Вся нерухомість > Новини > Законом по корупції: квартири подешевшають
↑ До списку новин

Законом по корупції: квартири подешевшають

21 жовтня 2010

Кабінет Міністрів підготував проект закону про дерегуляцію будівельної галузі. Чи буде це сприяти активізації будівництва та зниження собівартості квадратного метра готових площ, спробував з'ясувати Український Бізнес Ресурс.

Влада послабить "будівельну" хватку

На сьогоднішній день законопроект пройшов узгодження з міністерствами і відомствами і після правового висновку Мін'юсту переданий на розгляд уряду. Після прийняття законопроекту вдасться скоротити період до початку будівництва з близько 400 до 60 днів. Зокрема, скоротиться кількість процедур, які необхідно виконати інвестору для початку будівництва. Згідно з проектом, перша ліцензія на будівництво буде видаватися на 5 років замість нинішніх трьох, а за умови чіткого дотримання ліцензіатом вимог - стане безстроковою. Крім того, сам термін отримання ліцензії зменшиться з 27 до 10 днів. Законопроект передбачає створення протягом 6 місяців Містобудівного кадастру для всієї території України. Для столиці, обласних центрів і великих міст будуть розроблятися генплани з розбивкою на детальні планування районів, які, в свою чергу, будуть розбиті на зони. У той же час для дрібних міст будуть розроблені проекти детального планування і розбиття на зони, а для решти населених пунктів - розбиття на зони.

Так само буде усунена постійна ліцензійна комісія, утворена Державної архітектурно-будівельною інспекцією. Зараз підприємцям доводиться направляти свої документи у дві структури, що вкрай затягує процес. Після скорочення ліцензійної комісії документи буде розглядати тільки один орган ліцензування - Держархбудінспекція.

Кабмін дасть забудовникам другий шанс

Дерегуляція будівельного бізнесу - подарунок для галузі. Це підвищить рентабельність будівельних компаній. Ось що каже з цього приводу в ексклюзивному коментарі UBR.UA президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Генріх Людкевич: "Якщо будуть розроблені ці нормативні акти і буде спрощена процедура узгоджень, починаючи з процедури отримання земельної ділянки і введення її зовнішньої інфраструктури, то, безумовно, це суттєво вплине на собівартість забудовника".

Тим не менше, на думку віце-президента Асоціації ріелторів Віктора Несіна, введенням нових норм уряд, перш за все, захищає забудовників. І хоч такі дії можуть розцінюватися як неоднозначні, захист забудовників означає, принаймні, гарантію того, що первинний ринок не обвалиться.

Неоднозначний в своїй думці віце-президент Асоціації ріелторів Віктор Несін: "Досить двояке питання: з одного боку, Кабмін захищає все-таки більше забудовника в цій ситуації, з іншого боку, якщо не захищати забудовника, то первинний ринок взагалі обвалиться. Тому, я вважаю, що закон хоч і дещо суворий, але справедливий. Тому що будівельну галузь вбити до кінця не можна. Зверніть увагу, скільки на сьогоднішній день недобудованих будинків стоїть? Дуже багато. На мій погляд, починаючи з середини літа, хоч якось почалося вестися будівництво. До цього взагалі все стояло. Тому, на жаль, це не зовсім популярний закон для інвесторів, адже інвестори знову опиняться в кілька незручному становищі", - зазначив в ексклюзивному коментарі UBR.UA Несін.

Менше бюрократії - нижче ціна

Будівельні майданчики пустують. Ринок нерухомості - в очікуванні закінчення кризи. І активність відкладеного попиту зросте лише через пару років. Це потягне за собою зростання цін на нерухомість. Тим не менше, прийняття законів про дерегуляцію будівельного бізнесу має компенсувати очікуване зростання.

"Якщо зробити маленький свій прогноз на кілька років - існує дефіцит житла на первинному ринку, останні два роки нових ділянок практично не забудовували, тобто дефіцит пропозиції очевидний. Поки будівельні компанії почнуть працювати в нових умовах ці кілька років, вони зможуть стримати зростання цін. Важко говорити про конкретний розмір ціни, оскільки ціну на ринку, не забувайте, регулює попит і пропозицію. Нова пропозиція на більш вигідних умовах буде виходити на ринок, пройде кілька років, а в той час тенденція (тренд на зростання цін) буде однозначно. І це нова пропозиція буде компенсувати, тобто зменшувати динаміку зростання цін", - вважає експерт Генріх Людкевич.

Сьогоднішня система регуляції будівельників відрізняється надзвичайно високим рівнем корупції, який також грає не останню роль у формуванні ціни на нерухомість, відзначає інший експерт, Віктор Несін. Ослаблення адміністративного контролю повинно зменшити роль цього чинника в ціноутворенні.

"Звичайно, я вітаю процедуру спрощення, особливо видачі земельних ділянок, тому що найбільш корумпованою була видача земельних ділянок. Тому це і показати його на квадратному метрі. Тому, якщо все це стане прозорішим і виведуться хабарі, то, відповідно, вартість квадратного метра знизиться. Я вважаю, що покупець отримає квадратний метр за нижчою ціною, тому що за більш високою його просто ніхто не буде купувати", - вважає Віктор Несін.

Трохи іншої точки зору дотримується президент Союзу спеціалістів з нерухомості в Україні Олександр Рубанов: "На забудовників законопроект позначиться, безумовно, позитивно, на інвесторах - ніяк. Те, що говорять, що в результаті ціна квадратного метра стане дешевше, я думаю, що це міф . На сьогоднішній день рентабельність у будівництві і так досить висока. Собівартість набагато нижче, ніж та цифра, за якою об'єкти виставляються на ринок. Тому зазор у забудовника все одно є. Нехай буде менше коштувати ліцензія, ну якщо люди будуть купувати за вартістю, скажімо, сьогоднішнього дня, навряд чи вона стане іншою. Ринок відрегулює вартість. Але ніяк не кількість дозвільної документації. Ціна визначається попитом і пропозицією. Якщо зараз купувати нікому, то якщо навіть вартість знизитися за цими результатами на 10-20% або 30% - все одно купувати не будуть".

Діана Роженцова, Украинский Бизнес Ресурс


Топ-оголошення

Продам дом в Бориспольском р-не, с.Андреевка
Київська, 4 комнаты, 200 кв.м, 54 соток, 155 000$, Продам будинок у с.Андріївка, Бориспільський ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Андріївка

Таирова 2-х комнатная сотовая
Таирова, Глушко пр., 21, 2 комнаты, 43/23/7 кв.м, 10/16, 36 900$, Ак. Глушко пр. / Ак. Королева 2-х ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область --
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Любашівський р-н > Любашівка

99Продам гараж на Янтарной
Новое Клочко, 12 кв.м, 4 000$, Продам гараж шлакоблочный размер 3*4. Ж/б перекрытия, мягкая кровля. ...

Гаражі. Парковки > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Ділянка 10 соток з соснами і електрикою. Зелена поляна 2
10 соток, 69 700$, Ділянка 10 соток, з великими деревами в тихому та мальовничому місці. Ділянка ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари