Вся нерухомість > Новини > Покупці квартир переключилися на Київську область
↑ До списку новин

Покупці квартир переключилися на Київську область

4 липня 2014

Доларові ціни на новобудови Києва в червні знизилися на 2,43%, на вторинному ринку - на 3,25%, повідомили «Вестям» експерти.

Середня ціна квадрата первинного житла в червні 2014 р. склала $1204, що на $30 нижче (на 2,43%) ніж у травні. «Це пов'язано, насамперед, з курсовими коливаннями», - пояснив «Вестям» старший аналітик департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник. Курс гривні відкотився з 12-12,1 грн /$ до 11,95-11,98 грн /$.

У перерахунку на гривню ціни, навпаки, підвищилися: в класі економ - у середньому на 246 грн (на 2,3%), до 10,5 тис.грн / кв.м, а в класі «комфорт» - на 1205 грн (на 6,8%) до 17,6 тис. грн / кв.м.

А от у бізнес-класі спостерігалося невелике зниження - на 343 грн (на 2,2%) до 23,5 тис. грн / кв.м.

Вибирають передмістя

У порівнянні з аналогічним періодом 2013 року кількість звернень у відділи продажів столичних житлових комплексів істотно зменшилася. «Співробітники відділів продажів київських об'єктів скаржаться, що кількість звернень зменшилась вдвічі порівняно з минулим роком», - повідомив «Вестям» керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

Кількість продажів в передмісті теж зменшилася, але не так сильно, як в самій столиці - лише на 20-30%. «Ми помічаємо якусь міграцію покупців зі столиці в передмістя», - зазначив Артюхов. Основний фактор - ціна. Об'єкти з гарною інфраструктурою в передмісті можна знайти по 6-7 тис. грн за кв.м., тобто на 40% нижче, ніж аналогічне по класу столичне. «Можна знайти і дешевше, наприклад, по 5,5 тис. грн - в Білогородці, в зданому об'єкті, останні кілька квартир, правда, з обмеженнями по переплануванню», - наводить приклад Артюхов.

Деякі об'єкти в передмісті навіть не підвищували вартість квадрата. «У нас ціни залишилися на рівні 7,6-8,4 тис. грн за кв.м. Таке рішення ради директорів», - сказала «Вестям» начальник відділу продажів ЖК «Квартал-Авіа» (Вишневе Київської обл.) Ірина Крушановська.

При цьому стабільно зростає кількість угод з використанням розстрочки від забудовника, а іпотечне кредитування практично зупинилося. Якщо в грудні минулого року, за даними UTG, за свої гроші купувалося 55% житла, то зараз - 43%. А відсоток угод в розстрочку збільшився з 38% до 55%. «У грудні 2013-го частка квартир, придбаних із залученням кредиту, була невеликою, але все ж відчутною - 9%, а зараз знизилася до символічних 2%», - зазначив Костянтин Олійник.

Торг на вторинці закінчився

Ціни на вторинне житло в червні знизилися на $45 (або -3,25%) порівняно з травнем. Середня ціна пропозиції (одно-, двох-і трикімнатних квартир по класах економ і бізнес) у червні склала $1338/кв.м (або 15,8 тис. грн).

При цьому значно зменшилася сама кількість оголошень (з 55 до 20 тисяч), а також відсоток торгу - з 10-15% до 2%. «Господарі виставляють свої квартири за реальними цінами, щоб залучити покупців і швидше продати», - пояснив «Вестям» фахівець з маркетингу SV Development Сергій Костецький.

Попит буде рости

У червні ріелтори відзначили помітне збільшення числа переглядів, як на первинному, так і на вторинному ринку столиці. «У червні, за нашими оцінками, було продано на 100-150 квартир більше, ніж у травні, тобто більше 500 квартир на вторинному ринку і більше 800 на первинному», - повідомив «Вестям» Сергій Костецький.

За прогнозами ріелтерів, ця тенденція збережеться. «Пік зниження ми пройшли в березні. Тепер кожного місяця буде збільшуватися кількість завершених угод », - кажуть вони.

Більш того, головним фактором, який стримує покупців від інвестування в нерухомість, на їх думку, є обмеження на готівкові платежі (150 тис. грн), оскільки більшість з клієнтів побоюється довіряти кошти банкам. Бояться, що внесуть гроші на рахунок для оплати, а той їх не перерахує (такі випадки, до речі, фіксувалися у випадку з Брокбізнесбанком і Південкомбанком), і їх доведеться чекати місяцями - якщо в банк введуть тимчасову адміністрацію. «Якби це обмеження було б тимчасовим, хоча б на півроку-рік, скасовано, кількість угод зросла б дуже помітно», - переконаний Сергій Костецький.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

0% Многофункциональное ОСЗ 1005м2 на Татарке с хорошей логистикой Подол, Центр, престижный район
Татарка, 1005 кв.м, 1 500 000$, ЦЕНА ДОГОВОРНАЯ, рассмотрим все конструктивные предложения. БЕЗ ...

Окремі будівлі > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Зніму будинок у господарів, Заздалегідь вдячний за пропозицію
Зніму будинок у господарів, Заздалегідь вдячний за пропозицію т 067/523/61/19 . 095/402/79/14 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Зніму > Дніпро

Топ-оголошення

Продам чотирикімнатну квартиру на Старонаводницької, 8а.
"царське село", Старонаводницька вул., 8а, 4 кімнати, 116/75/9 кв.м, 4/18, 210 000$, Продам хорошу ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Квартира в новострое ЖК Парк Хиллс, около метро!
Сирець, Руданського вул., 9А, 1 кімната, 52/20/10 кв.м, 9/32, 38 000$, Продаётся 1 комн. квартира в ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Ділянка 12 соток у с. Сувид Вишгородського району.
12 соток, 2 600$, Вигідне вкладання на майбутнє! Ділянка 12 соток у тихому, затишному місці в далині ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Сувид