Вся нерухомість > Новини > Що робити, якщо на вас оформили чужий кредит
↑ До списку новин

Що робити, якщо на вас оформили чужий кредит

18 жовтня 2010

Життя повне несподіванок, причому, в основному, - неприємних. Так, наша читачка Вікторія жила-не тужила - і одного разу виявилося, що у неї є борг перед банком по кредиту, який вона не брала. Розібравшись у ситуації, ми зрозуміли, що від таких запізнілих наривів докризового кредитного буму не застрахований ніхто. Тому ми вирішили дізнатися, як з такої ситуації вийти переможцем. Відразу обмовимося, що в таких нестандартних випадках не варто нехтувати допомогою професійного юриста.

В БАНКУ ШУКАЙТЕ СВІЙ ПІДПИС

Оскільки банк є першоджерелом бід «псевдопозичальника», то незалежно від того, яка відповідь буде від колектора, вам у будь-якому випадку доведеться звернутися в банк за інформацією. Як розповів нам директор кредитного департаменту одного з банків, завдання «псевдопозичальника» - розібратися в суті вимог банку і отримати копії документів по кредиту, щоб мати на руках доказ їхньої фальсифікації (якщо підроблений підпис) або шахрайства (якщо дані в кредитному договорі співпадуть з вашими).

«Найпростіше - відправити лист на адресу банку з викладенням ситуації, в тому числі, як і коли вам стало відомо про наявність боргу. У банку потрібно просити копії кредитного договору з усіма доповненнями, а також копію платіжного доручення, яка підтверджує факт отримання вами кредитних грошей», - говорить керуючий партнер юрфірми «DIGNUM» Олег Кононенко. «Не варто розраховувати, що банк дасть переглянути всю кредитну справу, адже там є внутрішньобанківська інформація, але позичальник має право отримати дублікат кредитного договору та інших документів, де є підпис позичальника», - уточнив банкір-кредитник.

За словами Олега Кононенка, у «нормального» банку, точніше, його служби безпеки, після отримання такого запиту має виникнути кілька запитань із приводу оформлення і видачі кредиту, і, можливо, результатом таких питань стане внутрішньобанківська перевірка кредитної справи та зняття претензій. Але може статися так, що банк буде «ненормальний» і не буде давати інформацію по кредиту, навіть реквізитів кредитного договору. У такому разі Анатолій Соболевський з ВГО «Захист прав споживачів фінпослуг» радить схитрувати: «Можна на словах погодитися платити за кредитом. При цьому менеджер чи касир випишуть вам платіжний документ, в якому буде вказано номер і дата укладення кредитного договору. Платити, звичайно, не треба - просто заберіть папери, і у вас будуть реквізити, на підставі яких можна буде писати більш докладний запит». Якщо ж банк не відповідає на ваші запити, сміливо йдіть до суду. Предмет позову для початку: зобов'язати банк надати офіційну належну відповідь на ваше звернення у відповідності з законом «Про звернення громадян».

ЯК ПЕРЕМОГТИ ВИБИВАЛ

Перше правило боротьби з колектором - ніяких усних розмов, тільки паперове листування. Друге - доводити свою правоту колектору марно. «У колектора є команда «фас» від банку і скасувати її може тільки він. Сам колектор ініціювати розгляд не буде, а тільки буде далі вимагати погасити борг», - говорить старший юрист ВГО «Захист прав споживачів фінансових послуг» Анатолій Соболевський. Тому ваше завдання - розібратися в ситуації, дізнатися подробиці про кредити, які на вас вішають, і зрозуміти, наскільки законна діяльність колектора.

«Колектор отримує від банку права «вибивати» борги з позичальників на підставі договору. Тому в першому запиті потрібно дізнатися, чи має колектор право звертатися до вас. Для цього потрібно запитати про наявність договору з банком, його реквізити, дати укладання. Також потрібно попросити копію кредитного договору з усіма додатками, виписку з кредитного рахунку і будь-які інші документи, які могли б підтвердити наявність боргу», - говорить керуючий партнер юрфірми «DIGNUM» Олег Кононенко. Згідно зі ст. 20 закону «Про звернення громадян», відповідь вам повинні дати протягом 30 днів.

