Вся нерухомість > Новини > Чи потрібно сплачувати податок при проживанні в гуртожитку підприємства
↑ До списку новин

Чи потрібно сплачувати податок при проживанні в гуртожитку підприємства

28 серпня 2012

Державна податкова служба (ДПС) у м. Києві роз'яснила, чи є проживання у гуртожитку підприємства, в якому людина працює, додатковим благом, за яке потрібно платити податок.

Що змінилося для підприємств, що заробляють більше 10 млн.

У повідомленні ДПС зазначається, що відповідно до п. 163.1 ст. 163 Податкового кодексу України (ПКУ), об'єктом оподаткування платника податку (як резидентів так і нерезидентів) є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, який складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.

При визначенні бази враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах (п.164.3 ст.164 ПКУ), крім визначених у ст. 165.

Згідно п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених статтею 165 ПКУ) у вигляді:

а) вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання або компенсація зумовлені виконанням платником податку трудової функції згідно з трудовим договором (контрактом) або передбачені нормами колективного договору, або згідно з законом в установлених ними межах.

б) вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначених за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Враховуючи вищевикладене, в податковій повідомили, що якщо плата за проживання в гуртожитку, яка розрахована виходячи з тарифів відповідно до вимог чинного законодавства (з урахуванням тарифів, встановлених рішенням Київської міської державної адміністрації) та оплачується безпосередньо платниками податків - мешканцями, то об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб не виникає.

Різниця між фактичною вартістю на послуги з утримання гуртожитку (одного ліжко-місця) і платою за проживання громадян у гуртожитку, розрахованої виходячи з тарифів відповідно до вимог чинного законодавства (визначеної на рівні звичайної ціни) вважається витратами підприємств на утримання та експлуатацію об'єктів соцінфраструктури, зокрема гуртожитків, і не може розглядатися як об'єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб працівників.

Відхід від податків придбав глобальний масштаб

При цьому, якщо за платника податків - працівника (не працівника) плата за проживання в гуртожитку вноситься підприємством (у тому числі, якщо підприємством здійснюється персоніфікована (окремо за кожного працівника) доплата в розмірі зазначеної вище різниці), то такі кошти, згідно з пп. 164.2.17 п.164.2 ст.164 ПКУ, є доходом, отриманим платником податку у вигляді додаткового блага, що підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Згідно з пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ, податковий агент (підприємство, що здійснює оплату за проживання), який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний, зокрема утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену п. 167.1 ст . 167 ПКУ (15% та 17%).

Український Бізнес Ресурс


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Городищенський р-н > Городище

Дачні будиночки недорого, швидкої збірки на замовлення.
Польова 61, 2 500грн./кв.м, Дачні будиночки з дерева.Роки, що утеплюють для будь-якого часу.От 2500 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Васильків

Топ-оголошення

Продам здание - незавершенное строительство - в экологически чистом р-не
528 кв.м, 80 000$, Продам двухэтажное отдельностоящее здание площадью 528 кв.м на подъезде к Голубым ...

Об'єкти незавершеного будівництва > Продам > Дніпропетровська обл. > Петриківський р-н > Елизаветовка

Сдам 1-комнату в коммуне, 1/5, Филатова. 12/6. Бойлер, стиральная машина, холодильник. Кровать, стол, шкаф и др. +1 сосе
Черемушки, 12 кв.м, 1/5, 2 500грн/месяц, Сдам 1-комнату в коммуне, 1/5, Филатова. 12/6. Бойлер, ...

Кімнати > Здам > Одеса > Малинівський р-н

110 кв.м в елітному будинку парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 250 000$, 3х комн квартира в елітному житловому комплексі "Крутогорный" у ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н