Вся нерухомість > Новини > «Ми рахуємо дні до запуску метро»
↑ До списку новин

«Ми рахуємо дні до запуску метро»

13 жовтня 2010

Через місяць від станції метро «Либідської» до «Васильківської» запустять пробний поїзд, а 10 грудня відкриють всі три станції. «Газета ...» дізналася, що зміниться для жителів Голосієво та Теремків із запуском метрополітену.

Пасажири: час на дорогу скоротиться вдвічі

Більше десяти років ріелтори переконували киян купувати житло «на ВДНХ», де ось-ось побудують метрополітен. Люди заселялися і тільки потім розуміли, як складно добиратися в центр через Московську площу. 0

- 7 років тому розміняла квартиру, думала, що побудують метро і буде зручно добиратися на роботу, - згадує Тетяна Купало, мешканка будинку по вулиці Героїв Оборони, 6. - Їхати мені на трьох маршрутах з пересадкою на "Чернігівську». З пробками виходить близько двох годин в один бік. Сподіваюся, у грудні зможу як «біла людина» доїхати.

Раді підземці і тисячі студентів Київського національного університету. Шлях від «Васильківської» до корпусів займає десять хвилин.

- Вчуся на другому курсі, на психолога. Квартиру зняти поруч з ВДНГ не вийшло, а з моєї Троєщини поки доїдеш. Ми рахуємо дні до відкриття метро - мені доводиться вставати о 5.40 щоранку, щоб зібратися, поснідати і з розрахунком на дорогу, - розповідає студентка Валерія Шматько.

Транспорт: частину маршруток перенесуть на «Васильківську»

У середині грудня, одночасно з новими станціями підземки, планують здати Московську площу. Частина приміських і київських маршруток (а зараз їх налічується 59 маршрутів) не стануть їхати до «Либідської», а будуть відстоюватися на «Васильківській». Це в комплексі з площею і станціями метро значно розвантажить Голосієво від транспорту.

- Чув, що багато маршрутів переведуть до «Васильківської», але по нас ще рішення не прийнято, - розповідає диспетчер маршруту «Київ - Біла Церква». Але більшість маршруток не хочуть залишати завантажену «Либідську».

- Директор сказав, що ми точно залишимося на Либідській площі, вже домовився, погодив, отримав дозвіл. Може, тільки на кілька метрів зупинку перенесуть, - стверджує Михайло, водій маршруту «Київ-Васильків».

Заступник директора КП «Київпастранс» Сергій Литвин розповів нам, що всі маршрути громадського транспорту та маршрутного таксі, які відносяться до автопарку «Київпастрансу», залишаться, як зміняться маршрути - питання у стадії вирішення.

- Ми розробляємо графік та схему руху, підраховуємо пасажиропотік, результати будуть в середині листопада, - говорить «Газеті ...» Сергій Дмитрович.

На станції «Васильківській» готують два ліфти для інвалідів. Поки облицьовують плиткою, ліфтові шахти ще не привезли.

За даними «Газети ...», зараз закінчується проектування ділянки лінії метро до станції «Виставковий центр». Цей перегін будуть будувати відкритим способом, так що вулицю Васильківську від Амурської площі до ВДНГ повністю перериють.

Ведеться подальше проектування метро вже до Теремків з трьома станціями: «Іподром», «Одеська площа» і «Теремки». Але час здачі цих об'єктів ще не названо, зрозуміло тільки, що до Євро-2012 їх навіть будувати не почнуть.

Торгівля: з'являться магазини та МАФи по 65 тис. грн

Поруч з майбутніми станціями «Газета ...» не виявила звичного для столиці «кіосочного шанхаю».

- Під будинком нічого немає, за печивом до чаю доводиться йти до супермаркету, - скаржиться Анатолій Спірідонов, мешканець вулиці Коломіївської. - Сподіваюся, що відкриються торговельні центри, де будуть господарські магазини, майстерні. Зараз ні взуття, ні побутову техніку поблизу ніде полагодити.

На Голосіївській площі власники торговельних точок вже готуються до пожвавлення. Ми відшукали магазин на схилі біля готелю «Мир», який спеціально запрацював «під метро». Нагадаємо, що у місті зараз діє мораторій на встановлення МАФів.

- У п'ятницю відкрилися. Раніше на цьому місці була наливайка, а тепер пристойний магазин, - розповідає продавець. - Готуємося, закупили товар про запас. Поки в основному будівельники до нас ходять, чекаємо пасажирів метро. Є чутки, що землю уздовж площі розібрали, і лише «Голосіївська» відкриється, як там тридцять МАФів з'явиться.

