Вся нерухомість > Новини > Забудовники придумали різке подорожчання житла
↑ До списку новин

Забудовники придумали різке подорожчання житла

2 лютого 2012

Ціни на квартири в новобудовах можуть підвищитися з другої половини року. Будівельники називають дві причини: занадто низька прибутковість бізнесу і дефіцит житла. За найскромнішими прогнозами забудовників, метр житла повинен коштувати від 12 тис. грн у столиці та від 8 тис. грн - в регіонах. Інакше компаніям не буде за що будувати нові об'єкти.

Минулий рік для будівельного бізнесу виявився не дуже успішним. Згідно з оперативними даними Мінрегіонбуду, в експлуатацію було введено 10,8 млн. квадратних метрів житла. Це найкращі показники з початку кризи, однак зовсім не радує попередня статистика продажів. За інформацією аналітиків, протягом року купівельна активність населення була дуже низькою. Найчастіше на придбання нової квартири вирішувалися ті, кому вдалося продати стару. Таким чином, весь ринок зводився до умовно-обмінних операцій.

Грошей забудовникам не вистачало, тому вони повільно, але впевнено знижували ціни на квартири. Наприклад, влітку в Києві можна було знайти безпрецедентні для столиці пропозиції: від 8 тис. грн за квадратний метр в новобудові, та ще з ремонтом, вбудованою кухнею і розстрочкою на два-три роки. Тому продавалися квартири дещо краще. За даними компанії SV Development, за листопад столичні забудовники продали 833 квартири, що в 3,5 рази більше показників аналогічного періоду 2010 року. У регіонах зафіксована схожа ситуація.

У результаті деякого пожвавлення попиту до забудовників повернулися колишні апетити - і вони знову почали лякати подорожчанням нового житла. «Торішні ціни були в прямому сенсі дисконтними, - пояснює власник і директор компанії-забудовника «Омокс» Олексій Кулагін. - Компанії, які пішли на зниження цін до 8-9 тис. грн за квадратний метр, зробили це на шкоду власним інтересам. Вони знехтували прибутковістю для виконання зобов'язань перед тими, хто вже купив у них квартири. Але така ситуація довго тривати не може, адже жодна будівельна організація не може працювати без прибутку».

За розрахунками Кулагіна, прибутковість власника будівельного майданчика - всього 6,38% ціни квадратного метра. Прибутковість будівельників трохи вища, але теж невелика - 9,64%. Решта грошей йдуть на покупку землі, розробку проекту, інженерію, зарплату робітникам і всілякі відрахування до державного та місцевого бюджетів. «Тому вже з другого півріччя ціна на житло встановиться на рівні 10 тис. грн за «квадрат». І це буде найнижча, майже подарункова ціна. Реальна вартість «квадрата», яка зацікавить будівельників, повинна бути на рівні 12-15 тис. грн», - резюмує Кулагін.

З одного боку, підстави для таких прогнозів є, адже об'єктивно ціни на будь-який товар ростуть в переддень його дефіциту. «Брак житла стане проблемою найближчого майбутнього, - вважає гендиректор компанії-забудовника  «Созидатель» Леонід Турчин. - Справа в тому, що за останні два-три роки будівельники тільки закінчували об'єкти, що були заморожені на початку кризи. Нових заділів ні в кого немає. Наприклад, наша компанія в рік починала по три об'єкти, а цього року планує ввести в експлуатацію всього один. Ми не бачимо зараз ніяких перспектив для нових проектів, і у решти забудовників схожа думка».

З іншого боку, є ще один важливий фактор - платоспроможність потенційного покупця. «Жодних економічних підстав для підвищення цін на квартири зараз немає, - переконаний глава національної ради Ріелторської палати України Олександр Бондаренко. - Для цього повинні збільшитися доходи населення і з'явитися доступні іпотечні кредити. Доходи населення у нас ростуть тільки за даними офіційної статистики. Що стосується іпотеки, то вона не стане доступною ще роки два. Таким чином, попит на житло залишиться низьким, а будівельникам все одно доведеться продавати те, що вони побудували».

Бондаренко впевнений, що прогнози будівельників про подорожчання квартир - ні що інше, як гра на підвищення. В умовах невеликого зростання продажів забудовники не могли втриматися від спокуси і вирішили стимулювати потенційного споживача за принципом «налітай, поспішай!» До речі, за оцінками незалежного експерта ринку нерухомості Руслана Макаренка, квартири в цьому році не тільки не подорожчають, а можуть навіть подешевшати. «Не виключено, що будівельний бізнес піде на поступки покупцеві в тому випадку, якщо той буде готовий заплатити відразу всю суму або її більшу частину. У такому випадку знижки, як і торік, будуть досягати 5-15%. Хоча афішувати їх забудовник зі зрозумілих причин не стане», - резюмує Макаренко.

Известия в Украине


Топ-оголошення

Продажа дачі смт. Чабани СТ "Кургани",
2 кімнати, 55 кв.м, 6,7 соток, 48 000$, Продажа дачі смт. Чабани СТ "Кургани", 1п.ц. з мансардою, під ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Чабани СТ "Кургани"

ЖК Great (Грейт), Дніпровська набережна( Причальна)
Позняки, Дніпровська наб., 15, 1 кімната, 47/15/20 кв.м, 12/25, 81 000$, Видова 1к. квартира в ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Печерські Липки офіс 85 м фасад від господаря
Липки, 85 кв.м, 24 000 грн./місяць, Вул. Дарвіна . Цетр Києва! Новий, світлий, з позитивною аурою ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Продам квартиру "чешский" проект в востребованном районе
Котовського, Заболотного вул., 1 кімната, 35/18/9 кв.м, 6/9, 23 500$, Код 113078 Продам отдельную ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Без комиссии. Офис 1200 кв.м., в БЦ, улица Хоревая. Идеально под it- компанию.
Подол, 1200 кв.м, 14$/кв.м/месяц, Без комиссии от собственника. Аренда офисного помещения, ул. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н