Вся нерухомість > Новини > Які квартири користуються в Києві найбільшим попитом
↑ До списку новин

Які квартири користуються в Києві найбільшим попитом

28 лютого 2012

"Дело" з'ясувало, які квартирні характеристики сьогодні до душі потенційним покупцям, і за яку ціну вони готові купити житло. Для аналізу було взято три сегменти первинного житла: економ, бізнес і еліт.

Аналізуючи ринок нерухомості Києва, стало відомо, що зараз основний попит на "первинку" сконцентрований на квартирах, які вже введені в експлуатацію або близькі до здачі.

"Практично жодний побудований об'єкт, представлений на ринку сьогодні, не задовольняє повністю споживчі переваги покупців нерухомості. Тому в проектах, що вийшли на ринок в 2010-2011 рр. і мають грамотну концепцію, темпи продажів значно вище середніх по ринку. Маркетингова концепція проекту, яка максимально відповідає характеристикам споживчого попиту, створює додаткову вартість 1 кв. м на рівні 15-20% від ринкової ціни", - заявила недавно ЗМІ заступник директора з маркетингу RiverStone Ангеліна Деревльова.

За її словами, найпоширеніший бюджет клієнта розраховується виходячи з $1200 - $1500 за 1 кв. м, однак з огляду на дефіцит на ринку якісної пропозиції в даній ціновій категорії, попит залишається незадоволеним.

Сьогодні найчастіше українці купують квадратні метри економ-класу, на які припадає близько 90% всіх угод

Українці перейшли на "двійки"

Якщо говорити про сегментацію ринку, то в економ-класі протягом останніх років люди, в основному, купували 1-кімнатні квартири. Але в минулому році ситуація змінилася - підвищеним попитом стали користуватися 2-кімнатні квартири. Пояснюється це, швидше за все, тим, що ціни на 1-кімнатні та 2-кімнатні квартири істотно не відрізняються.

"Природно, що люди орієнтуються на ціну. Сьогодні ціна, за якою населення готове купувати квартири - не вище 8-10 тис. грн. /кв.м. Розмір площі для сьогоднішніх покупців не має такого значення, як загальна ціна квартири. Як результат, популярністю користується житло з мінімальним метражем. Ще одна тенденція - покупка однокімнатної квартири з метою перебудувати її в двокімнатну", - пояснює директор ТОВ "УМК", забудовник ЖК "4 сезони" Володимир Кондратенко.

За його словами, сьогодні український ринок наближається до європейських стандартів, де площа квартири для 1-2 чоловік складає близько 50 кв.м. Саме такі однокімнатні квартири часто купуються з метою їх перебудови. В економ-класі, традиційно, користуються популярністю перші і останні поверхи. Тому що вони найдешевші. І якщо забудовник пропонує істотну знижку на квартири цих поверхів, то люди готові купувати. Але за умови вибору між першим і останнім поверхами швидше купуються квартири на останньому поверсі.

"Сьогодні дуже популярний Дніпровський район - тут пропонують відносно недорогі метри в об'єктах з гарною інфраструктурою. А в цілому рівень покупок квартир в тому чи іншому районі Києва безпосередньо залежить від активності забудовника - чим більше реклами, ніж вище рівень довіри до нього, тим більше попит на квартири", - резюмує Кондратенко.

У бізнес-класі зменшилася площа квартир

У бізнес-класі починаючи з 2010 року найбільш затребуваними є однокімнатні квартири від 40 до 55 м. кв., 2-кімнатні квартири площею 70 - 85 м.кв., 3-кімнатні квартири від 100 до 120 м.кв. Цікаво, що до кризи попитом користувалися квартири більшої площі: однокімнатні - починаючи від 55 м. кв., двокімнатні - від 80 м. кв., трикімнатні - від 120 м. кв.