«Газета ...» дізналася, скільки коштує встановити МАФ у майбутнього «хлібного місця» біля виходу зі станції «Голосіївська». У компанії «Укрспецмаш» пропонують свої послуги і скаржаться на мораторій з установки ларьків.

- Вам потрібен ордер від ГУ впорядкування і дозвіл від Головархітектури. Зараз, на превеликий жаль, місто ввело мораторій на установку кіосків, але ви передзвоніть через тиждень, - радить співробітник компанії, який представився Сергієм. - До мораторію всі дозволи обходилися замовникові приблизно в 40 тисяч гривень, а установка невеликого кіоску (на п'ять «квадратів») - у 15-25 тисяч гривень, разом - близько 65 тис.

Виходить, якщо заборону на розміщення МАФів не скасують, то три нових станції підземки повинні залишитися без натиканих на кожному розі кіосків.

Будинки від тріщин врятують гумові прокладки

Під час будівництва станцій у напрямку Теремків сусідні будинки «тріщали по швах». На будинку № 74 по проспекту 40-річчя Жовтня до сих пір стоять «маячки», по фасаду йдуть тонкі тріщини.

- Наш будинок на плавунах побудували, тріщини років за десять до метро з'явилися, - показує на «маячки» пенсіонерка Тамара Василівна. - Не хвилюйтеся за нас. Будинок ще сто років простоїть.

- Коли бурили тунель, в моїй квартирі трусилася люстра, в серванті дзвенів посуд, дивом нічого не розбилося, - обурюється житель вул. Васильківської Петро Бричко.

Від тріщин постраждали не лише житлові будинки, але і бібліотека ім.Вернадського.

- Була створена робоча група, поставили «маячки», завели журнал, поки тріщини в будівлі не збільшуються, - каже Віктор Василюк, заступник директора ЦНБ. - Подивимося, що буде з запуском поїздів.

Віталій Пшеничний, начальник київського ГУ з НС, пообіцяв нам, що під рейки підкладуть спеціальні гумові прокладки, щоб поглинути вібрацію.

Нагадаємо, що на нових станціях, «Деміївській», «Голосіївській» та «Васильківській», метрополітен проклав експериментальне антишумове і антивібраційне покриття. Воно повинно знизити шум на 60%, а вібрацію - на 40%.

Квартири подорожчають на 15-20%

- Близькість квартири до метро безпосередньо впливає на її вартість. Тому можу з упевненістю стверджувати, що як тільки на Теремках з'явиться метро, оренда і купівля квартир стане дорожче на 15-20%, - розповідає «Газеті ...» Сергій Костецький, аналітик компанії SV Development. - Ціни виростуть миттєво, буквально за кілька днів. Наприклад, оренда однокімнатної квартири буде коштувати близько 4-5 тис. грн (зараз середня ціна 3,5 тис. грн). Вартість квадратного метра обійдеться в $1,6-1,7 тис.

А ось в Агентстві нерухомості «Нова адреса» впевнені, що ціни на квартири навіть після відкриття станцій метро істотно не зростуть. За словами аналітика Михайла Полинцева, на даний момент пропозиція на ринку нерухомості Києва істотно перевищує попит.

- Якщо говорити про новобудови в цьому районі, а це житло бізнес-класу вартістю до $300 тис., то їх покупці не надто залежні від громадського транспорту.

Дмитро Дерій, Людмила Коваль, Юрій Шевченко, «Газета по-киевски»


Топ-оголошення

Продам 2-х ком.кв. пр.Гагарина/ЖК "4 Сезона".
Центр, 2 кімнати, 70/40/13 кв.м, 16/24, 85 000$, Продам 2-х ком.кв. пр.Гагарина/ЖК "4 Сезона". 16/24 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдается комната для 1-ой девочки без хазяйки Святошинский р-н Академгородок
Академгородок, 19 кв.м, 5/16, 3 500$/месяц, Академгородок ул Стуса сдается комната для 1-ой девочки ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Пропоную купити ділянку.Кулеші.
25 соток 12 500$, Продам ділянку 25 соток . Ділянка знаходитися в екологічно чистому районі, ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Петриківський р-н > Кулеши

Продам Дачу с.Коржи Барышевский район
2 комнаты, 45 кв.м, 6 соток, 16 000$, С посредниками не сотрудничаю! Барышевский район, с.Коржи, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Баришівський р-н > Коржі

Аренда помещения метро " Левобережная "
Микільська Слобідка, 170 кв.м, 50 000грн/місяць, Сдается ул. Никольско - Слободская Днепровского р-на ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н