Вся нерухомість > Новини > Ринок нерухомості в Україні пожвавиться після відновлення Донбасу - експерт
↑ До списку новин

Ринок нерухомості в Україні пожвавиться після відновлення Донбасу - експерт

17 липня 2014

Затяжна криза на ринку нерухомості в Україні закінчиться тільки після завершення бойових дій на Донбасі та відновленні регіону. Про це Корреспондент.net розповів віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

"Ринок нерухомості - складова частина економіки, і коли вона "хворіє", те ж саме відбувається і зі сферою житла, - зазначив експерт. - Зараз у людей немає можливості купувати квадратні метри".

За словами фахівця, за статистикою у ВВП України - негативна динаміка, і з кожним роком країна виробляє ВВП все менше і менше. "Економіка не працює, а тим більше, зараз війна на сході країни, - зазначив Гусельников. - Там зруйновані основні галузі, за рахунок яких наповнювалися міські бюджети, і коли їх відновлять - невідомо. А щоб підняти економіку, потрібно відновити прибуткові сегменти ринку з ефективним виробництвом. Приміром, будівельну галузь".

Крім того, протягом останніх двох кварталів падають показники оренди житла - на даний момент попит на нього знижений на 3%, сказав експерт. Прибуття переселенців з Донбасу на ринку нерухомості теж ніяк не позначиться, оскільки у багатьох з них часто немає грошей навіть на квиток в інше місто.

Більш позитивний прогноз пожвавлення сфери житла дає директор проектної групи "Архіматика" Олександр Попов. Він вважає, що ринок нерухомості активізується через півроку або рік, при сприяючих політичних і економічних умовах.

Також експерт прогнозує невелике зростання цін на ринку житла через інфляцію. Кардинального підвищення не буде, так як спровокувати його може тільки суттєва активізація попиту, а передумов для цього поки немає.

"Собівартість будівництва зросла, але забудовники врахували це і за останні кілька місяців відкоригували ціни" - сказав Попов.

Фахівець відзначив, що зараз саме час починати роботу над проектами, будівництво яких розпочнеться в початку 2015 р. Таким чином ринок зможе через 1,5-2 роки задовольнити потреби покупців. І військові події на Донбасі на це ніяк не впливають, вважає експерт.

"У Центральній і Західній Україні політична ситуація стабільна - тут не йдуть військові дії і люди живуть звичайним життям, у тому числі купують житло, - пояснив Попов. - І якщо на початку року багато забудовників призупиняли роботу над новими проектами, оскільки ситуація не була зрозуміла в цілому по країні, то сьогодні більшість українців живуть, як і раніше. Якщо сьогодні не проектувати нові об'єкти, через два-три буде дефіцит пропозиції. Особливо в Києві, де забезпеченість житлом залишається однією з найнижчих в Європі".

Також керівник враховує переїзд з Донбасу в інші регіони забезпечених українців. Ці люди вже зараз потребують житла і будуть купувати його в майбутньому, упевнений Попов.

Корреспондент.net


Топ-оголошення

офіс 200 м отд.вход м. Золоті Ворота 5 мін від господаря
Майдан Незалежности, 200 кв.м, 28 000 грн./місяць, Офіс з двома рівнями. Перший поверх - 84 м2 + ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Земельна ділянка 1, 55га під ОСГ в с.Зазим'я
1,55 га, 150$/сотка, Земельна ділянка рівна, поруч ЛЕП, до існуючої забудови 200 метрів. Генеральним ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Зазим'я

Топ-оголошення

офис 100м Премиум-уровня Б.Ц."Палладиум Сити"от хозяина
Майдан Незалежности, 100 кв.м, 990$/месяц, Горького ул. 172. 100 кв.м. Ремонт Премиум-уровня: ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Вышгородский р-н. Ясногородка 40км. от Киева. Дача в СТ кирпичная 40кв.м. Две спальни, в доме печь на дровах
2 комнаты, 40 кв.м, 6 соток, 17 000$, Вышгородский р-н. Ясногородка 40км. от Киева. Дача в СТ ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Ясногородка

Сдам коммерческое помещение на ул. Благоева 10а (тупик 4 трамвая). Общая площадь 101 м2.
Благоева ул., 101 кв.м, 35 000грн/месяц, Сдам коммерческое помещение на ул. Благоева 10а (тупик 4 ...

Торговельні приміщення > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н