Вся нерухомість > Новини > Як продавати і купувати нерухомість в кризу
↑ До списку новин

Як продавати і купувати нерухомість в кризу

18 липня 2014

Звичайно ж, краще всього нічого в кризу не продавати. Ось купити - так, як вкладення грошей краще нерухомості або землі все одно нічого не придумаєш. А продавати в період зниження цін - справа невдячна. Можна здорово пошкодувати згодом, пише From-UA.

І справа не тільки в ціновій нестабільності. Є й інша стаття ризику: непонятки з законодавством. Адже у нас не тільки економічна криза, зараз взагалі нічого не зрозуміло. Кожен день щось змінюється. А смутні часи - це рай для аферистів і шахраїв.

Олексій Даниленко, ріелтор одного з київських агентств нерухомості, розповів, що у порівнянні навіть з кінцем минулого року продажі на вторинному ринку сильно впали. Тобто вони впали і на первинному, але не настільки. «Люди хочуть якось зберегти гроші в нестабільний період, ніхто не знає, що буде з курсом гривні. Особливо в березні був великий попит на новобудови: на них, по-перше, ціна не прив'язана до долара так очевидно, як на первинному. По-друге, не потрібно отримувати податкову оцінку (а це зайвих 15 днів, коли незрозуміло, що станеться з валютою). А з продажу на вторинному ринку квартири масово знімаються - формулювання одне й те ж: почекаємо до кращих часів».

Причому спостерігається така тенденція не тільки в столиці, а й у всіх регіонах України. Президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов розповів нашому кореспондентові: «Паніки немає, просто ті, хто може почекати рік або два, воліють так і зробити. Це, як правило, ті люди, які сприймають нерухомість як форму інвестицій. А ось якщо угода критична з якихось особистих обставин, готові торгуватися, поступаються до 15% вартості».

Про схожу ситуацію на ринку заміської нерухомості розповів незалежний ріелтор Сергій Іванчук: «Ринок стоїть, і прогнозувати, наскільки затягнеться ця стагнація, не береться ніхто. Ми розраховуємо на перелом ситуації ближче до кінця року. Не раніше».

Експерти говорять про те, що і на первинному ринку варто очікувати зростання ціни. Неухильного, хоча і не такого стрімкого, як на вторинному. Це пов'язано з тим, що буде зростати вартість будматеріалів. Вже з лютого місяця піднялися ціна на залізобетон, метал і так далі.

Однак ситуації бувають різні. Отже, поради для тих, хто все одно збирається займатися купівлею або продажем нерухомості найближчим часом.

Ріелтори радять:

Як купити?

Моніторьте ринок, не розраховуючи виключно на посередника. Вам це вигідніше, ніж йому.

Віддайте перевагу первинному ринку, причому купувати краще у великих забудовників, перевірених часом. У будь-якому разі, договір повинен бути перевірений юристом, якому ви довіряєте.

Подумайте про покупку нерухомості за кордоном (якщо покупку розглядаєте як вкладення грошей, то це може стати реально більш надійним варіантом).

Якщо гроші ви зберігали в доларах або євро, за вас можна порадіти: ви не тільки виграли за рахунок коливання курсу, ціни на нерухомість в перерахунку на валюту теж знизилися (тоді як у гривні якраз виросли)! Так що виросла і ваша купівельна спроможність. «Ринок буквально за 4 місяці, навіть менше, просів на 15% у доларовому еквіваленті», - зазначив Олександр Рубанов.

Експерти не рекомендують брати зараз іпотеку - якщо вам в голову приходила ця думка, від неї краще б поки відмовитися. Можна разом з іпотечною нерухомістю придбати собі величезну кількість проблем - років на двадцять вперед.

Отже, висновок: якщо є заощадження, їх краще вкласти у щось надійне. Купуйте землю, будинки або квартири. Однак купувати краще у компанії-забудовника, уникаючи посередників і вторинного ринку. Якщо для покупки вам потрібно звертатися в банк за кредитом - поки що краще утримайтеся і купівлю відкладіть.

Прийнявши рішення купувати - вивчіть ринок досконально. Зверніть увагу і на пропозиції іноземних ріелторів. При укладанні договору в будь-якому разі не поскупіться і заплатіть за перевірку договору незалежному юристу.

Як продати?

Ну, по-перше, подумати - чи не можна обійтися поки що без продажу. Всі експерти сходяться на думці, що зараз не найкращий момент для цього. Якщо ж такої можливості з якихось причин немає, будьте готові до торгу.

Перегляньте аналогічні вашій пропозиції на ринку (район, метраж, стан - приблизно повинні збігатися) і ціни. Ставте свою ціну на цьому ж рівні, не завищуючи. Вкажіть, що готові до торгу з реальним покупцем.

Якщо швидкість продажу для вас - пріоритет, поставте ціну відсотків на п'ять нижче.

Не укладайте ексклюзивний договір з певним агентством або ріелтором. Чим більше людей буде займатися продажем вашого об'єкта, тим більше шансів, що вам таки вдасться здійснити операцію.

Остерігайтеся шахраїв. Тут порада така ж, як і при продажу: не економте на грамотному юристові! Не йдіть на сумнівні умови угоди, навіть якщо вам необхідно продати нерухомість дуже терміново. Ризик того, що ви залишитеся і без грошей, і без нерухомості - і нікому нічого потім не доведете - дуже великий.

Отже, висновок: якщо є така можливість - будь-яка - відкладіть продаж. Якщо немає і питання термінове - будьте готові йти на торг. Не укладайте ексклюзивних договорів з агентствами, чим більше варіантів - тим краще. Не економте на юристові, якщо у вас все-таки з'явився покупець.

Краще все перевірити десять разів, ніж потім все життя картати себе за поспіх.

Як ніколи актуальна приказка: "Сім разів відміряй, один раз відріж». Будьте пильні і розважливі.

Успіхів!

Олександра Кошурнікова, Новини України - From-UA


Топ-оголошення

Продаж сучасного будинку с. Нові Петрівці, біля Київського моря.
Петрівська, 5 і більше кімнат, 204 кв.м, 8 соток, 275 000$, Продаж сучасного будинку (будували для ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці

3-х комнатная квартира на Большой Арнаутской по интересной цене
Центр, Большая Арнаутская ул., 3 комнаты, 72/54,2/6,4 кв.м, 3/3, 39 900$, Квартира в историческом ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Сдам. 2-к.кв. 3/10, ж/м Фрунзенский
Донецкое шоссе, 15, 2 комнаты, 50/-/- кв.м, 3/10, 11 000грн/месяц, Сдам. 2-к.кв. 3/10, ж/м ...

Квартири > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Продам 1-х ком. кв. ул.Авдеева-Черноморского / 9 ст. Большого Фонтана.
Чубаевка, 1 комната, 45/12/23 кв.м, 2/10, 54 000$, Продам 1-х ком. кв. ул.Авдеева-Черноморского / 9 ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Мокра (Кудряшова), 18, 2к., м.Вокзальна, 21 000 грн/міс., торг, євроремонт, 65кв.м.
Соломенка, Кудряшова ул., 18, 2 комнаты, 65/40/15 кв.м, 8/25, 21 000грн/месяц, Мокра (Кудряшова), 18, ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н