Вся нерухомість > Новини > В Україні стане вигідно мінятися квартирами
↑ До списку новин

В Україні стане вигідно мінятися квартирами

16 грудня 2013

В Україні може відродитися обмін квартир - дуже популярний в Радянському Союзі, але який практично зійшов нанівець за останнє десятиліття. Поштовх йому дасть оподаткування нерухомості, яке запустять в нашій країні в майбутньому році, пишуть «Вести». Щоб поменше платити державі, громадяни, на яких числиться багато квадратних метрів, почнуть ними обмінюватися з ріднею.

З чого почалося

Власники житла з квітня 2014 р. будуть отримувати повідомлення з Податкової про нараховані за підсумками 2013 р. суми податку на нерухомість. Ним оподатковуються будови, що відносяться до житлового фонду, а саме - житлові будинки, прибудови, житлові будинки садового типу, котеджі та кімнати у багатосімейних будинках. Платити його повинні як фізичні особи, так і юридичні: причому не тільки громадяни України, а й іноземці. Для фізосіб не обкладаються податком 120 кв. м житлоплощі в міських квартирах, якщо кілька будинків - 250 кв. м, якщо у власності - будинки і квартири, сумарна пільга - 370 кв. м. За надлишок житлоплощі податок нараховується згідно з рішенням місцевих рад і повинен наповнювати місцеві бюджети. Для квартир до 240 кв. м, житлових будинків до 500 кв. м, а також будинків і квартир до 740 кв. м - це до 1% розміру мінімальної заробітної плати на 1 кв. м, вище цієї межі - до 2,7 % мінімальної зарплати. Практично всі місцеві ради (Київрада в тому числі) взяли ставки 1 % і 2,7 %, що становить на сьогодні 11,47 грн і 30,96 грн відповідно.

Як це працює

Приміром, в одній великій родині вся нерухомість оформлена на дідуся: квартира в 90 кв.м, комфортна дача в 250 кв.м, і будиночок без зручностей в 70 кв. матеріал, який залишився йому від матері у спадок. Дорослий син з родиною та дітьми постійно живе в будинку 250 кв. м, а поруч про запас куплена і оформлена вже на сина ще одна ділянка землі. Отже, у власності дідуся 90 +250 +70 = 410 кв. м, він повинен заплатити податок за надлишок 410-370 = 40 кв. м, всього 40 кв. м х 11,47 грн. = 458,8 грн на рік. «Здається, небагато. Але ставка податку зараз прив'язана до мінімальної зарплати, не більше 1 %. Зросте мінімальна заробітна плата - зросте податок, внесуть зміни до законодавства (наприклад, замість 1 % візьмуть 3 %), податок зросте. Так що доречно було б переоформити власність», - вважає молодший партнер юридичної фірми ОМП Кирило Левтеров.

Що вибрати - договір міни або дарування - залежить від ситуації. На перший погляд, в нашому випадку будинок, в якому вже живе син із сім'єю, легше подарувати: оскільки дар йде родичу першого ступеня споріднення (діти / подружжя / батьки), сплачується тільки нотаріальний збір (1 % від оціночної вартості). Але з іншого боку, будинок на сусідній ділянці будується трохи менше, в 120 кв. м, коли його введуть в експлуатацію, вже синові доведеться платити податок на нерухомість (якщо нічого за ці роки не зміниться - це 120 х 11,47 = 1376,4 грн). Тому дідусеві є сенс подумати про договір міни: вже побудований будинок на ділянку з недобудовою.

«Міна зручніша дарування і у випадку, коли дідусь / бабуся хоче залишити свою квартиру, приміром, внучці. Адже вони не є родичами першого ступеня, значить, від оціночної вартості квартири внучка повинна буде оплатити 5 % як податок на дохід фізосіб», - радить Левтеров.

Юристи впевнені: як тільки набудуть чинності нові правила і громадяни заплатять новий податок, то почнуть частіше замислюватися про перерозподіл майна у своїх сім'ях. І найчастіше підписуватимуть договори міни, який вигідніше для родичів не першого ступеня.

