Вся нерухомість > Новини > Чернівці вчилися управляти житловим фондом
↑ До списку новин

Чернівці вчилися управляти житловим фондом

16 квітня 2010

У Чернівцях ділилися міжнародним досвідом реформування системи управління житловим фондом експерти з Польщі та Литви. Присвячений цьому семінар тривав два дні.

Керівники чернівецьких ЖЕКів, ЖДК та ОСББ, стверджують, що вони на практиці спробують застосувати те, що дізналися від закордонних колег.

До речі, за словами Мацея Краковяка, президента Краківської Асоціації управителів нерухомості, коли реформували цю систему в Польщі, застосували досвід Франції та Німеччини. На рівні законодавства в цих країнах зазначено: створювати ОСББ необхідно. Ця структура підписує угоду з управляючою компанією і професійним управителем, які обслуговують будинок.

Єва Андрюлайтіте, експерт «Асоціації самоврядування міст Литви», розповідає, що в Литві скористалися практикою шведів і фінів. Тут організація ОСББ не вважається обов'язковою, однак піклується про житловий будинок теж професійний керуючий. Він має право підписувати угоди з мешканцями будинку окремо або ж з ОСББ, якщо воно існує.

Володимир Брігілевіч, керівник Центру інформаційного консалтингу, стверджує, що в нашій державі у зв'язку з недосконалістю законодавчої бази, кожне місто має свою власну схему управління житловим фондом.

Відзначимо, що в житловий фонд комунальної власності Чернівців входить 3113 будинків, їх загальна площа - близько 2,2 млн.кв.м. вони знаходяться на утриманні 1 ЖКП, 4 приватних підприємств і 9 комунальних житлово-експлуатаційних підприємств. Також у місті функціонує 186 ОСББ, на утриманні яких знаходиться 205 будинків, їх загальна площа - 412 тис. кв.м.

Крім того, 3268 будинків, де налічується від 1 до 6 квартир, знято з балансу комунальної власності, їх власники утримують самостійно. 92% квартир у Чернівцях приватизовано, міська влада проводить активну роботу зі створення ОСББ.

Чиновники сподіваються, що впродовж 5 років кількість подібних об'єднань виросте вдвічі. Як заявив Микола Федорук, міський голова, Чернівці мають намір працювати над створенням інституту професійних управителів житловим фондом.

Також, на його думку, слід формувати конкурентоспроможний ринок комунальних та управлінських послуг, щоб кожен мешканець міста міг отримати якісні послуги в потрібному йому обсязі за нормальними цінами.

Найважчою, стверджує міський голова, буде робота над зміною свідомості людей, які на сьогодні не мають бажання ставати справжніми господарями своїх будинків і не цікавляться проблемами, існуючими за порогом власних квартир.

Ірина Мазурук, Портал Est!


Топ-оголошення

Ірпінь; вулиця Шевченка; 3- квартира; 74000$,
Шевченка вул., 3 кімнати, 79/32/26 кв.м, 9/9, 74 000$, Ірпінь; вулиця Шевченка; 3- квартира; 9\9 ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Офис 40м VIP Майдан 5мин мебель от хозяина
Майдан Незалежности, 40 кв.м, 23 000грн/месяц, Аренда офиса 40 кв. м. ул. Михайловская. Расположен на ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Сдам 2-комн. 9/9, Бочарова. 45/27/7. Комнаты смежные. 2 дивана, стол, шкаф и другая необходимая мебель. Бойлер, стиральн
Котовского, 2 комнаты, 47/27/7 кв.м, 9/9, 3 500грн/месяц, Сдам 2-комн. 9/9, Бочарова. 45/27/7. ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Продаю дом 270 кв.м. с ремонтом и мебелью в коттеджном городке Балатон
Строителей Первая, 5 и более комнат, 270 кв.м, 11 соток, 320 000$, Продаю дом, 8 км от Киева по ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці

Продам 4-хком.кв. Лидерсовский бульвар/ЖК "Мерседес".
Центр, 4 кімнати 200/100/40 кв.м 4/18, 500 000$, Продам 4-хком.кв. Лидерсовский бульвар/ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н