Вся нерухомість > Новини > Як правильно воювати з ОСББ - інструкція із застосування
↑ До списку новин

Як правильно воювати з ОСББ - інструкція із застосування

19 травня 2011

Задекларований добровільний вступ в ОСББ на ділі виявляється неминучим. Як відмовитися від вступу до «комунального колгоспу» без наслідків?

Тема перекладу сфери житлово-комунального господарства від радянської моделі з комунальними Житлово-експлуатаційними організаціями до ринкової моделі з Об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в Україні не нова. «Комментарии» вже писали про фактично примусовий порядок створення таких Об'єднань в містах. Такий стан речей, перш за все, пов'язаний з суперечливою законодавчою базою в країні - якщо одне положення закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» декларує добровільну основу створення і вступу до нього, то інше положення того ж документа практично не залишає виходу мешканцям, які не бажають вступати в ОСББ.

Тим не менше, законодавство все-таки залишає певні «лазівки», що дозволяють мешканцеві будинку, в якому вже діє ОСББ, самому вибирати виконавців основних житлово-комунальних послуг, ігноруючи компанії, які були обрані Об'єднанням. Така можливість тим більше актуальна у зв'язку з нормою про створення ОСББ, за якою для цього необхідно всього 50% + 1 квартира житлового будинку. Про суть такого половинчастого вступу в ОСББ «Комментариям» розповів юрист Юридичної фірми "Можаєв і Партнери» Максим Остапенко.

З одного боку, зазначив юрист, відповідно до ч.2 ст.9 закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - закон), членство в Об'єднанні є добровільним. Положення про те, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні його умов, закріплено також у ст.627 Цивільного кодексу України.

Більш того, згідно з п.10.5. Типового Статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (затверджений наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 141 від 27 серпня 2003 р.), власники житлових або нежитлових приміщень, що знаходяться в межах одного житлового комплексу, які не є членами Об'єднання, а також орендарі можуть укладати з ОСББ договір про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території і надання послуг.

Однак з іншого боку, згідно ч.ч.7, 8 ст.22 вищевказаного закону, власники квартир, не обладнаних приладами обліку, зобов'язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг з управителем (юридичною особою, що здійснює управління неподільним майном житлового комплексу за дорученням власника (власників) майна і забезпечує його належну експлуатацію) незалежно від членства в Об'єднанні. Причому відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускаються. Адже такі дії є порушенням прав інших членів Об'єднання і служать підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості з оплати відповідних рахунків у примусовому порядку.

При наявності ж технічної можливості здійснення поквартирного обліку споживання водо-, тепло-, газо-, електрозабезпечення, забезпечення гарячою водою та інших послуг, власники житлових і нежитлових приміщень можуть перераховувати кошти безпосередньо на рахунки підприємств, організацій, які надають ці послуги, за відповідними тарифами для кожного виду послуг у порядку, визначеному законом (ч.1 ст.22 закону).

До речі, якщо раніше підприємства та організації не особливо прагнули укладати такі договори з власниками квартир, то в найближчі роки ситуація повинна змінитися. Так, якщо взяти тільки столицю, компанія «Київенерго» розпочала пілотний проект з виконання функцій виконавця послуг з централізованого опалення і гарячого водопостачання для кінцевого споживача. Після підбиття результатів проекту «Київенерго» приблизно за три роки має намір перейти на надання киянам гарячої води та послуг опалення за прямими договорами в межах всієї своєї зони покриття (приблизно 3 / 4 населення столиці).

Як бачимо, продовжує юрист фірми "Можаєв і Партнери», виходячи з положень Закону, власники квартир (приміщень), які не є членами ОСББ, в будь-якому випадку зобов'язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг або з управителем майна (ОСББ або КП), або з підприємством, організацією, які надають комунальні послуги.

«Аналіз норм Закону дозволяє зробити висновок, що якщо в будинку створюється ОСББ, то особа, яка не є його членом, зобов'язана зважати на рішення загальних зборів та оплачувати комунальні послуги, які йому надаються підприємствами та організаціями, обраними ОСББ. У даному випадку особа, яка не є членом ОСББ, буде нести відповідальність за несплату (неповну або несвоєчасну оплату) комунальних послуг не перед ОСББ, а безпосередньо перед такими підприємствами та організаціями, які, в тому числі, можуть стягнути з нього заборгованість в судовому порядку» , - підкреслює Остапенко.

Таким чином, з вищевикладеного можна зробити висновок про те, що:

- Власники квартир, не обладнаних приладами обліку, зобов'язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг з Управителем ОСББ.

- Однак при наявності в квартирі приладів обліку споживання водо-, тепло-, газо-, електрозабезпечення, забезпечення гарячою і холодною водою, власники житлових і нежитлових приміщень, на підставі укладеного договору, можуть перераховувати кошти безпосередньо на рахунки підприємств, організацій, які надають ці послуги - в обхід ОСББ.

Іншими словами, якщо за вивезення сміття та прибирання прибудинкової території власнику квартири все одно доведеться платити компаніям, обраним ОСББ, то оплату за електроенергію, воду, опалення і газ, за ​​умови наявності лічильників, він може вносити тим компаніям і організаціям, яким вважатиме за потрібне. Звичайно, до появи двох, а то й трьох виробників тепла і води в тому ж Києві вибирати немає з кого. Проте, як мінімум, можна не міняти виконавця послуги, а значить, і тариф.

Комментарии


Топ-оголошення

Люстдорфская дор.: сдам потрясающую квартиру в новом ЖК "Одиссей" на Таирова!
Люстдорфская дор., 55Л, 2 комнаты, 88/34/27 кв.м, 8/16, 14 000грн/месяц, Люстдорфская дорога / пл. ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н

Продам 3к 101м Ревуцкого 54 а ЖК Ревуцкий без комиссии
Харьковский массив, Ревуцкого ул., 54а, 3 комнаты, 101/47/17 кв.м, 14/25, 88 000$, Продам 3-ю ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

БЕЗ%, здам 3к квартиру 100м2, вул.. Коновальця (Щорса 32б), м.Печерська, Печерськ Київ Печерський район
Печерськ, Коновальця (Щорса) вул., 32Б, 3 кімнати, 100/70/25 кв.м, 12/18, 1 000$/місяць, БЕЗ%, здам ...

Квартири > Здам > Київ > Печерський р-н

Продам. Дом 109 м.кв. 6 соток. Амур, пер.Штормовой
Штормовий пров., 5 і більше кімнат, 109 кв.м, 6 соток, 64 000$, Продам. Дом 109 м.кв. 6 соток. Амур, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Продам дом Суворовский р-н, пос. Котовского
Котовського, 25 000$, Предлагается к продаже дом на пос. Котовского. Одноэтажный дом на 2 комнаты ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н