Вся нерухомість > Новини > Українцям допоможуть купити квартиру без початкового внеску і під символічні відсотки
↑ До списку новин

Українцям допоможуть купити квартиру без початкового внеску і під символічні відсотки

20 серпня 2013

Щоб хоч якось розвантажити чергу з українців, які потребують житло, а заодно і пожвавити ринок нерухомості, який завмер через погіршення умов іпотеки, держава впроваджує свою спецпрограму, пише газета «Сегодня». Ті, хто стоїть у черзі, зможуть обзавестися власним житлом без початкового внеску і під символічні відсотки (3% переплати на рік). За інформацією прес-служби Державної іпотечної установи (ДІУ), підготовлена ​​і погоджена держпрограма з надання черговикам житла в оренду з викупом строком на 15 років.

«Ця програма орієнтована насамперед на працівників бюджетної сфери, рівень доходів яких не дозволяє купити житло, використовуючи класичний кредитний механізм (з початковим внеском від 20% вартості житла. - Авт.)», - роз'яснила «Сегодня» начальник управління зв'язків з громадськістю ДІУ Ганна Волобуєва. Особливість програми в тому, що не задіяні банки: ДІУ від імені держави працює безпосередньо з будфірмами, викуповуючи у них квартири, які потім будуть здаватися в оренду. Це дозволить заощадити на банківських відсотках, які доходять до 25% річних. Програма повинна бути прийнята Кабміном, а кошти на неї - включені в проект держбюджету на 2014 рік. Точна сума поки невідома, але оціночно йдеться про 1-2 млрд. грн на рік. Раніше міністр Мінрегіону Геннадій Темник говорив, що в 2013-2014 роках планується побудувати в рамках цієї програми 194 житлових будинки на 22 тисячі квартир в дев'яти регіонах: Київ та Київщина, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Львів, Одеса, Севастополь, Миколаїв. При цьому 3000 квартир в недобудовах вже викуплені державою і навіть введені в експлуатацію, повідомив Темник. Тобто, якщо програму приймуть, перші щасливчики відразу ж зможуть в них в'їхати.

За оцінкою незалежного експерта будівельного ринку Зої Федорової, при достатньому фінансуванні 22 тисячі квартир будуть до кінця 2014 року побудовані і стануть власністю ДІУ. Але очевидно, що їх вистачить лише 2% черговиків (в черзі - понад 1 млн. чол.). «Є й інша проблема: бюджетники, на яких, як стверджують в ДІУ, орієнтована ця соцпрограма, мають доходи в 2-2,5 тис. грн на місяць на людину, а щомісячний платіж при 15-річному терміні оренди за 1-кімнатну квартиру складе від 2000 грн в регіонах до 3000 грн в Києві, за 2-кімнатну - 3 і 4 тис. грн, - каже Федорова. - За умовами кредитування ДІУ, платіж не повинен перевищувати половину доходів сім'ї, тому державі варто збільшити термін виплати оренди до 20 років». Експерт консалтингової компанії Сергій Костецький говорить, що програма оренди житла з викупом державі вигідніше (і більше під силу), ніж просто роздача безкоштовного житла черговикам (передбачена законом), тому її будуть просувати. Але краще, якщо це буде закон, а не постанова Кабміну, яка легше скасувати або призупинити виконання.

Олександр Панченко, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Ірпінь, р-н паспортного столу, комерційне приміщення
Паспортний стіл, 48 кв.м 30 000$, Ірпінь, р-н паспортного столу, на 1 поверсі 5 поверхового будинку ...

Сфера обслуговування > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Сдам. 1-к.кв. 1/9, пр.Пилипа Орлика
Новий, 1 кімната, 35/-/- кв.м, 1/9, 7 000грн/місяць, Сдам. 1-к.кв. 1/9, пр.Пилипа Орлика. 35/17/6, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам комнату с одним соседом 6/9, ул.Генерала Петрова/Рабина
Черемушки, Генерала Петрова ул., 12 кв.м, 6/9, 10 000$, Продам комнату с одним соседом 6/9, ...

Кімнати > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Шикарное предложение для Вас - возле Севастопольской площади!
Чоколовка, Антонова ул., 7, 2 комнаты, 52/34/8 кв.м, 8/9, 10 999грн/месяц, Все раздельно, плитка ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Приміщення 140м окремий вхід Дизайнерський ремонт м.Т.Шевченка, три хв. От хозяина
Подол, 140 кв.м, 54 000грн/месяц, -Поділ, метро Тараса Шевченка, три хвилини пішки-вул.Межигірська ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н