Вся нерухомість > Новини > Продати квартиру до весни не вийде
↑ До списку новин

Продати квартиру до весни не вийде

5 грудня 2011

До весни навряд чи новосілля будуть частими. Ті ж, у кого виявилися гроші для покупки, можуть сподіватися на сміливий прогноз: нові правила реєстрації угод «обвалять» на 15% вартість квадратних метрів.

Бюро технічної інвентаризації в останні дні по всій країні зазнали більшої атаки, ніж гучні штурми пільговиками регіональних офісів пенсійних фондів. Черги в тому ж Київському БТІ на Трьохсвятительській нині досягли рекордних розмірів - люди налякані черговою «реформою» уряду.

Як повідомлялося раніше інформаційним агентством Главред від 28.11.11р.: "З початку 2012 року в Україні запрацює новий реєстратор нерухомості. Бюро технічної інвентаризації ліквідують, і йому на зміну прийде «Укрдержреєстр»- державна реєстраційна структура при Мін'юсті, яка буде займатися всіма процесами, пов'язаними з реєстрацією будь-якого об'єкта нерухомості, включаючи земельні ділянки і пов'язані з ним обтяження (наприклад, іпотеки)".

«Черги просто рекордні. Сьогодні ще мені вдалося оформити право власності на квартиру протягом тижня, як і раніше було. Але в БТІ попереджають, що скоро на цю операцію людям доведеться витрачати три місяці. Тому черги величезні: багато юристів, нотаріусів намагаються вирішити питання своїх клієнтів, люди нервують», - розповів «Комментариям» киянин Павло.

Причиною стовпотворінь послужило те, що з 1 січня 2012 року в Україні змінюються правила реєстрації угод з нерухомістю - функції з реєстрації прав власності на квартиру будуть передані від БТІ до єдиного Укрдержреєстру при Мін'юсті. Вже сьогодні експерти на ринку попереджають, що в грудні буде практично неможливо з нуля оформити угоду купівлі-продажу нерухомості. Що ж до тривалості цього «перехідного періоду», гравці ринку називають терміни аж до майбутньої весни.

«Сьогодні не тільки з боку БТІ, але і з боку Держземресурсів говорять про те, що тим, хто ще не оформив свої угоди, необхідно їх в терміновому порядку реєструвати. У грудні відомства будуть виключно закінчувати реєстрацію по тих об'єктах, по яких вже почали роботу. Для того, щоб до січня вийти на нуль - щоб не було ніяких «боргів». Тому офіційно, звичайно, ніхто нічого говорити не буде, але фактично - процес офіційного оформлення угод буде штучно затягуватися. Деякі документи, можливо, навіть не прийматимуть до реєстрації», - розповів провідний спеціаліст відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

З його слів, в даний час поки що немає ніякої гарантії, що нова система при Мін'юсті почне безперебійно працювати прямо з Нового року. Проте, відзначає Костецький, угоди будуть укладатися. «Швидше за все, перші півтора-два місяці буде певна плутанина - люди не знатимуть, до кого звертатися, а фахівці Укрдержреєстра при Мін'юсті будуть допускати певні помилки. Але в будь-якому випадку, думаю, угоди будуть продовжуватися. Просто сама реєстрація відбуватиметься трохи пізніше», - вважає він.

У той же час президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов прогнозує, що ця вимушена технічна пауза на ринку купівлі-продажу житла здатна штовхнути ціни на квадратні метри вниз. Причому глибина падіння може досягати до весни 15% сьогоднішньої вартості.

«Активність на ринку і зараз вкрай низька - продається, в основному, дешевий сегмент (по Києву квартири до $80 тис. - Ред.). І люди, які під час цієї технічної паузи не зможуть реалізувати своє право продажу нерухомості, будуть у результаті змушені йти на серйозні поступки. Іншими словами, за 2-3 місяці на ринку буде накопичена критична маса, яка і буде чинити тиск на вартість. Це, звичайно, не буде падіння, яке ми спостерігали в 2008-2009 роках. Швидше за все, буде зниження на 10-15% максимум», - сказав він «Комментариям».