Обмінюються неохоче

Зараз обмін нерухомості не дуже популярний у нашій країні. Приміром, на Aviso - близько 350 пропозицій помінятися проти 73 тисяч про продаж. На Address.ua столиця представлена усього сімома подібними оголошеннями. « В даний час інститут обміну житла практично себе вичерпав. Можна сміливо сказати, що він пішов у площину історії, як мінімум, у тому розумінні, в якому він існував в часи УРСР, коли особи обмінювалися правом на проживання в житлі», - розповіла «Вестям» старший юрист ТОВ «ЮК «ДЕ- ЮРЕ» Анна Коваленко.

Формально обмін займає максимум 3 % всіх операцій на ринку вторинної нерухомості. Причому більша частина з них - між родичами, друзями чи сусідами, тобто людьми, які добре знають один одного або район, вважає аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Гендиректор консультативного центру нерухомості, оцінки і права Наталія Наумець підтвердила, що такі угоди - поодинокі, випадкові, найчастіше не виходять навіть за кордон мікрорайону. «Повинні співпасти бажання всіх сторін. Наприклад, у випадку 1+1=3 повинні бути задоволені очікування мешканців усіх трьох квартир. Це дуже складно», - говорить вона.

Проте нинішні варіанти обміну - найрізноманітніші. Трійку на столичній Солом'янці з ремонтом і меблями плюс позашляховик, наприклад, бажають обміняти на трикімнатну в центрі. З двійки на Борщагівці мріють переїхати в одноповерховий будиночок без газу і води, не далі ніж 90 км від Києва, отримавши за це доплату. Бабуся, що відповідає по телефону, досить вибаглива. «Де, говорите, у вас будинок? На північ від Києва? У бік Чорнобиля? Ні, нам такого не треба, мені і на Борщагівці поки що добре».

«Обміняю трикімнатну квартиру в селищі Ювілейне, чешка, на двокімнатну квартиру на першому поверсі в селищі Ювілейне з автономним опаленням», - просить майже рік луганчанин. «Обміняю однокімнатну квартиру в Черкасах на дво-трикімнатну в Черкасах або будь-який варіант житла в Києві з моєю доплатою», - просить житель Черкас.

Раз на рік без податків

До договорів обміну житла застосовуються загальні положення щодо договорів купівлі-продажу. Вони підлягають нотаріальному посвідченню та держреєстрації. «Є ряд обов'язкових умов. Нотаріус засвідчує такий договір за наявності оцінки об'єктів, якими обмінюються, і надання сторонами квитанції (іншого платіжного документа) про сплату до бюджету податку на дохід від обміну нерухомістю. Дохід від обміну визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі, але не нижче оціночної вартості. Ставка податку становить 5%», - роз'яснила юрист ЮГ LCF Юліана Малєєва.

Умова щодо перебування майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане у спадок. До речі, нагадаємо, реєстрацією прав власності на нерухомість займається державна реєстраційна служба, а не БТІ.

«Вести»


Топ-оголошення

метро Харьковская.Комната с балконом для девушки ул.Олейника 5
Харьковский массив, 15 кв.м, 2/16, 4 000грн/месяц, Комната с балконом для девушки ул.Олейника 5, ...

Кімнати > Здам > Київ > Дарницький р-н

Продам 1-к квартиру на ж/м Сонячний. Третій поверх. Вид на Дніпро
Сонячний, 1 кімната, 34/19/- кв.м, 3/16, 27 500$, Продам ліквідну однокімнатну ретро квартиру з видом ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Топ-оголошення

Сдам 1-комнатную кв, Воскресенка, Стальского ул. 6А, м. Левобережная 10 мин. транспортом
Воскресенка, Стальского ул., 6А, 1 комната, 32/16/8 кв.м, 7/9, 7 500$/месяц, Сдам однокомнатную ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

БЕЗ %, здам 237м2, Лобановського 4ж (Червонозоряний пр.), бувша студія запису ISTOK, Севастопольська площа Київ Соломян
Олександрівська Слобідка, Лобановського (Червонозоряний) просп., 4ж, 237 кв.м, 2 650$/місяць, БЕЗ %, ...

Сфера обслуговування > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Продаж житлової дачі у Вищій Дубечні.
3 кімнати, 125 кв.м, 10 соток, 95 000$, Вишуканий будинок у Вищій Дубечні 125 кв.м. Навколо - чудовий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вища Дубечня