Вся нерухомість > Новини > Утеплив фасад - чекай неприємностей?
↑ До списку новин

Утеплив фасад - чекай неприємностей?

29 жовтня 2010

Незважаючи на кількість квартир з утепленими фасадами, яка все збільшується, самі виробники цих робіт визнають, що теплоізоляція не завжди справляється зі своїм завданням, а іноді навіть створює додаткові проблеми. Вогкість, грибок, шкідливі випари, руйнування стін і збільшення тепловтрат - мінімальний набір недоліків, до яких може призвести «утеплення» квартир.

Втрачаємо тепло

Різнокольорові «заплатки» на фасадах багатоквартирних будинків в останні роки стали звичним елементом міського пейзажу. Ті, хто заробляє на зовнішньому утепленні, запевняють, що воно дозволяє на третину скоротити споживання електроенергії в зимовий період і спокійно переносити холод.

Теплоізоляція не виключає втрат тепла - як через щілини на стиках перекриттів, так і через стіни, вікна та металеві конструкції. «Різниця температур між повітрям всередині приміщення і зовні створює тиск повітря на конструкції будинку. Чим більша різниця, тим більше тиск, і якщо в конструкції є щілини, в холодний зимовий день можна навіть почути свист тепла, що виходить», - розповідає директор компанії «Юстар» Василь Савяк. Технічний фахівець «Кнауф Інсулейшн Україна» Сергій Кутузов пояснює, що найбільш ненадійні в плані тепловтрат стики стін з перекриттями або покрівлею, відкоси вікон, місця під підвіконнями, виходи на балкон або тераси.

У той же час, для кожного типу багатоквартирного будинку є свій характерний шлях тепловтрат. Так, в цегляному тепло може йти через щілини у вікнах і дверях, тріщини в стінах і «теплові мости» перекриттів. Для панельних будинків характерні втрати через самі стінові панелі, хоча тут часто зустрічаються і щілини в перекриттях. Індивідуальне зовнішнє утеплення дозволяє закрити щілини між перекриттями і панелями, а також знизити втрати тепла через недостатню товщиниусамої стіни. Проте закрити щілини у вікнах воно не зможе. Крім того, часто господарі квартири так «точно» розраховують площу зовнішнього утеплення (щоб сусідові задарма не дісталося), що воно не перекриває стики стіни з міжповерховими перекриттями. У результаті, незважаючи на утеплену стіну, тепло з квартири виходить через підлогу і стелю.

Уникнути подібних проблем можна, якщо утеплювати стіни відразу кількох квартир, всього під'їзду чи будинку. Це дозволить, зокрема, ізолювати «містки холоду» і перекрити місця масового витоку тепла, а також дасть суттєву знижку при розрахунку вартості робіт.

Знижує ефект від теплоізоляції порушення технології. Так, листові утеплювачі, наприклад, пінопласт і стіродур (екструдований пінополістирол) необхідно наклеювати на стіну, а потім шарами один на одного, після чого зміцнити з'єднання 1-2 металевими дюбелями (кожен дюбель - це «місток холоду», тому їх число потрібно мінімізувати ). До того ж, якщо чітко дотримуватися технології, треба очистити від пилу і прогрунтувати стіну будинку, на шар утеплювача наклеїти склосітку, і лише потім нанести штукатурку. Однак у більшості випадків «бригади промислових альпіністів» просто кріплять листи пінопласту стик на 5-6 металевих дюбелів, а це завдає серйозної шкоди стіні. «У панельних будинках сама стінова панель є несучою конструкцією, і при неправильному утепленні вона пошкоджується безліччю отворів. Чим більше таких «утеплених» квартир у будинку, тим більше небезпека руйнування несучої конструкції », - попереджає В. Савяк.

Ганна Левченко, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Ірпінь, вул. Пушкінська
Пушкінська, 1 кімната, 36/28/5 кв.м, 1/5, 29 000$, Ірпінь, вул. Пушкінска, окреме приміщення з ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Продам 1к 54м Электротехническая 43 ЖК Деснянский без комиссии
Троещина, Электротехническая ул., 43, 1 комната, 54/18/12 кв.м, 4/25, 45 000$, Продам 1к квартиру 54м ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Бориспіль, 18км від Києва, земельна ділянка в житловому масиві 7 соток
7 соток, 6 600$, Бориспіль, 18км від Києва, земельна ділянка в житловому масиві 7 соток, асфальтний ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспіль

Продажа 2-х комнатных ул.М.Ломоносова ж/б 16 ЖК ЭВРИКА Без %
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 66/31/8 кв.м, 14/25, 36 000$, Продажа 1-комнатных ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

офис 100м евроремонт мебель Печерские Липки от хозяина
Липки, 100 кв.м, 29 900грн/месяц, Офис на ул.Бнковой, - прямо напротив Администрации президента. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н