У МІЛІЦІЮ АБО ДО СУДУ?

Наші експерти вважають, що зовсім не обов'язково чекати відповідей від колектора або банку - можна відразу йти в міліцію або прокуратуру, особливо якщо колектор надає моральний тиск. «У такому випадку можна звернутися до прокуратури із заявою з описом ситуації і такий фабулою: «Прошу захистити мене від незаконного переслідування з боку колекторської компанії такої-то, представники якої погрожують мені фізичною розправою та здійснюють на мене психологічний тиск. У ситуації, що склалася, з огляду на агресивну поведінку колекторської компанії, я побоююся за життя і здоров'я своє і близьких, а тому прошу захистити мене від злочинних посягань», - пропонує Анатолій Соболевський. За його словами, по такій заяві прокуратура повинна провести перевірку, взяти пояснення у працівників колекторської компанії. Такий крок допоможе і у випадку, якщо колектор і банк не поспішають із відповіддю на ваші листи або їхні відповіді не прояснюють ситуацію.

«Напишіть заяву в правоохоронні органи, виклавши ситуацію у вільній формі. У заяві потрібно просити провести перевірку і порушити кримінальну справу за ст. 190 Кримінального кодексу України, тобто «Шахрайство». Заява пишеться на підставі статей 94, 95, 97, 98 Кримінально-процесуального кодексу України, а мотивувати його потрібно статтями 190 і 383 («Завідомо неправдиві звинувачення у скоєнні злочину», у нашому випадку - непогашенні кредиту) КК», - вважає адвокат Марина Гавяда. За її словами, розплутуючи клубок, правоохоронні органи самі витребують кредитну справу в банку, і їм у банку не зможуть відмовити.

ІСТОРІЯ З ЖИТТЯ

Киянку Вікторію колектори почали турбувати три місяці тому - заявили, що у неї борг перед банком (два кредити на 50 тис. грн). Все б нічого, але кредити ці Вікторія не брала. Навіть паспорт не втрачала, а це важливо, оскільки часто саме за втраченими документами видаються шахрайські кредити. Більш того, як потім виявилося, обидва кредити були взяті в день народження її батька, а в ці дні вони вже багато років усією сім'єю виїжджають з Києва. Але найбільша проблема, що ні колектор, ні банк не поспішають допомогти «псевдопозичальниці» довести свою непричетність до боргів. За допомогою юристів Вікторія звернулася до колекторів з проханням припинити незаконне переслідування. У відповідь колектори повідомили, що так як замовлення надійшло від банку, то і відмінити його може тільки банк, а свою роботу робити вони не перестануть. Більше того, вони стали тиснути на «псевдопозичальницю»: приходили до неї додому на вихідні, обіцяли розклеїти по під'їзду оголошення про її борг. У банку теж не поспішають розібратися в ситуації: спочатку «футболили» між головним офісом і відділенням, де був оформлений кредит, але документи по кредиту не показали, мовляв, вони вже в архіві, а потім і зовсім заявили: «Якщо не вмієте зберігати свої документи, платіть».

Антон Одарюк, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Днепр (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья (комнат, кварСдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 2/9, 1 600грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Сторожинецький р-н > Сторожинець

БЕЗ ОТКЛЮЧЕНИЯ СВЕТА и БЕЗ КОМИССИИ! Офис 70 м2, ул. Князей Острожских 37/2, Печерск
Печерск, Московская ул., 37/2, 70 кв.м, 24 500грн/месяц, ОФИС БЕЗ ОТКЛЮЧЕНИЯ ЭЛЕКТРИЧЕСТВА И БЕЗ ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

Продажа 32.79 кв.м ул.Ломоносова 6 ж/б 17 ЖК Эврика м.ВДНХА
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 33/16/5 кв.м, 10/24, 24 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 17., ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Найкраща пропозиція в с. Лебедівка!
14 соток, 16 000$, Пропоную земельну ділянку під забудову в с. Лебедівка, Вишгородського району! ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Лебедівка

Продам участок под застройку, с.Сеньковка
25 соток, 9 000$, Продам участок под застройку, с.Сеньковка, угловой, 25сот. ровный, фасад. Новый ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Сеньківка