Вся нерухомість > Новини > Як змінити цільове призначення ділянки
↑ До списку новин

Як змінити цільове призначення ділянки

1 листопада 2012

Верховна Рада ухвалила закон про внесення до деяких законодавчих актів змін, покликаних удосконалити процедуру відведення земельних ділянок і зміни їх цільового призначення.

Парламентарії стверджують, що даний норматив усуне корупційну складову цих процесів. Але чи так це? Раніше відведенням землі та питаннями зміни її цільового призначення займалися комісії, які збирали безліч підписів, печаток. Тепер процес, як обіцяють, придбає форму узгодження, що, в принципі, те ж саме. Хоча, як запевняє "регіонал" Юрій Мірошниченко, «якщо в минулому орган виконавчої влади перетворювався на багатоступеневу комісію, яка вимагала великої кількості погоджень, підписів, печаток, і за кожну дію потрібно було платити, то зараз ці процедури будуть відбуватися в повному обсязі, але перестануть бути джерелом корупційних вимагань чиновників для людини, яка звернулася з ініціативою про зміну цільового призначення земельної ділянки».

Як відомо, найбільшу кількість скарг викликала екологічна експертиза, яка перетворилася на джерело корупційних доходів для членів експертних комісій. Новим законом передбачено проводити узгодження не на рівні екологічної експертизи, а на рівні профільного міністерства, яке наділене відповідними функціями. Громадян намагаються переконати в тому, що тепер вони не будуть заручниками ситуації, коли змушені давати хабарі на кожному кроці, щоб отримати нещасний висновок екологічної експертизи. Той же Мірошниченко стверджує: «Тепер саме профільне міністерство матиме всі умови для проведення таких експертиз і не буде мати ніякого права і можливості вимагати від громадян корупційних платежів за кожний підпис, як це траплялося за ускладненою процедурою». Схоже, тепер корупційні можливості сконцентруються в руках чиновників відомства і фірм - виробників відповідної документації. Чи позначиться це на розмірі хабарів, спрогнозувати важко.

Як змінити цільове призначення ділянки

Призначення земельних ділянок змінюється у відповідності зі ст. 20 Земельного кодексу України на підставі рішень органів державної влади та місцевого самоврядування за ініціативою їх власників - як фізичних, так і юридичних осіб. Процедура починається з подачі заяви в місцеву раду або районну державну адміністрацію, якщо ділянка розташована за межами населеного пункту.

До заяви (клопотання) власника наділу додаються:

а) копія державного акта на право власності на земельну ділянку;

б) для фізичної особи - копія паспорта (сторінки, де вказані серія, номер, коли і ким виданий, місце проживання); для юридичної особи - копія статуту (положення) та копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи;

в) документи щодо встановлених обмежень (обтяжень) та земельних сервітутів на використання ділянки;

г) обґрунтування необхідності зміни цільового призначення земельної ділянки із зазначенням її розміру.

Потім місцева рада або адміністрація видає дозвіл на підготовку проекту відведення ділянки та його погодження з відповідними органами та службами. Після чого потрібно укласти договір на виготовлення проекту з приватною або державною землевпорядною організацією. Проект погоджується з органом земельних ресурсів, природоохоронною інстанцією, епідеміологічною службою, органом містобудування, архітектури та охорони культурної спадщини, після чого направляється на державну землевпорядну експертизу. Потім замовник подає узгоджену проектну документацію в місцеву раду або адміністрацію для прийняття остаточного рішення. Сільська, селищна, міська рада розглядає проектні матеріали та приймає рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, яка розташована в межах населеного пункту.

Наступним кроком є ​​розгляд районною держадміністрацією поданих проектних матеріалів та прийняття рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, яка знаходиться за межами населеного пункту, якщо така зміна пов'язана з наступним використанням цієї ділянки для сільськогосподарських потреб, ведення лісового і водного господарства, будівництва об'єктів, призначених для обслуговування членів територіальних громад району (шкіл, лікарень, підприємств торгівлі і т. д.). Якщо зміна цільового призначення проводиться для несільськогосподарських потреб та стосується ріллі, багаторічних насаджень, лісів першої групи площею понад 10 гектарів, а також земельних ділянок природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного призначення та особливо цінних земель, районна держадміністрація подає проектні матеріали разом із своїм висновком в обласну держадміністрацію . Там матеріали розглядають і готують свій висновок для подання Кабінету міністрів України для прийняття відповідного рішення.

Цінні масиви роздані місцевими радами через ВР

Зміна цільового призначення особливо цінних земель, розташованих у межах населеного пункту, проводиться після погодження з Верховною Радою України за рішенням сільської, селищної, міської ради або відповідного органу виконавчої влади. Це рішення є підставою для оформлення і видачі громадянину або юридичній особі державного акта на право власності на земельну ділянку із зміненим цільовим призначенням. У разі прийняття рішення про відмову у клопотанні про таку зміну селищна, міська рада або відповідний орган виконавчої влади протягом 15 днів письмово повідомляє про це власника з обґрунтуванням причини відмови. Якщо ви не згодні з відмовою, ніхто витрат - офіційних і у вигляді хабарів - вам не поверне. У кращому випадку порадять звернутися в суд.

Наталя Розумовська, "Вечерние Вести"


Топ-оголошення

Продажа 67 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 19 Кодацька Фортеця ЖК Патриотика
Позняки, Гмыри ул., 16, 2 комнаты, 67/33/- кв.м, 7/25, 32 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаю 1к .квартиру на Ближньому Намиві (вул. Озерна)
Озерна, 1 кімната, 33/17/8 кв.м, 1/9, 18 500$, Продаю 1к квартиру на Ближньому Намиві (вул. Озерна), ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Топ-оголошення

Сдам загородный дом 200 кв.м. на берегу (устье) реки Сура.
4 комнаты, 200 кв.м, 5 соток, 27 000грн/месяц, Сдам загородный дом 200 кв.м. на берегу (устье) реки ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Днепровое

Фонтанка: продам шикарный качественный дом в уютном пригороде Одессы!
Тираспольская, 5 и более комнат, 300 кв.м, 10 соток, 220 000$, Фонтанка, Фонтанка-1, продам шикарный ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Лиманський р-н > Фонтанка-1

Оренда 3к. квартири, Шевченківський р-н, Університет
Липинського (Чапаєва) вул., 3 кімнати, 93/-/8 кв.м, 3/4, 1 000$/місяць, Зручна, трикімнатна квартира ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н