Вся нерухомість > Новини > Лічильник ЖКГ реформи: економія за 300 млрд.
↑ До списку новин

Лічильник ЖКГ реформи: економія за 300 млрд.

21 вересня 2011

До кінця 2011 р. тепловими та водними лічильниками повинні бути обладнані всі котельні, а потім і будинки. В уряді запевняють, що це допоможе українцям економити на газі і не переплачувати за втрати води і тепла. Правда, чиновники не пояснюють, де взяти необхідні для модернізації теплосистеми 300 млрд. грн.

Реформа лічильників по Януковичу

У розпал газової війни з Росією Віктор Янукович наприкінці серпня дав доручення Кабміну, профільним міністерствам і керівникам регіонів розпочати активну модернізацію системи теплопостачання України. Втім, не всі знають, що саме потрібно робити - наприклад, в Міненерговугіллі протягом трьох тижнів так і не змогли розповісти UGMK.INFO, в якому стані знаходяться тепломережі України і що робиться для їх реконструкції.

Серед основних завдань, поставлених президентом - необхідність повсюдної установки лічильників на газ, воду і тепло і пошук інвестиційних коштів на зазначені потреби. Як пояснює екс-міністр ЖКГ, а нині член Нацкомісії з регулювання ринку ЖКГ послуг Юрій Хіврич, лічильники необхідно встановити на котельнях, а також у водозаборах - в свердловинах та місцях забору поверхневої води. Зокрема, за словами чиновника, лічильники на котельнях дозволять виявити витрати газу, кількість виробленого тепла і, відповідно, завантаження котельні. Зараз лічильниками обладнано лише 6-7% котелень, отже, 93-94%, що залишилися, виробляють тепло не розрахунковим шляхом, а буквально «на око».

Але вже до кінця 2011 р. лічильники повинні стояти на всіх котельнях, пояснюють у Нацкомісії - таке доручення першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. Крім того, до початку опалювального сезону, тобто до жовтня, він доручив усім підприємствам комунальної теплоенергетики також обзавестися лічильниками теплової енергії. За його даними, сьогодні ними забезпечено лише 25% виробників тепла (1,6 тис. з 6,6 тис.).

Ймовірність того, що доручення встигнуть виконати в термін, мала - попередні вже провалювалися. Наприклад, до 1 серпня НКРЕ повинна була отримати перелік компаній, що надають тепло, централізоване водопостачання та водовідведення. Але станом на початок вересня звіти прислали менше половини таких підприємств. Подібна неспішність комунальників виявляється і в інших їхніх зобов'язаннях.

А хто оплачувати буде?

Основною причиною несвоєчасного виконання доручення про встановлення лічильників на котельнях стане те, що підприємства повинні будуть вишукати на це кошти з власної кишені - бюджетних грошей на ці цілі не передбачено. За словами Ю. Хіврича, лічильник коштує в середньому 11-15 тис. грн, разом з установкою - близько 20 тис. грн. В Україні налічується близько 23 тис. котелень, тому відразу виділити з держбюджету 460 млн. грн, безумовно, не вийде. Але і окремо взятій котельні знайти потрібні гроші буде непросто.

За кошти держбюджету планується встановити тільки побудинкові лічильники тепла і води. Виходячи з озвученої Ю. Хівричом вартості теплового лічильника в 20 тис. грн (як на котельні, так і на будинки), тільки на них з держбюджету потрібно буде виділити понад 4 млрд. грн - це якщо виходити з того, що на кожен з 214 тис. наявних в Україні багатоквартирних будинків буде встановлено лише один прилад. Враховуючи, що в багатьох будинках лічильники необхідно буде встановлювати в кожному під'їзді, сума витрат неодмінно буде вищою. Втім, як повідомив заступник начальника ГУ енергетики, енергоефективності та енергозбереження КМДА Сергій Демиденко, у столиці в поточному році лічильники на житлові будинки встановлюються за рахунок коштів міського бюджету в рамках програми соціально-економічного розвитку Києва на 2011 р.

На комплексну модернізацію систем теплопостачання, як повідомили в МінрегіонбудЖКХ з посиланням на підрахунки експертів, необхідно буде мінімум 300 млрд. грн. Зрозуміло, що таких грошей у держави немає - їх потрібно шукати в інвесторів. Але, як пояснюють у профільному міністерстві, відсутність економічно обґрунтованих тарифів не дозволяє сьогодні повноцінно залучати інвестора до фінансування модернізації систем теплопостачання. При цьому у відомстві визнають, що основна мета реформи ЖКГ полягає саме в тому, щоб зменшити навантаження на бюджет і залучити інвестора. «Це дозволить підвищити якість і зменшити собівартість послуг", - вважають у міністерстві.

