів "Еліта-центру" були оцінені в 400 млн.грн, то зараз ця сума збільшилася в три-п'ять разів за рахунок судових витрат і вимог відшкодувати моральний збиток".

За словами директора з економічних питань "Argus Real Estate" Ігоря Чернія, в період кризи на ринку вдалося утриматися тільки великим компаніям, а багато збанкрутували. "Не впевнений, що в бюджеті є гроші на виплату компенсацій всім інвесторам збанкрутілих компаній. У законопроекті не вказана точна сума, яку уряд повинен закласти в бюджет. Тому Кабмін може виділити мінімум коштів, а отже, отримати компенсацію вдасться трохи", - зазначив він. Ст. 4 проекту закону визначає, що компенсація дається "в межах відповідних бюджетних призначень".

Пан Черній вважає, що держава може уникнути додаткового навантаження на бюджет: "У країнах ЄС забудовники страхують свої ризики через державні або приватні фонди. Вони свідомо виплачують частину коштів, які можна витратити на компенсацію збитків інвесторів". "Але в умовах кризи українські страховики не хочуть страхувати ризики будівельних компаній", - зазначив пан Цуканов.

 Джерело: КоммерсантЪ (Україна)


Топ-оголошення

Продам торгівельний комплекс 7000 кв.м. в р-ні розвилки (вул. Титова і вул. Героїв Сталінграду).
Героїв Сталінграду вул., 7000 кв.м, Продам торгівельний комплекс 7000 кв.м. в р-ні розвилки (вул. ...

Торговельні приміщення > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Шикарна пропозиція - квартири в районі метро "КПИ"
Караваевы Дачі, Борщаговская вул., 97 а, 2 кімнати 43/30/7 кв.м 4/5, 11 800грн./місяць, Повністю ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Чудова 1к кв-ра з терасою в клубному будинку біля лісу та озера.
Фіалковського, 1 кімната, 63,3/27,7/30,9 кв.м, 1/3, 44 300$, Продам чудову 1к кв-ру 63, 3/27, 7/30, 9 ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Двоповерховий будинок, Віта-Поштова, Києво-Святошинський, Звенигородська 121-Г
Звенигородська, 121-Г, 5 і більше кімнат, 259 кв.м, 4,5 соток, 220 000$, Без комісії. Продається ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Віта-Поштова

Героев Крут: шикарная квартира с современным ремонтом на Черемушках!
Черемушки, Героев Крут (Терешковой) ул., 45, 2 комнаты, 52/30/8 кв.м, 1/5, 42 000$, Героев Крут ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н