Вся нерухомість > Новини > Квартирне питання. Що відбувається на ринку житлової нерухомості України
↑ До списку новин

Квартирне питання. Що відбувається на ринку житлової нерухомості України

20 серпня 2014

Ринок житлової нерухомості швидше живий, ніж мертвий. За даними Державної служби статистики, в I півріччі було виконано будівельних робіт на суму 21,4 млрд. грн. При цьому індекс будівельних робіт в житловому секторі за перше півріччя просів всього на 6,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

ЛІГАБізнесІнформ виділила шість головних тенденцій на ринку житла в першій половині 2014-го:

Столиця в лідерах. Київ і Київська область зберегли перше місце як за споруджуваними житловими об'єктами, так і за кількістю укладених угод. На Київ та область (у сумі) припадає майже 25% всіх введених в експлуатацію житлових метрів (приблизно стільки ж, скільки в минулі роки).

Захід у плюсі​​. Краще всіх себе почувають забудовники західної України. За I півріччя 2014-го в Івано-Франківській області здали нових квадратних метрів на 64% більше, ніж роком раніше, у Львівській області приріст 23%, у Хмельницькій - 6%.

Ринок іде в тінь. У першому півріччі українці були неймовірно щедрі - зростання кількості договорів дарування квартир в різних регіонах склало від 20 до 68%. "Це говорить про те, що ринок нерухомості йде в тінь, і це пов'язано з ситуацією, що погіршується в економіці України", - йдеться в звіті інформаційно-аналітичного центру "Олімп-Консалтинг".

Не всім по кишені. У першому півріччі загальне зниження активності (кількість угод купівлі-продажу) на ринку спостерігалося в усіх регіонах. В середньому не більше 0,45% українців змінили або придбали житло в першому півріччі.

Ціни ростуть. За даними компанії UTG, з початку року зростання цін за 1 кв. м склало: у класі "економ" - 711 грн (+ 7,2%); в класі "комфорт" - 2351 грн (+ 15,4%); в класі "бізнес" - 3805 грн (+ 17,2%). "На кінець червня спостерігається використання забудовниками різноманітних програм лояльності, спрямованих на пом'якшення девальвації - фіксування курсу при розстрочці платежу на рівні 8,5 грн за $1 при першому внеску від 50%, фіксування ціни на рівні 10 грн за $1 на весь період розстрочки , та інші" - йдеться в аналітичному огляді ринку житлової нерухомості в першому півріччі компанії UTG.

Іпотека вмирає. За результатами дослідження компанії UTG, всього 2% покупців готові зв'язуватися з іпотекою при купівлі житла, а кількість укладених договорів іпотечного кредитування різко знизилася, в той час як ставки по іпотечних кредитах - зростають. На кінець I півріччя кредити на покупку житла на вторинному ринку нерухомості надавали 14 банківських установ (на 8 менше, ніж торік), на первинному - 13 (на 4 менше, ніж торік). Для первинного ринку середня ефективна ставка в гривні по іпотечних кредитах склала 21,0% річних. Для вторинного - 21,35% річних.

ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продажа офиса 122 кв.м., в БЦ с дизайнерским ремонтом, улица Глубочицкая 40
Подол, 122 кв.м, 152 500$, Продажа офиса в Бизнес-центре, офис 122 кв.м., улица Глубочицкая 40, 2/5 ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Подільський р-н

ТЕРМІНОВО!!! Продається одно кімнатна квартира на Таращанському масиві
Тимірязева, 14, 1 кімната, 36/18/9 кв.м, 10/10, 35 900$, ТЕРМІНОВО!!! Продається одно кімнатна ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Топ-оголошення

Двухкомнатная квартира с евроремонтом в новом доме
Киевская, 128, 2 комнаты, 54/38/9 кв.м, 4/5, 62 500$, Обухів. Двокімнатна квартира з євроремонтом та ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Обухів

Оренда офісу у бізнес центрі Eurotown
Нивки, Щербаківського (Щербакова) вул., 45а, 49 кв.м, 22 135грн/місяць, Оренда офісу у бізнес центрі ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продаж 1/6 частини Бізнес Центру.
Лук'янівка, Чорновола вул., 26 а, 655 кв.м 960 000$, В'ячеслава Чорновола 26 а. Новий сучасний ...

Окремі будівлі > Продам > Київ > Шевченківський р-н