Вся нерухомість > Новини > Офіси в квартирах оголосили поза законом
↑ До списку новин

Офіси в квартирах оголосили поза законом

19 жовтня 2011

Зміна всього одного слова в прийнятих Верховною Радою правках до Житлового кодексу може кардинально поміняти життя багатьох підприємців. Фактично депутати ввели заборону на використання житлових приміщень під офіси. Дослівно в прийнятому документі сказано: «Надання приміщень у житлових будинках для потреб виробничого характеру забороняється». До цих пір в цьому реченні замість слова «виробничого» було написано «промислового». «А виробничим приміщенням у нас вважаються аптеки, перукарні, магазини, нотаріальні та юридичні контори. Заміна всього одного слова сталася непомітно, перед другим читанням. Депутати при голосуванні навіть не звернули уваги на цю маленьку поправку», - говорить віце-президент Ліги експертів Україна Світлана Бовсуновська.

КОГО СТОСУЄТЬСЯ.

«Це кінець бізнесу! Переїжджати в офісний центр я не потягну по грошах», - каже власниця перукарні Світлана. Втім, експерти заспокоюють - нововведення не торкнеться тих, хто перевів приміщення в нежитловий фонд, уклав договір про оренду і справно платить податки. «Тобто це не торкнеться магазинів, перукарень - їх неможливо відкрити, не перевівши приміщення в нежитловий фонд. Скоріше це торкнеться офісів закритого типу (працюють без вивіски. - Авт.). Вони орендують звичайне житло, так дешевше. Адже як тільки квартира виводиться з житлового фонду, починаються візити пожежників, СЕС та інших перевіряючих, а якщо приміщення на першому поверсі - доведеться ще й платити податок на землю», - каже член товариства оцінювачів Україні Андрій Гусельников.

ХТО ВИГРАЄ.

За словами Бовсуновської, поправка могла бути пролобійована власниками офісних центрів. «Проте ніхто туди не побіжить, вартість оренди там вище в рази», - говорить Бовсуновська. Для порівняння, оренда «квартирного офісу» в Деснянському районі Києва - 18-19 доларів за м2, а в офісному центрі в тому ж районі - 23-25 ​​доларів за м2 (в колишній будівлі інституту) і 30-40 доларів за квадрат (в сучасному будинку). «Можливе інше: законопроект буде приводом штрафувати власників житлового приміщення, яке здається чи використовується як офіс», - додає Бовсуновська. А юрист агентства нерухомості «Альянс Брок» Володимир Сталітній продовжує: «Саме через необмежені перевірки і штрафи юрособам стане невигідно залишатися в квартирах, їм доведеться переїжджати в офісні центри». За його словами, маленька поправка призведе до глобального переділу ринку оренди, повідомляє "Сегодня".

ДУМКА АВТОРІВ

Автори законопроекту кажуть, що він прийнятий для зовсім інших цілей. Мовляв, його велика частина стосується визначення того, що є житлоплощею, а що ні (тепер ванна, вбиральня, кухня та ін.). «Новим Податковим кодексом об'єктом оподаткування визначена саме житлова площа приміщення. А поправка про заборону на використання житлових приміщень для виробничих цілей з'явилася вже при роботі над текстом законопроекту в профільному комітеті», - говорить нардеп від Партії регіонів Владислав Забарський.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань будівництва Ігор Лисов каже, що мета законопроекту - зберегти житловий фонд. «Законопроект поки проголосований тільки в першому читанні. До другого читання він буде виписаний чіткіше. Наша позиція - житловий фонд не повинен використовуватися в інших цілях. Хочете офіс - переведіть приміщення в нежитловий фонд. У такому випадку може застосовуватися спрощена процедура. У нас сьогодні більше 1,2 мільйонів сімей на квартирному обліку, і ми не маємо права переводити житлові приміщення у виробничі. Якщо у тебе зайве житло - продай його, нехай хтось інший використовує його як житлове. Крім того, офіси не повинні створювати незручностей мешканцям. Уявіть собі офіс фірми на 4-му поверсі, куди кожний день ходить по 500 чоловік! Не можна використовувати місця загального користування, наприклад, вхід в офіс не повинен бути через загальний під'їзд (поки що така вимога прописана лише в будівельних правилах і нормах, затверджених Держкомбудівництва - Авт.). Сьогодні виконавча влада не завжди стежить за дотриманням цих вимог, ми хочемо ці норми посилити», - пояснив «Сегодня» заступник голови парламентського комітету з питань будівництва Ігор Лисов.

Газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
17 кв.м, 2/9, 1 600грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Путильський р-н > Путиля

Продам приватизовану ділянку!
7 соток, 14 000$, Продам приватизовану ділянку в с. Таценки. с/т Уют. Ділянка 7 соток. Правильної ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Таценки

Топ-оголошення

ТЕРМІНОВО продам 2-х кімнатну квартиру по вул. Леваневського
Леваневського, 48, 2 кімнати, 52/32/9 кв.м, 1/9, 46 000$, ТЕРМІНОВО продам 2-х кімнатну квартиру по ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Здам. 2-к.кв. 8/9, же/м Перемога-3. Набережна Перемоги
Набережна Перемоги вул. 96, 2 кімнати 46/-/- кв.м 8/9, 8 000грн./місяць, Здам. 2-к.кв. 8/9, же/м ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продаж 3-кімн.квартири з ремонтом в центрі міста м. Олімпійська/Без %.
Соломенка, Клиническая ул., 23, 3 комнаты, 117/85/17 кв.м, 22/25, 150 000$, Без комісії. Продаж 3 ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н