Вся нерухомість > Новини > Реалії готельного ринку України
↑ До списку новин

Реалії готельного ринку України

9 лютого 2011

Сфера туристичного бізнесу завжди була певним лакмусом у визначенні рівня розвитку економіки країни. Важко собі уявити європейську державу, в якій би не було хоча б задовільної туристичної інфраструктури. Готельний бізнес, як відомо, як ніякий інший впливає на рівень і розвиток туризму в цілому. Україна ж прагне в бік розвиненої європейської економіки, тому якісь задатки в цій сфері у нас, все ж, присутні, в першу чергу - це природна складова, і в другу - грандіозні плани. До того ж, Євро-2012 зіграв не останню роль у цьому питанні.

Розглянемо ситуацію, яка склалася на даний момент в готельному секторі України. Отже, з оголошенням про участь нашої країни в Євро-2012, будівельний ринок активно заворушився, девелопери стали простіше знаходити інвесторів, почали розроблятися численні проекти готелів і готельних комплексів. Але грянула фінансова криза і багатьом із забудовників порушила плани. Незважаючи на те, що ситуація в країні повільно, але впевнено стабілізується, кількість введених в експлуатацію готелів особливо не зростає. На теперішній момент близько 75% всіх готельних об'єктів - це проекти і незакінчені будівництва, більше того, з цих 75% більшу частину складають проекти, які очікують фінансування, і лише решта 25% - це діючі готелі та добудовані, введені в експлуатацію до цього моменту об'єкти. Нагадаємо, що за даними Держкомстату України, з 2008-го року (1595 готелів) по 2009-й (1684 готелі) кількість готелів в нашій країні збільшилася всього на 89 одиниць, що досить мало, враховуючи державну підтримку в цій галузі туризму.

 

Процентне співвідношення стану готельних об'єктів в Україні (за даними domobaza.info)

 

Проект

40%

Будівництво

36%

Введені в експлуатацію об'єкти (2009-2011 рр..)

9%

Реконструкція

13%

 

На сьогоднішній день найбільша кількість готельних об'єктів знаходиться в Київській області, друге місце за чисельністю посідає Львівська область, третє - Крим, а четверте місце поділили Донецька, Одеська та Харківська області. Є в Україні і регіони, в яких нові готелі найближчим часом навіть не плануються, це: Луганська, Рівненська, Сумська, Херсонська та Хмельницька області.

 

Рейтинг найбільш активних у будівництві готелів областей України (за даними domobaza.info)

 

Київська обл.

101 об'єкт

1 місце

Львівська обл.

82 об'єкти

2 місце

Кримський півострів

63 об'єкти

3 місце

Донецька обл., Одеська обл., Харківська обл.

40 об'єктів

4 місце

 

У Львівській області, яка займає друге місце після київської по будівельній активності, нещодавно завершилося будівництво готелю «Міраж», що знаходиться в м. Судова Вишня. У готелі вже функціонують 154 номери, є басейн і ресторан, все готово до прийому гостей.

У Криму, який займає третє місце за активністю в будівництві готелів, вже майже добудований готельний комплекс «Восход», цей об'єкт стане унікальним у своєму роді, тому що знаходиться в мальовничому куточку Кримського півострова (між Масандрою і Нікітою), а дизайн інтер'єру буде унікальним в кожному з корпусів.

Але, все більше і більше українських готелів застигають на етапі проектування через відсутність фінансування. Девелопери активно шукають інвесторів, але з кризової ситуації вийшли ще далеко не всі, а хто відчуває себе сьогодні нормально у фінансовому плані, побоюється вкладати кошти.

Але, незважаючи на цю невтішну динаміку, в Україні останнім часом відкрилося чимало готелів мережевих брендів. Варто зауважити, що готелі відкрилися не тільки в столиці, що не дивно, але і в більш далеких куточках нашої країни. Так, наприклад, нещодавно в Почаєві був відкритий Reikartz Hotels & Resorts. І дана тенденція по відкриттю мережевих готелів, схоже, збережеться і в найближчому майбутньому. Вже зовсім скоро (на початку весни 2011р.) у Києві планується відкриття першого готелю Ibis на бульварі Шевченка, а готельний оператор Louvre Hotels & Golden Tulip хоче побудувати аж шість готелів в Україні під брендом Campanile.

Юлія Вітер, будівельний сайт domobaza.info


Топ-оголошення

Продажа Офисного здания 2300 кв.м., под клинику, офис, представительство.
Поділ, 2300 кв.м, 5 500 000$, Без комиссии от собственника. Продажа офисного здания на Подоле, ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Подільський р-н

Продаж 2-хкімнатних квартир ул.Полесская же/би 5 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 4, 2 кімнати 78/36/12 кв.м 14/25, 64 500$, Продаж квартир ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Русановские сади. Котедж на березі живописного озера!
Никольская Слобідка, 5 і більш за кімнати, 300 кв.м, 10 соток 300 000$, Котедж. Краща пропозиція по ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Здам житло в Дніпропетровську (г, Дніпро) -Дніпропетровська область --
Автовокзал, 50 кв.м 2/3, 1грн./місяць, г, Дніпро - Варіанти оренди житла від місяця і більш -у ...

Кімнати > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Пропоную купити 2-кімнатну квартиру в центрі, вул. М.Грушевського 67.
"развилка", 2 комнаты, 42/25/6 кв.м, 3/5, 37 000$, Пропоную купити 2-кімнатну квартиру в центрі, вул. ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н