Вся нерухомість > Новини > Чи варто сьогодні зберігати гроші, купуючи нерухомість?
↑ До списку новин

Чи варто сьогодні зберігати гроші, купуючи нерухомість?

5 травня 2014

Ринок нерухомості – свого роду дзеркало стану економіки і настроїв суспільства. Якщо все навколо добре і на душі оптимістично, цей ринок росте, якщо ж масами опановує тривога і песимізм – він практично завмирає.

З початку 2014 року українці забрали з банків близько 100 млрд. гривень, а це приблизно 15% всіх рахунків банківської системи України. Недовіра українців до банківської системи часто штовхає їх на збереження великих заощаджень через купівлю нерухомості. UBR.ua вирішив з'ясувати, чи вигідно вкладати гроші в нерухомість.

Що вибрати?

Найпростіший і доступний для населення спосіб зберігання і примноження грошових коштів – банківський депозит. До його переваг можна віднести той факт, що тут можна розміщувати будь-які суми грошей. Тоді як для вкладень у нерухомість потрібні значні кошти. Тим більше зростання доходів на банківському депозиті демонструється просто і наочно. Відсотки нараховуються регулярно і сума вкладу постійно збільшується. Але коли в країні немає стабільності і є ризики того, що банківський сектор може збанкрутувати, то іноді потроху (а, в деякі періоди, і багато) з'їдається загальна сума вкладу.

Вкладати гроші в нерухомість складніше. Такий спосіб зберігання і примноження своїх накопичень доступний не всім громадянам. Існує певний грошовий поріг для входження на цей ринок. Найбільш цікаво і зрозуміло вкладати гроші в міську нерухомість. Тут крім гарантії збереження своїх заощаджень, є також можливість отримувати стабільний дохід від здачі її в оренду.

Депозит або нерухомість

Президент Асоціації фахівців з нерухомості Сергій Злидень вважає, що поки не буде нормально працювати фондовий ринок, недовіра до зберігання грошей на депозитах буде зберігатися.

"Недовіра до банків дуже серйозна. Банки дуже зарегламентовані Національним банком України – в цьому плані ринок нерухомості більш вільний. Але тут потрібно серйозно розпоряджатися коштами: якщо метою є збереження капіталу, то тут велику роль грає ліквідність квадратного метра. Тобто потрібно купувати той квадратний метр, який буде ліквідним і за який можна швидко ці гроші отримати назад через заставу, отримання кредиту або продаж", – відзначає експерт.

У свою чергу, економіст і фінансовий експерт Андрій Блінов додає, що нинішня норма про виплату в добу не більше 15 тис. гривень при закритті депозиту відштовхує людей нести валюту в банки.

"Якщо грошей достатньо для покупки нерухомості, то це може бути цікаво тільки на етапі оздоблювальних робіт у будинку, якщо це первинна нерухомість або вторинний ринок, він зараз дещо ліквідний в силу того, що це вже якийсь готовий об'єкт", – додає економіст.

У керівника комітету з інформаційних технологій та аналітики АСНУ Едуарда Бразаса своя думка і він радить спочатку визначитися з цілями і терміном, на який потрібно зберегти кошти. Якщо мова йде про 10 років – тоді нерухомість. Якщо півроку – тоді краще депозит. Іншими словами, нерухомість – це довгострокова інвестиція і намагатися виграти ситуативно на ній виграти – це вже спекуляція в хорошому сенсі цього слова.

"Якщо ви намагаєтеся поспекулювати на ринку нерухомості і ви не є професіоналом цієї справи – тоді не треба, там сидять "товариші", які в будь-якому випадку вас обженуть. І ви не купите той самий цікавий об'єкт, який викуплять самі ріелтори, як тільки його побачать. Якщо сума грошей, яку потрібно зберегти, невелика – тим більше на ринок нерухомості з нею йти не варто і таку суму дійсно краще покласти в банк ", – розповідає Бразас.

Де і яку нерухомість купувати

На думку економіста Андрія Новака, для тих українців, які можуть собі дозволити купувати нерухомість, час для цього зараз найбільш вдалий, так як ціни мінімальні і навряд чи будуть нижче.

"Вкладати гроші в ринок нерухомості в Східних і Південних регіонах України зараз занадто ризиковано. Також я б не рекомендував вкладати гроші в неготову нерухомість, тому що зараз великий ризик, того, що недобудовані будинки залишаться недобудованими, тому що через політично-військові причини їх власники можуть думати про виведення свого капіталу. Я б радив купувати нерухомість тільки ту, яка вже готова і має всі необхідні параметри житлової або промислової нерухомості", – відзначає Новак.

Ціни на нерухомість

Ціни на житлову нерухомість в Україні вже тривалий період знаходяться приблизно на одному рівні. Характерною тенденцією на ринку є відкладений попит, який сформувався через негативи політичної кризи і супроводжується погіршенням економічної ситуації. Ще одним фактором, який впливає на ринкову ситуацію, є девальвація національної валюти і негативні очікування покупців.

"На поточний момент, не дивлячись на девальвацію національної валюти, істотної корекції цін на ринку не спостерігається, втім, цього можна очікувати найближчим часом. Зараз в найбільш відповідній ситуації для покупки квартири знаходяться українці, які зберігають заощадження в іноземній валюті, так як їм вигідно здійснити покупку з поправкою на новий курс", – говорить начальник відділу інвестиційного аналізу Pro- Consulting Олександр Ткачов.

Водночас Едуард Бразас додає, що ціни на нерухомість залишилися на тому ж рівні – тобто, залишилися занадто високими для більшості українців.

"Що б не говорили, що ціни завищені, все погано, середній українець із зарплатою 3 тис. гривень не може собі дозволити покупку. Але він ніколи і не міг собі дозволити купити нерухомість. І в найближчому майбутньому також не зможе дозволити собі щось купити, тому що людина з зарплатою 3 тис. гривень не є покупцем на ринку нерухомості", – резюмує експерт.

Юлія Корнійчук, UBR


Топ-оголошення

Продам. 3-к.кв. 5/6, ул.Харьковская.
Новий, 3 кімнати, 75/-/- кв.м, 5/6, 75 000$, Продам. 3-к.кв. 5/6, ул.Харьковская. Сталинка, 75/50/10, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продаж 54 кв.м ул.Б.Гмыри же/би 16 Аскания ЖК Патриотика Без %
Позняки, Гмыри вул. 16, 2 кімнати 54/28/10 кв.м 16/25, 51 000$, м. Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Будинок - дача на озері Русановских садів.
Никольская Слобідка, 3 кімнати, 145 кв.м, 7 соток 65 000$, Будинок на 2 Канальну напроти 20 лінії на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

офис110м новый дом ВИДОВОЙ м.Дворец Спорта 10мин от хозяина
Майдан Незалежности, 110 кв.м, 39 000грн/месяц, Центр-Печерск-Видовой-Офис на Олимпийский Стадион и ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Косвенная: новая квартира в автономном дворе в двух шагах от центра!
Молдаванка, Косвенная ул., 50, 2 комнаты, 31/23/6 кв.м, 1/1, 32 000$, Косвенная / Разумовская, 1/1 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н