"Зараз покупці цікавляться оптимальними плануваннями, оскільки важлива кінцева вартість всієї квартири, а не окремого квадратного метра. У зв'язку з цим девелопери вносять зміни в проекти в бік зменшення площі квартир, а також розробляють нові проекти з урахуванням цієї тенденції. Не затребувані тільки перший і другий поверхи. Більш затребувані, звичайно, високі поверхи, а й на низькі є свій покупець, це в основному літні люди", - пояснює комерційний директор девелоперської компанії" НЕСТ "(ПАТ "Нерухомість столиці") Костянтин Браво.

Ціна на квартири бізнес-класу коливається від $2 тис. до $3 тис. за метр квадратний. Вартість залежить від місця розташування: віддаленість від центру міста, транспортної розв'язки, наявності розвиненої інфраструктури в межах 5-хвилинної пішої досяжності, закритий комплекс, що охороняється, або звичайний одиночний будинок, наявності підземного паркінгу, своєї обслуговуючої організації, від фінансової схеми оплати покупки (відразу або в розстрочку).

У компанії "НЕСТ" підкреслюють, що житло бізнес-класу споконвічно передбачає вдале місце розташування. Тобто будинок повинен перебувати або в центрі міста, або максимум в 10-15 хвилинах їзди від центру. "Наприклад, у нашому житловому комплексі бізнес-класу "Изумрудный" гірше продається паркінг, тому що, як правило, паркомісця мешканці купують через рік-два після ремонту і заселення", - говорить Браво.

"Елітка" переїжджає на Оболонь

Найдорожчими і, відповідно, не самими затребуваними є об'єкти класу еліт. Історично склалося, що найбільш затребуваним в Києві є Печерський і центральна частина Шевченківського району, де в принципі і зосереджені основні проекти класу еліт. Однак з розвитком міста географія переваг поступово розширюється.

Елітне житло за визначенням не може бути представлене у великих обсягах на ринку, оскільки саме поняття "еліта" має на увазі рідкість.

"Зараз популярністю користуються квартири на Оболонській набережній. Центральне місце розташування поступово поступається перевагам оточення та інфраструктури, що розвивається в оточенні об'єктів (наявність водойм, лісових зон, видові характеристики на місто, сервісна інфраструктура)", - розповідає директор з розвитку бізнесу компанії Knight Frank Ярослава Чапко.

На відміну від економ і бізнес-класів, в елітному сегменті найбільш затребуваними сьогодні є 3-кімнатні квартири площею 130-150 кв.м. Ліквідними залишаються і двокімнатні квартири. Найбільш часто запити клієнтів зосереджені в ціновому коридорі $ 4-6 тис. за квадратний метр (для преміум і де-люкс сегментів), а середні ціни пропозиції знаходяться сьогодні близько $7-8 тис. за кв.м.

"Як правило, покупці віддають перевагу високим поверхам, оскільки багато елітних проектів передбачають відмінні видові характеристики на місто. Однак це питання більше індивідуальних переваг", - резюмує Чапко.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Продам будинок 328 м2, Крим, Сімеїз, на березі Чорного моря, скеля Кішка, 18 км. Ялта
Радянська, 5 і більш за кімнати, 328 кв.м, 7 соток 1 200 000$, Продам будинок 328 м2, Крим, Сімеїз, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Крим АР > Симеиз

Сдам комнаты в Днепропетровске
Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- Комнаты, общежития, ...

Кімнати > Зніму > Дніпропетровська обл. > Кам'янське (Дніпродзержинськ)

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Сколівський р-н > Сколе

Продам. 3-к.кв. 2/5, пр.Слобожанский, район Воронежской
Правди просп., 3 кімнати, 56/-/- кв.м, 2/5, 55 000$, Продам. 3-к.кв. 2/5, пр.Слобожанский, район ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Будинок для харизматичної родини! Басейн, сауна! Н. Петрівці, Вишгород
5 і більше кімнат, 260 кв.м, 15 соток, 460 000$, Вишгородський р-н, с. Нові Петрівці масив Польовий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці