Вся нерухомість > Новини > Власники хрущовок змушені знижувати ціни на квартири
↑ До списку новин

Власники хрущовок змушені знижувати ціни на квартири

9 вересня 2013

Частка хрущовок і гостинок в структурі продажів нерухомості економ-класу за останній рік знизилася з 60 % до 40 %, розповів «Капіталу» віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

«Інтерес до житла низької якості стрімко падає», - стверджує він. З цим згоден і директор агентства нерухомості «Каштан 2000» Сергій Позняков. Він зазначає, що в січні-серпні нинішнього року кількість потенційних покупців, які відмовилися розглядати житло в хрущовках, зросла на 15 % порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Співрозмовник видання пояснює, що в останні п'ять років більшість клієнтів агентства орієнтувалися на покупку житла в хрущовках.

«Різка зміна споживчих переваг спостерігається вперше з початку кризи», - говорить фахівець із нерухомості Ярослав Цуканов.

Хрущовки стали дорогими

Різниця в ціні між житлом в хрущовці і в будинку з поліпшеним плануванням незначна і складає максимум $10 тис., каже Топал.

Наприклад, однокімнатна хрущовка на вул. Сім'ї Хохлових в районі станції метро «Дорогожичі» коштує $60-62 тис. Така ж квартира площею 35 кв. м в будинку, побудованому в 80-х роках минулого століття, продається за $65-67 тис.

«Суму в $5-7 тис. сім'я може зібрати за два роки», - упевнений співрозмовник «Капіталу».

Хрущовки - це чотирьох - п'ятиповерхові панельні або цегляні будинки, які масово будувалися в СРСР з 1959 по 1985 рр. для вирішення житлової проблеми населення, і були розраховані на 25-50 років, але стоять до цих пір. Ліфти в таких будинках відсутні, а висота стель складає 2,48 м, а в деяких серіях - 2,7 м. Загальна площа однокімнатних квартир, залежно від типу будинку, становить 31-33 кв.м., двокімнатних - 40-46 кв.м., а трикімнатних апартаментів - 55-58 кв.м.

Ціни на найбюджетніше житло практично не змінювалися протягом останніх двох років, стверджує Цуканов. За його словами, квартири в будинках пізнішої споруди за цей же період подешевшали на 20-25%. «Вони користувалися набагато меншим попитом, тому їх власники охочіше йшли на поступки», - додає ріелтор.

Якість хрущовок з кожним роком погіршується, тому покупцям квартир у таких будинках необхідно вкласти кошти в капітальний ремонт кімнат, повністю міняти комунікації, електрику, говорить директор компанії «Олімп-Консалтинг» Андрій Гусельніков.

«З кожним роком витрати на експлуатацію таких будинків зростають», - підкреслює він.

Кілька років тому деякі люди придбали хрущовки в надії, що їхні будинки потраплять під програму реконструкції житлового фонду.

«Ці будинки мали знести, а власникам квартир надати квартири більшої площі в новобудовах», - розповідає Цуканов. І додає: ця програма так і не була впроваджена, що також призвело до падіння інтересу до хрущовок.

Житло дешевшатиме

Вартість житла в хрущовках знизиться в найближчі півроку, вважає президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

«Ми припускаємо, що квартири подешевшають на 15%», - говорить він. Гусельніков додає, що ця тенденція спостерігається вже зараз: «З початку цього року неякісне житло подешевшало на 3-5%».

Зниження цін на квартири в хрущовках призведе до зростання попиту на цю категорію нерухомості, прогнозує Ярослав Цуканов.

«Понад 90 % покупців вибирають житло, виходячи з його вартості», - вважає він. На думку експерта, це знову призведе до здешевлення квартир в більш якісних проектах.

capital.ua


Топ-оголошення

здам кімнату ул.Лисковская поруч Бальзака Радунская
Троєщина, 2 500 грн./місяць, кімната задається по .ул Лисковская 5 - ТРЦРайон (поруч Бальзака. ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

БЕЗ КОМІСІЇ. Продам двосторонню двокімнатну квартиру в ЖК "Погреби".
Грушевського, 12, 2 кімнати, 60/30/25 кв.м, 2/3, 56 000$, БЕЗ КОМІСІЇ. Продам двосторонню роздільну ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Погреби

Топ-оголошення

МАРСЕЛЬСКАЯ/КАДОР 1-КВ СДАМ
Котовського, 1 кімната, 42/-/- кв.м, 18/18, 8 000грн/місяць, Квартира с ремонтом чистая имеется вся ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина - Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Харківська обл. > Лозівський р-н > Лозова

Продам дом в Первой Фонтанке возле "Ривьеры"
70 кв.м, 10 соток, 43 000$, Предлагается к продаже Дом в Первой Фонтанке в непосредственной близости ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Лиманський р-н > Фонтанка-1