Вся нерухомість > Новини > У Києві продають кімнати в комуналках за ціною бізнес-житла
↑ До списку новин

У Києві продають кімнати в комуналках за ціною бізнес-житла

17 лютого 2014

Комуналки зовсім не вмерли. У центрі столиці продовжують активно продавати кімнати в комунальних квартирах. Причому просять за квадратний метр в них більше, ніж за апартаменти в новобудовах: від 2-3 тис. доларів проти $1,5-2 тис. в будинку преміям-класу в центрі! «Сегодня» прицінилася до комуналок і довідалася, в чому причина такої дорожнечі.

ШУКАЄМО КУТОК. Про те, що квадрат в комуналці в центрі Києва обійдеться в 2-3 тисячі доларів, нам повідомили в Ріелторській палаті України. «Комунальні квартири в центрі приречені на викуп, це тільки питання часу. Зараз розлітаються кімнати за ціною 2-3 тис. доларів за кв. м — така вартість вважається цілком доступною», — розповів голова правління Ріелторської палати України Віктор Несін.

Ми, засумнівавшись в захмарною ціною «квадратів» від ріелторів, промоніторили оголошення з продажу. Першою на очі потрапила кімната на вул. Рогнединській: тут пропонують «кут» у 25 квадратів за... $70 тис. ($2800 за кв. м). У «царському будинку» на Червоноармійській прописка на 28 квадратах комунальної кімнати обійдеться в $59 тис. ($2107 за кв. м), а за скромну кімнатку площею 16 кв. м в Михайлівському провулку доведеться віддати $42 тис. ($2625 за кв. м). Один продавець запропонував нам «ідеальний варіант в історичній частині столиці» — на вулиці Софіївській, 23. За її словами, ціна «зовсім невелика» — 6 кімнат (загальною площею в 146 «квадратів». — Авт.) За $876 тис., тобто — $6 тис. за «квадрат». «У комунальній квартирі живе три сім'ї, ми займаємо півбудинку на другому поверсі. Вирішили без посередників продати її. Квартира в дуже хорошому стані, вікна виходять на Майдан, а у дворі є паркування», — розповіла нам господиня Тетяна.

Ми також з'ясували, що, наприклад, квартиру на Хрещатику, 27, можна купити за 2300 доларів / кв.м. А в цілому житло в новому будинку бізнес- і преміум-класу в центрі Києва обійдеться в 1200-2800 доларів / кв. м — це при тому, що туалет у вас буде власний, а не один на 5-8 квартир, як у комунальній квартирі.

ХОСТЕЛИ І ОФІСИ. Експерти пояснюють такі високі ціни на кімнати попитом: комуналки вельми зручні для хостелів, оскільки прибуток від їх оренди окупить витрати за кілька років — за словами ріелторів, ці квартири користуються великим попитом у іноземців. «У Києві найчастіше з комунальних квартир роблять хостели. Але є свої незручності з санвузлами, точніше, їх нестача», — розповіла дизайнер інтер'єру Марина Олійник. А от щоб нормально жити в такій кімнаті і провести туди всі необхідні комунікації, доведеться викласти додатково не менше $20-30 тисяч — у таку суму в БТІ оцінили перепланування кімнати в повноцінну квартиру зі своїми санвузлом і ванною.

Комуналка для гвардії «Дня Турбіних»

За словами істориків, епохальна історія комунальних квартир почалася, коли радянська влада вирішила підселювати пролетаріат у великі багатокімнатні квартири середнього класу дореволюційної Росії. Як правило, в Києві вони з'являлися в дохідних будинках — це три-, максимум — п'ятиповерхові особняки царської будівлі, зведені в XVIII-ХХ століттях. Одна з найвидатніших комунальних квартир в Києві — в будинку на Андріївському узвозі, 13, де жив Михайло Булгаков з 1906 по 1919 роки. Власник цього будинку, відомий київський архітектор — інженер Василь Листовничий, трагічно загинув, після чого нові мешканці розділили кімнати під комунальні квартири. Тут легендарний автор «поселив» героїв роману «Біла гвардія». У народі цей будинок кличуть «Будинком Турбіних» — саме за «кремовими шторами» на його вікнах був притулок для людей від жаху Громадянської війни.

Кириченко Леся, газета "СЕГОДНЯ"


Топ-оголошення

Аренда офиса 105 м2, Хмельницкого 42, Франко, м Золотые Ворота, м Университет, Центр
Хмельницкого ул., 42, 105 кв.м, 1 000$/месяц, - г. Киев, Шевченковский район, Исторический Центр; - ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)--
30 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Бершадьський р-н > Бершадь

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область -
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Біляївський р-н > Біляївка

Продаж 2-кімнатних ул.Полесская же/би 5 ЖК ВУДСТОРИЯ Зданий! Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 4, 2 кімнати 78/30/18 кв.м 15/25, 61 625$, Продаж квартир ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам участок 5 га Выход к воде с. Семеновка Обуховский р.н.
Садова, 5 га, 30$/сотка, Продається земельна ділянка 5 га за адресою: Київська обл. Обухівський р-н, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Семеновка