Вся нерухомість > Новини > Новобудови Святошино: розкіш на околиці
↑ До списку новин

Новобудови Святошино: розкіш на околиці

14 січня 2013

Святошино - сучасний житловий масив на північно-західній околиці Києва, де еклектично поєднуються пізня радянська і сучасні забудови, залишки стародавнього лісу і промислові підприємства.

Ще сто років тому масив Святошино був популярним дачним селищем серед соснового лісу, в якому дуже любили відпочивати кияни.

Назва місцевості походить від назви «Святий ліс». Для язичників, що жили в Києві до хрещення Русі, ліс був святинею, де під страхом смерті заборонялися вирубка і полювання. У XII столітті ці землі отримав у володіння чернігівський князь Святослав, який прийняв чернецтво і прозваний у народі Святоші. Активна забудова місцевості почалася в кінці XIX століття, коли в Святошино стали будувати як приватні дачі з фруктовими садами, так і прибуткові будинки без всякої зелені, куди любили виїжджати міські жителі на відпочинок. Тут були тенісні корти, дитячі майданчики, два ставки з пляжами, громадська лазня, тир, чайні, столові заклади і ресторан. На Брест-Литовському шосе був побудований кінотеатр. Він зберігся і сьогодні - це кінотеатр «Екран» біля станції метро «Житомирська». Були тут бібліотека, пошта, телеграф, аптека, а кожні 15 хвилин з Києва їздили трамваї. Загалом, на той момент це було цілком затишне передмістя. З часом тут почалося будівництво санаторно-курортних закладів. На жаль, всю свою принадність масив Святошино втратив після встановлення радянської влади: у 1923 році місцевість була включена до складу міста, почалася масова вирубка лісу і активне будівництво промислових об'єктів, а в другій половині ХХ століття - житлового масиву.

Житловий фонд на Святошині різноманітний. Тут збереглися «сталінки», багато «хрущовок», частина масиву вздовж проспекту Перемоги забудована сучасними новобудовами. В цілому, сучасний Святошино - масив цілком комфортабельний і навіть затишний. Тут зелено за рахунок невеликих збережених острівців стародавнього хвойного лісу і двориків старих радянських «хрущовок» і «сталінок». На масиві знаходиться спорткомплекс «Атек» із ковзанкою і парком Sky Park Мотузковий, багато різноманітних магазинів і розважальних закладів, поруч виїзд на Житомирську трасу.

На відміну від більшості житлових масивів на околиці Києва, у Святошині цінова динаміка негативна. За рік квартири тут подешевшали на 4%, проте продаються набагато дорожче квартир, ніж на сусідній Борщагівці. Сьогодні однокімнатні квартири на Святошино коштують у середньому близько $70000, двокімнатні - близько $137 000, трикімнатні - $175 000.

Однак, на відміну від тієї ж Борщагівки і більшості сусідніх масивів, в структурі пропозицій на Святошино майже дві третини складають квартири в новобудовах - саме тому середня ціна по масиву настільки висока. Однокімнатну квартиру в цегляній «хрущовці» на Святошино можна купити і за 50000 у.о., а трикімнатна в «хрущовці» коштує вдвічі дешевше середньої по масиву.

При цьому, за 2012 рік в Святошино подорожчали тільки однокімнатні квартири, і то, лише на 1%. Сьогодні квадратний метр в них коштує $1721. Дво- та трикімнатні в ціні впали. Найдорожчі на масиві трикімнатні квартири подешевшали більше - на 3,6%, ціна квадратного метра в них навіть трохи менше, ніж в двокімнатних - $1807. Ціна на двокімнатні знизилася на 1,4% і становить $1814 за кв. метр.

Що стосується пропозицій квартир біля метро, то тут подорожчали одно- і двокімнатні квартири. Найдорожчі в цьому сегменті - двокімнатні, квадратний метр у них коштує $1957, що на 7,8% дорожче, ніж на двокімнатні квартири в цілому по масиву і на 1,1% дорожче, ніж рік тому - $1957 за кв. м. Однокімнатні квартири біля метро продаються по $1860 за кв. м. - це 4,4% дорожче, ніж рік тому. Квадратний метр трикімнатної квартири в будинках біля метро - найдешевший в цьому сегменті і за рік в ціні впав на 2,6%, до $1802.

Найбільше пропозицій з продажу квартир у Святошині - в новобудовах і «хрущовках», менше - у будинках серій «типова панель» і «покращена цегла». Пропозиції по «сталінках» - поодинокі.

Найдорожчі на масиві квартири в новобудовах - $1891 за квадратний метр - це на 5% дешевше, ніж рік тому. Трохи дешевше квадратний метр коштує в будинках серії «покращена цегла» - $1876. І вони, навпаки, подорожчали, хоч і всього на 1%. Помітне зниження вартості квартир спостерігаємо в будинках серії «типова панель» - на 7,3%, до $1675 за кв. м. Стабільною, за результатами року, залишилася ціна в «хрущовках». Квадратний метр квартири в панельній коштує $1687, в цегляній - $1621.

При цьому, в новобудовах на Святошино подорожчали однокімнатні квартири: зараз вони продаються по $1800 за квадратний метр, а це на 4,3% дорожче, ніж на початку 2012 року. Ціна квадратного метра в двокімнатних знизилася на 5,6%, до $1925. А ось найдорожчі рік тому за ціною квадратного метра трикімнатні квартири в новобудовах на Святошино, зараз коштують дешевше двокімнатних - $1869 / м. кв.

Середня вартість квартир в новобудовах трохи вище, ніж в цілому по масиву, що цілком закономірно, враховуючи їх просторі площі і той факт, що тут клас більшості новобудов трохи вище, ніж економ. Однокімнатна квартира в новобудові масиву коштує близько 90 тисяч у.о, двокімнатна - трохи більше $150000, трикімнатна - $194000.

Незважаючи на те, що Святошино знаходиться, по суті, на околиці Києва, цінові тенденції для околиць тут не типові. По-перше, вартість квадратного метра в Святошино подекуди вища, ніж в окремих прицентральних масивах. По-друге, так само, як і в цих масивах, ціни повільно повзуть вниз, що якраз закономірно і властиво місту в цілому. Пояснюється це гарною транспортною розв'язкою, яку забезпечують проспект Перемоги та Кільцева дорога, а також наявністю в безпосередній близькості станцій метро. Правда, однойменна станція приміських електричок - скоріше мінус для жителів масиву. Виходячи з усього цього, можна припустити, що надалі ціни на квартири в Святошино будуть коливатися, але значно не зміняться.

Наталія Рева, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область --
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Арцизький р-н > Арциз

Продам квартиру в новом малоэтажном сданном доме.
Котовского, 1 комната, 39/20/10 кв.м, 2/5, 30 000$, Код 292419 Продам квартиру на 2 этаже ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

Офис100м Лофт Центр Киева Первая Сдача новый дом от хозяина
Золотые Ворота, 100 кв.м, 650$/месяц, Офіс 100м2. . Лофт. Житловий фонд. ул. Жилянська Кондиціонери, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Здам приміщення Перемога 5.
Перемога-6, 41 кв.м, 17 000грн/рік, дається в довгострокову оренду нова студія краси в будуарному ...

Офісні приміщення > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Аренда помещения Днепровский р-н
Стара Дарниця, 122 кв.м, 18 800грн/місяць, Сдается ул. Хорольская Днепровского р-на в новом доме ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н