Вся нерухомість > Новини > Чи буде новий обвал цін на нерухомість?
↑ До списку новин

Чи буде новий обвал цін на нерухомість?

15 березня 2010

Ціни на нерухомість в Україні в найближчі місяці будуть продовжувати своє падіння.

Стимулом до нового обвалення ціни може стати масштабний розпродаж квартир, які знаходяться в заставі, а власники не можуть виплатити кредити банкам.

«Якщо в 2010 році в країні не стабілізується економіка і клієнти не почнуть платити за боргами, банки почнуть продавати застави», - заявила в інтерв'ю журналу «Фокус» представник Українського кредитно-банківського союзу Наталя Зубрицька.

Член правління Universal Bank Віталій Шастун говорить, що основний потік відчужень припаде на другу половину нинішнього і 2011 рік - наприклад, у США після того, як банки викинули на ринок заставне житло, ціни впали на 30%. Так може бути і в Україні, вважає експерт.

За оцінками видання, на даний момент на Україні число проблемних квартир і будинків наближається до 31 тисячі - це 12.6% ринку купівлі-продажу нерухомості в 2009 році.

Якщо в 2008 році на одну київську квартиру претендувало до 3-4 осіб, сьогодні співвідношення інше: 100 продавців полюють за одним покупцем.

Експерт Dragon Capital Сергій Зеркалов вважає, що ріелтори, «коли їм вигідно, лякають ринок або намагаються його розігріти».

Голова Спілки фахівців з нерухомості Олександр Рубанов прогнозує 25-відсоткове здешевлення «вторинки» за підсумками 2010 року.

У той же час, керівник відділу продажів компанії НБК Дмитро Шостя говорить про зворотне. За його словами, на ринку не з'явилося тієї кількості заставних квартир, яке могло б обвалити ціни на житло.

Мала кількість застав на ринку нерухомості, на думку директора департаменту рейтингових досліджень агентства Кредит-Рейтинг Ольги Шубіної, пояснюється двома причинами: по-перше, процес реалізації заставної квартири супроводжують тривалі судові процеси, а по-друге, самі кредитори не зацікавлені в продажі квартир за нинішніми цінами - адже велика їх кількість призведе лише до подальшого зниження вартості.

Юристи впевнені, що заставні квартири, які не дуже подешевшали, можуть таїти в собі потенційні ризики - у вигляді примусово вилученого у позичальників житла (вони можуть оскаржувати це в суді), або в такій квартирі формально прописані неповнолітні діти. "У підсумку такий об'єкт може стати серйозною проблемою для його нового власника", - вважають фахівці.

За матеріалами «Новий Регіон – Київ»Корреспондент.net


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Кіровоградська обл. > Новоархангельський р-н > Новоархангельськ

офиса 95м ремонт 5 мин м.Контрактовая пл. от хозяина
Подол, 95 кв.м, 32 000грн/месяц, Отдельно стоящее здание, Волошская ул.; в 5 мин. ходьбы от метро ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье для 1-2-3 х человек или пары на Криворожской
Криворожская ул., 2 000грн/месяц, Сдам жилье для 1-2-3 х человек или пары на Криворожской -, Етаж ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Чечелівський р-н

Продам. Дом. 63 м.кв. 5 сот. Амур, ул.Береговая
Берегова вул., 4 кімнати, 63 кв.м, 5 соток, 38 000$, Продам. Дом. 63 м.кв. 5 сот. Амур, ул.Береговая ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Офис100м Лофт Центр Киева Первая Сдача новый дом от хозяина
Золотые Ворота, 100 кв.м, 650$/месяц, Офіс 100м2. . Лофт. Житловий фонд. ул. Жилянська Кондиціонери, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н