Розірвати замкнене коло пошуку грошей в уряді намагаються за допомогою грантів, але їх вистачає тільки на експерименти. Наприклад, в рамках проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» МінрегіонбудЖКХ виділяється $16 млн. терміном на 3,5 роки на реалізацію 20 демонстраційних проектів. І хоча 12 з них вже успішно завершені і дозволили заощадити $758 тис. (більше 2 млн. куб.м газу), грантових коштів явно недостатньо для реформи галузі по всій країні.

Лічильників вистачить

У той же час організаційні питання деякі відомства вже почали вирішувати. Наприклад, в МінрегіонбудЖКХ з'ясували, що необхідні для виробництва лічильників потужності в Україні є і повідомили, що вже досягнуті попередні домовленості з їх виробниками. «У процесі аналізу ринку приладів обліку було встановлено, що за рахунок вітчизняних виробників цю програму можна виконати за три роки. Тепер Агентство держмайна разом з підприємствами доопрацьовує питання щодо можливих виробничих потужностей, ступеня їх локалізації. Питання механізмів закупівлі та визначення підпорядкованої організації-постачальника знаходяться на опрацюванні», - повідомили у відомстві.

Але, як повідомили в ГУ енергетики, енергоефективності та енергозбереження КМДА, незважаючи на проведені в Києві роботи з оснащення будинків лічильниками, ніяких домовленостей у міста з підприємствами-виробниками немає. За словами начальника відділу енергозбереження ГУ Наталії Третьякової, лічильників на ринку вистачає - і українських, і імпортних. А оскільки мова йде про закупівлю приладів за бюджетні кошти, всі процедури повинні відбуватися через тендери, що виключає будь-які попередні домовленості з виробниками.

На відміну від котелень і будинкових лічильників, поквартирні будуть встановлюватися виключно за бажанням мешканців і за їхні кошти. У такому випадку споживачі будуть платити за отримане тепло в Гкал. Обійдеться квартирний лічильник в 3,5-6 тис. грн, включаючи монтаж, правда, встановлювати їх можна тільки в нових будинках з горизонтальним розведенням тепломереж. Якщо лічильник буде стояти тільки на будинку або під'їзді, платити доведеться за квадратні метри, причому як квартири, так і приміщень загального користування.

Натомість, за словами чиновників, після повсюдної установки лічильників, наднормативні втрати тепла по дорозі від котельні до будинку компенсувати будуть тепловики. У випадку, коли лічильник встановлений і в будинку, і в квартирі, різницю буде покривати власник будинку. «У будь-якому випадку споживачі послуг не будуть платити за наднормативні витрати тепла. Ми прагнемо створити систему обліку, яка робить неможливими надмірні витрати», - запевняють в МінрегіонбудЖКХ. Наскільки це вдасться, українці зможуть оцінити вже через місяць, коли розпочнеться опалювальний сезон. Чиновники обіцяють, що тарифи для населення не підвищаться, але весь час нагадують, що система теплопостачання зношена - отже, раніше чи пізніше, але подорожчання не уникнути.

Наталія Тарасова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам 3-х квартиру Довженко/ Романа Кармена
Кармена Романа вул., 56/-/- кв.м, 2/4, 45 500$, ул. Романа Кармена. 3-х комнатная. Дворовая. Общая ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Будинок в Бучі
3 кімнати, 145 кв.м, 6 соток, 105 000$, ЦІНА 135 000 тис.уо Продам сучасний БУДИНОК в м.Буча. Будинок ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча

Топ-оголошення

4Х КІМН. КВАРТ. З РЕМОНТОМ, БІЛЯ ЛІСУ! ВИШГОРОД 20 ХВ, КИЇВ
Лісова, 6, 4 кімнати, 83/52/9 кв.м, 3/4, 35 000$, Втомився від міської суєти, мрієте про тишу і чисте ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нижча Дубечня

Здам 1-кімнатну Святошинський р-н. Турчинова 17. 5/5пов, санвузол спільний 32/18/6. Однокімнатна квартира після косметич
Нивки, Турчина (Блюхера) вул., 17, 1 кімната, 32/18/6 кв.м, 5/5, 8 000грн/місяць, Здам 1-кімнатну ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н

Продам 3-хком.кв. пер.Дунаева/Французький бульвар.
Центр, 3 кімнати 202/50/70 кв.м 8/9, 360 000$, Продам 3-хком.кв. пер.Дунаева/Французький бульвар. 8/9 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н