Вся нерухомість > Новини > Де в Україні найдешевше житло
↑ До списку новин

Де в Україні найдешевше житло

8 грудня 2010

У регіонах практично все побудоване житло продається за вартістю економ-класу. Падіння цін у різних містах було від 1,5% до 5%.

Зараз на одного покупця доводиться 30 квартир, які пропонуються до продажу. Різниця між цінами на вторинному та первинному ринках у деяких випадках сягає 100%. Разом з тим можна очікувати, що до літа 2011 року регіональний ринок нерухомості не оживе. Про це розповів журналістам генеральний директор ГК "Герц" Валерій Кирилко.

Ціни на житло

На українському ринку житла найменші ціни в Запоріжжі і Харкові. При цьому в Запоріжжі ціни досягли рівня 2002 року, і нерухомість як первинного, так і вторинного ринку продається на рівні $600-1000 за кв.м.

У Харкові тенденція така, що до кризи забудовники активно забудовували райони, наближені до центру. Побудували досить багато, але продажів практично немає. Угод - всього 50-60 на місяць, і так тривало протягом усього 2010 року.

На третьому місці по ціновій політиці - Дніпропетровськ. Тут ціни коливаються на вторинному ринку в межах від $700 до $1100 за кв. м, новобудови пропонують від $880 до $1800 за "квадрат". При цьому ситуація з кількістю угод аналогічна.

На четвертому місці по ціновій політиці - Донецьк, де первинне житло пропонують за $1174 за 1 кв.м.

Далі йдуть Одеса і Львів, які знаходяться в єдиному ціновому сегменті. У Львові на первинному ринку ціни коливаються від $900 до $2400 за кв.м.

В Одесі на вторинному ринку ціни від $980 до $1600 за кв. м. Тут ринок демонструє явне пожвавлення: кількість операцій збільшується від 70 до 80 в місяць. Часто люди купують квартири як літнє житло, багато покупців з Росії.

Основні тенденції регіонального ринку

Загальною тенденцією для всіх регіонів Україні стала відсутність іпотечного кредитування. Угоди проводилися виключно за готівковий розрахунок, який громадяни брали з депозитів або раніше накопичених коштів.

"У силу того, що продажі житла практично стоять, розмежування цін економ- і бізнес-класу практично стерлося. У регіонах практично все побудоване житло продається за вартістю економ-класу. Вторинний ринок продається набагато дешевше. Це пов'язано з тим, що на вторинному ринку продають приватні особи , які можуть собі дозволити пристойний торг, в той час як у забудовників є межі мінімальної дохідності, яку вони повинні витягти з цього проекту", - зазначив В. Кирилко.

За його словами, восени кількість угод трохи збільшилася. Але при цьому сталася дивна метаморфоза: впали ціни. Експерт пояснює це явище тим, що проходили угоди тільки в тих об'єктах, на яких був жорсткий торг. Падіння цін у різних містах було від 1,5% до 5%.

В. Кирилко пояснив, що люди, які вкладають гроші в об'єкти, що будуються, вибирають новобудови з готовністю не менше 75%. Але навіть якщо об'єкт вибрано, то людина мінімум місяць придивляється до ходу будівництва, а тільки потім придбає.

"До літа ринок нерухомості в регіонах не оживе", - вважає експерт.

ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продам. Офіс 615 м.кв. 1-2/12, нагорка, ул.Бригадная.
Бригадна вул., 615 кв.м 600 000$, Продам. Офіс 615 м.кв. 1-2/12, нагорка, ул.Бригадная. Новострой, ...

Офісні приміщення > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Будинок з земельною ділянкою м. Васильків
3 кімнати, 80 кв.м, 14 соток, 30 000$, Продається недобудований 2-ох поверховий будинок з гаражем м. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Васильків

Топ-оголошення

Пухівка, єврокотедж, суперпроект у 4 рівнях
Вишневая, свободная планировка, 400 кв.м, 14 соток, 80 000$, Пухівка, єврокотедж, суперпроект у 4 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

Продаж житлової дачі у Вищій Дубечні.
3 кімнати, 125 кв.м, 10 соток, 95 000$, Вишуканий будинок у Вищій Дубечні 125 кв.м. Навколо - чудовий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вища Дубечня

Без комісії! Здам 1-кім ЖК Підвисоцького Бендукідзе, 2
Чорна Гора, 1 кімната, 48/26/12 кв.м, 21/25, 750$/місяць, БЕЗ комісії! Здається вишукана ...

Квартири > Здам > Київ > Печерський р-н