Вся нерухомість > Новини > За кримську нерухомість понесли завдатки
↑ До списку новин

За кримську нерухомість понесли завдатки

1 квітня 2014

За останні два тижні помітно зріс попит на кримські квартири, будинки і навіть кімнати в комуналках, незважаючи на відключення кримських нотаріусів від Єдиного реєстру речових прав та Єдиного реєстру оцінок ФДМ, розповіли «Вестям» місцеві ріелтори.

Щоправда, через невизначену ситуацію на півострові більшість потенційних покупців відкладає угоди. «Покупець і продавець оформляють в агентствах нерухомості договори завдатку, виплачують готівкою обумовлену частину і прописують суму угоди. Законодавством термін таких договорів не обмежений, але більшість вибирає термін три- чотири місяці», — розповів нам гендиректор АН Ялти «Партнер» Олександр Новіков. Вони сподіваються, що за цей час буде вирішено питання як з реєстрами та законністю здійснюваних операцій, так і з роботою банків на території Криму.

Але є угоди, які відкласти просто не можна. «Наприклад, у людини проблеми зі здоров'ям. Вона приїжджала до Криму чотири рази на рік, тільки цим і рятувалася. Це не питання вибору місця проживання, це питання життя і смерті. Такі люди оформляють операції, обходячи створені складнощі та ігноруючи можливе кримінальне переслідування з боку України», — пояснює засновник АН «Планета Крим» Ігор Захарченко.

Можна продати "на материку"

Як з'ясували «Вести», угоди купівлі-продажу кримської нерухомості можна цілком законно оформити «на континенті». Як пояснили нотаріуси, доступ до Єдиного реєстру речових прав і Єдиному реєстру оцінок ФДМ закритий тільки для нотаріусів Криму, а всі інші можуть бачити звіти оцінювачів та вносити потрібні зміни без обмежень.

Так що якщо покупець прописаний не в Криму, ніяких проблем з оформленням не виникне. «Нотаріус має право оформити угоду купівлі-продажу або за місцем постійної реєстрації покупця або продавця, або за місцем знаходження нерухомості. У разі продажу кримчанином своєї нерухомості на півострові ми можемо оформити угоду за місцем прописки покупця», — пояснює нотаріус Лариса Виходцева (Гола Пристань, Херсонська область).

Тим часом бізнесмени змінюють Крим на Карпати

На самому півострові ринок купівлі-продажу нерухомості замре як мінімум на півроку, вважає віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков. «Швидше за все, правонаступництва реєстрів не буде: Росія не звернеться до України з проханням про передачу даних реєстрів, а буде створювати свій на основі даних БТІ. Наш, український реєстр створювався два роки, тому на створення кримського піде не менше шести місяців», — сказав він.

Готівкова у валізах лякає

Поки що, за словами ріелторів, жителі Криму неохоче йдуть на оформлення угод на континенті. «Є побоювання, що такі угоди можуть з часом бути опротестовані як недійсні», — говорить Захарченко.

У покупців ризики досить високі з тієї ж причини. «Росія може оголосити, що будь-які угоди після певного числа, здійснені не за законами Росії, недійсні. І хто поверне гроші?», — зауважив консультант аналітичного центру SV Development Сергій Костецький.

Крім того, в цьому сценарії багато технічних складнощів. «По-перше, продавцеві треба відкрити в «континентальному» банку рахунок, на який будуть перераховані гроші за квартиру. По-друге, крім обмеження НБУ на видачу валюти, деякі банки ввели обмеження на видачу готівкової гривні, так що отриману суму доведеться або залишити на материку до кращих часів, або «зависнути» на тиждень-два, знімаючи по півтори тисячі доларів щодня, — зазначив Новіков. — А, по-третє, як потім повертатися через усі блок-пости з такою сумою готівки у валізі?». Так що більшість потенційних покупців реальне завершення угоди відкладає до кращих часів.

«Будь-яка халупа» за 5 тис. у.о.

Тим не менше, кількість бажаючих придбати нерухомість на півострові збільшується з кожним днем. «Інтенсивно дзвонять з Росії. Ми пояснюємо, що зараз неможливо оформити угоду, а нам кажуть — все одно приїдемо, подивимося, залишимо завдаток. Причому якщо раніше більшість була з Москви і Санкт-Петербурга, то за останні кілька днів дзвонили з Самари, Нефтеюганську, Ростова, і навіть з Сахаліну», — розповіли «Вістям» в одному з алуштинських агентств нерухомості.

Правда, далеко не завжди росіяни адекватно оцінюють ситуацію на кримському ринку нерухомості, і виникають анекдотичні ситуації. «Я запитую покупців, який бюджет вони мають. Вчора почув — 5 тис. у.о.», — дивується Ігор Захарченко. За ту ж суму, за його словами, один з потенційних клієнтів — жителів середньої смуги Росії просив влаштувати реєстрацію «в будь халупі або кімнаті».

Втім, незважаючи на тимчасовий «штиль» на ринку нерухомості, господарі кримської нерухомості не поспішають знижувати розцінки. Приміром, середня вартість квадратного метра в Сімферополі залишилася на рівні 900 у.о., на ПБК — від 1,5 тис. у.о., а в Ялті в будинках з видом на набережну ціни доходять до 10 тис. у.о. за кв.м.

«Вести»


Топ-оголошення

Пропоную купити недобудову в с.Новоселівка.
300 кв.м, 12 соток, 25 000$, Пропоную купити недобудову в с.Новоселівка. Загальна площа 300 кв.м., ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпропетровська обл. > Новомосковський р-н > новоселівка

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)--
30 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Бершадьський р-н > Бершадь

Топ-оголошення

Сдам офис 24 кв.м ул.Руденко 6а. БЦ Колизей
Осокорки, Руденко ул., 6а, 24 кв.м, 5 500грн/месяц, Сдам офис 24 кв.м ул.Руденко 6а. БЦ Колизей. 7/8 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

1-кімнатна Святошинський р-н. Генерала Наумова 23А. Цегляна гостинка. 5/9эт, санвузол спільний, балкон засклений 34/18/7
Новобіличі, Наумова вул., 23А, 1 кімната, 34/18/7 кв.м, 5/9, 37 000$, 1-кімнатна Святошинський р-н. ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

От собственника. Продажа офиса 52 кв.м., в новом БЦ, Глубочицкая 17
Лук'янівка, 52 кв.м, 77 000$, От собственника. Продажа офиса 52 кв.м., в новом БЦ, улица Глубочицкая ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н