Вся нерухомість > Новини > Криза і ресторанний бізнес: як виживають ресторатори в Україні?
↑ До списку новин

Криза і ресторанний бізнес: як виживають ресторатори в Україні?

24 червня 2014

Ресторанний бізнес в Україні, як і багато інших, зараз переживає дуже важкі часи. Ресторатори кажуть, що зараз головне втриматися на плаву з найменшими втратами, пише UBR.

Економічна і політична криза в Україні торкнулася абсолютно всіх сфер діяльності, зокрема, і ресторанний бізнес. Ресторатори кажуть, що деяким невеликим закладам довелося закритися, а ось великі мережі всіма силами намагаються втриматися на плаву. Експерти відзначають, що за час кризи прибуток ресторанів в Україні знизився на 30%.

Ситуація на ринку

Ресторатори відзначають, що останнім часом стало складніше працювати. Ціни на продукти постійно зростають, особливо це стосується того, що доводиться закуповувати за кордоном. На цьому тлі вкрай важко стримувати подорожчання страв у меню. Водночас люди намагаються економити і зростання цін в місцях громадського харчування їх не особливо радує.

Деякі ресторани намагаються стримувати ціни. Щоправда, кажуть, що доводиться економити на чомусь іншому: контролювати, щоб світло не горіло в порожніх приміщеннях, більш економно витрачати миючі засоби і т.д.

"Поки намагаємося утримувати ціни на рівні грудня 2013 року. Ми готові працювати з меншим прибутком, адже зараз головне не заробити, а втриматися на плаву", - розповідає про справи власник мережі ресторанів "Мафія" Оксана Середюк.

Керівництво "Мафії" розповідає, що зараз виникають складні питання з орендою. Необхідно знайти спільну мову з орендодавцями в плані того, щоб не підвищувати ставки. Для рестораторів важливо на найбільш вигідних умовах зберегти те місце, де вони зараз працюють. Адже в будь-якому випадку, якщо міняти приміщення, підписувати договори з новими орендодавцями - це призведе до втрат.

Багато ресторанів в зв'язку з усіма подіями, що відбуваються, припинили працювати взагалі. Експерти відзначають, що з початку року в Україні закрилося близько 20% закладів. А прибуток тих, які все ще працюють, впав у середньому на 30%.

Відвідувачі стали економнішими

Індекс споживчого настрою рекордно низький за останні 4 роки. Це відбивається абсолютно на всіх сферах і, звичайно ж, на ресторанному бізнесі. Підприємці кажуть, що за останні півроку істотно змінилися смаки та бажання клієнтів - вони стали більш ощадливими. Ресторатори констатують, що в загальному середній чек відвідувачів ресторанів зменшився на 5%.

"Ми помічаємо, що наші відвідувачі стали більш ощадливими. У цей період минулого року середній чек по Україні в мережі" Мафія "складав 110-115 грн, зараз він впав до 100 грн", - розповідає генеральний директор мережі Андрій Папко.

Багато людей останнім часом взагалі відмовляються від відвідування ресторанів, а деякі просто змінюють уподобання і замовляють більше те, що ситно, смачно і недорого.

Залучення клієнтів

Мало того, що рестораторам, як і більшій частині українців, доводиться економити буквально на всьому, так ще й треба якось залучати клієнтів. А це додаткові витрати. В "Мафії" розповідають, що за останні кілька місяців почали частіше робити різні акції. Приміром, за замовлення на певну суму грошей акційне блюдо подають безкоштовно. Також почастішали різні знижкові пропозиції, як у самому ресторані, так і при замовленні додому.

Ресторатори розповідають, що більший упор почали робити на інтернет-маркетинг. Активно починають просувати заклади в соцмережах. Директор з маркетингу ресторану "Мафія" Вікторія Губіна каже, що просувають в соцмережах двостороннє спілкування, коли і гості, і працівники ресторану спілкуються, обмінюються фотографіями і розповідають про свої побажання. З одного боку це допомагає вивчати смаки споживачів, а з іншого - показати клієнтам, що їх слухають і чують.

Розвиток

Незважаючи на нинішню кризу, великі мережі продовжують розвиватися. Керівництво "Мафії" відзначає, що заплановані в кінці 2013 року ресторани були відкриті в повному обсязі. З початку року відкрили закладу в Сімферополі, Донецьку, Маріуполі, Львові та Києві. Незважаючи на анексію Криму, там мережа працює без перебоїв і кримські партнери, навіть зараз, планують відкриття нових ресторанів.

Ресторатори відзначають, що у зв'язку подіями на сході України західний напрямок стає все більш популярним і планується відкриття ресторанів у Львові.

Тетяна Веремєєва, UBR


Топ-оголошення

Продам очень уютную 1-ком.кв. Французский бульвар/ЖК "Французский".
Центр, 1 комната, 63/28/14 кв.м, 3/24, 79 000$, Продам очень уютную 1-ком.кв. Французский бульвар/ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам 4 сотки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.
Центр, 4 соток, 28 000$, Продам 4 сотки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Самий ...

Земельні ділянки під комерційну забудову > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Рудня

Топ-оголошення

Земельный участок в городке Riviera Village. 0, 1543 га. Собственник
15 соток, 230 000$, Продаётся земельный участок 0.1543 га в коттеджном городке Riviera Village. ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Лебедівка

Продажа 48.78 кв.м ул.Коноплянская 22 ж\б 1 ЖК НАВИГАТОР -2
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 1 комната, 49/18/12 кв.м, 5/24, 53 500$, м.Минская ЖК Навигатор ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Здам. 2-к.кв. 3/3, ул.Староказацкая
Новий, 2 кімнати 70/-/- кв.м 3/3, 18 000грн./місяць, Здам. 2-к.кв. 3/3, ул.Староказацкая ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н