Вся нерухомість > Новини > Які вимоги існують до сфер зайнятості позичальника іпотечного кредиту?
↑ До списку новин

Які вимоги існують до сфер зайнятості позичальника іпотечного кредиту?

18 березня 2012

Представники яких сфер діяльності можуть відчувати утруднення в отриманні іпотеки? А хто навпаки - зможе отримати іпотечний кредит без проблем? Запитував у експертів Prostobank.ua.

Ілона Кречік, начальник відділу іпотечного кредитування банку «Київська Русь»:

Особливих переваг у сфер зайнятості немає, проте є вимоги до надійності організації, особливо якщо позичальник займає високооплачувану посаду. Труднощі - неофіційна робота, зарплата, СПД.

Деякі труднощі можуть мати, мабуть, «вільні стрілки» або фрілансери, позаштатні співробітники будь-яких організацій, які виконують роботу від замовлення до замовлення.

Незважаючи на те, що ці люди мають професію і дохід, часом дуже навіть непоганий. Проблема полягає в тому, що їм набагато складніше довести банку свою благонадійність, і їх доходи не піддаються оцінці на перспективу. Тому й ризики по таким позичальникам набагато вище, ніж по кредитах, які видаються клієнтам з постійним місцем роботи.

Однак шанс отримати кредит у фрілансера все ж є. Ймовірність того, що рішення банку буде позитивним, значно вище, якщо людині є що показати: наприклад, наявність майна і загальний рівень життя. Автомобіль, заміський будинок, регулярні поїздки за кордон - все це говорить про рівень достатку.

Фрілансер може спробувати знайти поручителя (ним може бути необов'язково чоловік і навіть необов'язково родич) або поручителів. Дуже добре, якщо вже є досвід погашення кредитів - споживчих або іпотечних. Також добре, якщо фірма, з якою співпрацює фрілансер, відома банку і може підтвердити, що така людина дійсно з нею співпрацює, і в перспективі буде отримувати такі-то гроші.

Труднощі з отриманням кредиту можуть виникнути у тих, чиї заробітки носять сезонний характер, у представників небезпечних професій, незалежних адвокатів і нотаріусів, підприємців, чий бізнес недавно початий і не встиг показати стійкості, у моряків, ювелірів, представників туристичного бізнесу, «вільних професій» . Для цих категорій позичальників частка відмов може становити до 90%.

Власне, бажаним і найбільш зрозумілим для банку є позичальник, який тривалий час працює в одній компанії і має відносно високий офіційний дохід. Хоча й тут можливі варіанти. Перевага віддається великому і стабільному бізнесу. Банк звертає увагу і на те, які перспективи позичальника на ринку праці в разі втрати роботи. Якщо кваліфікація явно не відповідає окладу, а освіта - займаній посаді, це вже привід для сумнівів у його майбутньої платоспроможності.

Олександр Борщевич, начальник управління іпотечного кредитування ВТБ Банку:

Особливі вимоги до сфер зайнятості позичальника по іпотечному кредиту нашим банком не встановлені. Відчувати складнощі в отриманні іпотеки можуть некваліфіковані робітники, а також особи, які мають нестабільний дохід. Також тимчасово обмежено іпотечне кредитування фізичних осіб-підприємців.

Роман Куспіс, начальник відділу розвитку продуктів Банку Кіпру:

Ми не класифікуємо позичальників за цією ознакою. Якщо говорити про показник соціальної захищеності позичальника, то більше шансів отримати іпотечний кредит буде у клієнта з наявністю постійного місця роботи протягом тривалого періоду часу.

Prostobank.ua


Топ-оголошення

Ірпінь, р-н паспортного столу, комерційне приміщення
Паспортний стіл, 48 кв.м 30 000$, Ірпінь, р-н паспортного столу, на 1 поверсі 5 поверхового будинку ...

Сфера обслуговування > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Ексклюзивна 4 х комн квартира в новострое р-н парку Глобы
"нагорный", 4 кімнати 135/-/- кв.м 3, 180 000$, Пропонується до продажу 4 х комн квартира 135 кв.м в ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Сдам Офисы 81.6 кв.м Офисно-Складская территория Куреневка!
Куреневка, 82 кв.м, 210грн/кв.м/месяц, Подольский район, отличная транспортная развязка, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Сдам коммерческое помещение на Правде 70б(возле Океана). 270 кв - цоколь.
Правды просп., 270 кв.м, 40 000грн/месяц, Сдам коммерческое помещение на Правде 70б(возле Океана). ...

Офісні приміщення > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Цокольне нежитлове фасадне приміщення з окремим входом, 103 кв.м на вул. Б.Хмельницького в оренду
Хмельницкого ул., 59, 103 кв.м, 29 000грн/месяц, Пропоную цокольне фасадне приміщення в ОРЕНДУ в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н