Вся нерухомість > Новини > "Я свою квартиру біженцям не здам"
↑ До списку новин

"Я свою квартиру біженцям не здам"

13 серпня 2014

У Харкові назріває дефіцит квартир для здачі в оренду. Уже зараз, стверджують експерти з нерухомості, попит значно перевищує пропозицію.

В основному квартирами активно цікавляться жителі з Луганської та Донецької областей. Але не всі харків'яни охоче здають своє житло переселенцям, пишуть «Вести».

Попит створили біженці та студенти

Зазвичай з червня по вересень у агентів по здачі житла в Харкові - не сезон. Студенти роз'їжджаються по домівках на літні канікули, і на ринку з'являється багато вільної житлоплощі, яка значно падає в ціні (традиційно на 10-15%). Але цього року, в зв'язку з подіями в Донбасі, вийшло інакше. Уже з червня попит на квартири в Харкові значно виріс, а вартість оренди підскочила на 20%.

«Зараз квартир, що надходять в оренду, дуже мало, а попит на житло постійно зростає. Серед бажаючих орендувати нерухомість 70% - це переселенці, які шукають квартиру на 1-2 місяці. Плюс з середини серпня почнуть з'їжджатися студенти, що ще більше збільшить попит», - говорить голова експертної ради Гільдії ріелторів України Сергій Шкільов.

Уподобання у переселенців, каже експерт, зовсім різні. Є сім'ї, які підшукують собі дорогі елітні квартири і будинки, але їх дуже мало, і в нашому місті вони з'явилися зовсім недавно.

«В основному знімають житло подешевше. Буває, що дві-три сім'ї підшукують собі якийсь невеликий флігель для того, щоб заощадити. Також часто буває, що кілька сімей знімають собі одну квартиру», - говорить експерт. В середньому ціни по місту зараз: за однокімнатну - 2,5 тис. грн (але можна знайти і за 1,7-2 тисячі), двійка - 3,5-4,5 тис. грн і трикімнатна - 4,2-4,5 тис. грн. Район для переселенців ролі не грає, так як мало хто з них знає місто.

Для переселенців місць немає

При цьому в агентствах з нерухомості зізнаються, що господарі квартир неохоче здають своє житло переселенцям з Донбасу. Кажуть, погано зарекомендувала себе перша хвиля приїжджих.

«У нас були випадки, коли люди відмовлялися платити і виселятися з квартири. Ось на Холодній горі господиня пожаліла сім'ю з дітьми і пустила до себе на місяць, взявши замість 2,5 тисячі - 500 гривень. А вони вже третій місяць живуть і не платять», - розповіли в агентстві.

Такі історії господарі квартир викладають в інтернет, чим сіють сумніви серед решти орендодавців. «Я свою квартиру біженцям не здам. Краще віддам студентам. Чому? Зазвичай люди спочатку шукають роботу, а потім житло, а тут навпаки. Так що невідомо, що буде у них з роботою. При цьому багато хто вважає, що ми їм винні. І якщо виселяти звичайних квартирантів - це одне, а почни виселяти цих, і якщо вони, не дай Боже, з дітьми - піднімуть такий хай, що нічого не захочеш», - пише господиня квартири на вул. Одеській Ольга.

Про те, що їм не хочуть здавати квартири, говорять і самі переселенці. «Дуже складно було знайти хороший варіант за прийнятною ціною і від господаря. Ще обурювало те, що не хочуть брати людей з Луганська та Донецька. Навіть розмовляти з нами не хотіли. Просто не довіряють, думають, що грошей немає у біженців. А ми дійсно надовго тут», - каже Анастасія Лисенко з Алчевська.

Дівчина переїхала до Харкова разом з хлопцем і житло шукала сама, без посередників. Перш ніж вселитися в квартиру, їм довелося перебрати більше сотні оголошень. У Харкові пара планує влаштуватися надовго. «Ми приїхали починати тут нове життя», - каже Настя. А ось жителька з Донецька Ніна Казакова довірила пошук агентству, але, каже, відмов все одно було багато.

«Ми зіткнулися з такою проблемою, що не хочуть брати людей з донецькою пропискою. При цьому особливо не пояснювали чому. Знайшли квартиру тільки на третій день. Прикро дуже», - каже Ніна.

Ольга Адаменко, «Вести»


Топ-оголошення

Квартира в новом сданном доме
Котовського, 1 кімната, 23,72/18/5 кв.м, 4/10, 19 000$, Код 246046 Продам квартиру студийного типа в ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам 2-х ком.кв. ул.Жемчужная/ул.Архитекторская в ЖК "58 Жемчужина".
Таирова, 2 комнаты, 41/25/15 кв.м, 16/24, 61 000$, Продам 2-х ком.кв. ул.Жемчужная/ул.Архитекторская ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру в новом, сданном доме в жк 59 Жемчужина, ул. Ак. Сахарова, 16/25, 40 кв.м.
Котовского, Сахарова ул., 1 комната, 40/-/- кв.м, 16/25, 41 500$, Продам 1 комнатную квартиру в ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам 3-хком.кв. Французький бульвар/пер.Каркашадзе.
Центр, 3 кімнати 147/68/22 кв.м 2/10, 280 000$, Продам 3-хком.кв. Французький бульвар/пер.Каркашадзе. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Без% продам будівлю 621м2, вул. Козелецька, м.Берестейська, пр.Перемоги, під СТО, склад Київ Соломянський/Святошинський
Відрадний, Козелецька вул., 2а, 621 кв.м, 248 500$, Без% продам будівлю 621м2, вул. Козелецька, ...

Автосервіс. АЗС. Мийки > Продам > Київ > Солом'янський р-н