З тим, що ринок нерухомості, в першу чергу - ринок "вторинки", завмре до весни, згоден і віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України Євген Міщанчук. При цьому він наводить ще одну причину, яка зіграє не менш значиму роль у розвитку ситуації в найближчі місяці. Мова йде про введення незалежної оцінки об'єкта нерухомості у випадку здійснення угоди. Зараз для того, щоб продати квартиру, обов'язковою умовою є оцінка з боку незалежного оцінювача. І 2% ринкової вартості квартири має бути віддано державі - по відсотку на пенсійний фонд і як Держмито. Якщо ж квартира придбана менш ніж 3 роки тому - державі віддається 5%.

«За обсягами угод ринок "вторинки" завмре. Самі ціни не просядуть - їм просідати вже нікуди. Просто завмре ринок. Якщо взяти ціни рік тому і зараз, то тоді дійсно вони були трохи менше. Сьогодні ж житло подорожчало на 5-7%, нерухомість стала дорожче, але продавець більше отримувати на руки не став. Більше стала отримувати держава податків», - розповів він.

Правда, Костецький впевнений, що особливих побоювань дана ситуація народжувати не повинна. Так, сезонний фактор взимку завжди значно скорочував обсяги оформлюваних угод. «У будь-якому випадку, в грудні-січні кількість угод завжди істотно менше, ніж в інші місяці. Бо спочатку йдуть передсвяткові дні, а потім - післясвяткові. І, до речі, саме тому це самий оптимальний період для того, щоб налагодити новий механізм реєстрації прав власності. Так що загальна негативна динаміка буде тепер - виходячи з сезонності. Але сезонне скорочення буде не більше, ніж торік», - упевнений він.

Інші ж експерти не так оптимістично висловлюються, як він. Приміром, Рубанов налаштований на вихід ринку з кризового «піке» щонайменше лише через 5 років: «Років через п'ять це зниження ринок відіграє. Сьогодні для зростання немає жодних чинників - ані внутрішніх, ані зовнішніх. Інвестор йде. Умови несприятливі. Чому немає інвестора в Україні? З тієї ж причини, чому немає життя на Марсі - відсутнє відповідне середовище. Поки влада не створить комфортне середовище, - а, навіть, за найсміливішими прогнозами, це буде не раніше 5-7 років, - чекати грошей ззовні не доводиться. Усередині країни грошей немає».

Поки ж однозначно можна сказати одне - операції з нерухомістю на грудень планувати навряд чи варто. «Зараз якесь короткострокове планування операцій, по суті, неможливе. І призначати угоди на найближчий час, в певних випадках, звичайно, можна, коли відчуваєш впевненість у власних силах, що або операція буде повністю закрита, включаючи державну реєстрацію, в цьому році, або ви відразу 5 січня прийдете в Укрдержреєстр і зареєструєте договір досить швидко», - попереджає партнер юрфірми «Ілляшев і Партнери» Максим Копейчиков.

Комментарии


Топ-оголошення

БЕЗ КОМИССИИ. Аренда склада по Добрынинской 8. СРОЧНО!
Оболонь, 140 кв.м, 15 400грн/місяць, Без комиссии. Аренда склада 140 м.кв Оболонский р-н, ул. ...

Складські приміщення > Здам > Київ > Оболонський р-н

Сдам МІСЦЕ ДЛЯ РОЗМІЩЕННЯ FAST FOOD Куреневка!
Куреневка, Сырецкая ул., 20 кв.м, 6 500грн/месяц, С посредниками не сотрудничаю! відмінна транспортна ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Топ-оголошення

Продам. Производственно-складскую базу. 1600 м.кв. 60 сот. Левобережный-3
Березинська вул., 1600 кв.м, 340 000$, Продам. Производственно-складскую базу. 1600 м.кв. 60 сот. ...

Виробничі приміщення > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Продам 1-к квартиру на ж/м Сонячний. Третій поверх. Вид на Дніпро
Сонячний, 1 кімната, 34/19/- кв.м, 3/16, 27 500$, Продам ліквідну однокімнатну ретро квартиру з видом ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Сдам. 4-к.кв. 7/8, нагорка. пер.Евгена Коновальца
"нагорний", 4 кімнати, 140/-/- кв.м, 7/8, 1 000$/місяць, Сдам. 4-к.кв. 7/8, нагорка. пер.Евгена ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н