Вся нерухомість > Новини > Житлові субсидії: кому, коли і скільки?
↑ До списку новин

Житлові субсидії: кому, коли і скільки?

17 березня 2014

Одним з видів соціальної допомоги, на який мають право малозабезпечені сім'ї, є щомісячна адресна субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Кому, в якому порядку і в якому розмірі вона призначається, розповість Prostopravo.com.ua.

Порядок надання населенню субсидій регулюється Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. N848.

Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі в гуртожитках, - на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів - на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності - на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива .

Субсидія на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначається у разі, якщо житлове приміщення не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення.

Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення. У сільській місцевості прийом заяв з необхідними документами для призначення субсидій та передачу їх відповідним органам праці та соціального захисту населення здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу.

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. м на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. м на всіх зареєстрованих тут, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири.

В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з конкретних обставин субсидії можуть призначатися органами праці та соціального захисту населення незалежно від розміру загальної площі житла - за рішеннями районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворюються. Рішення про призначення субсидій у таких випадках приймається на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов сім'ї, а рішення щодо призначення субсидій одиноким непрацездатним громадянам, які обслуговуються територіальним центром соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, - на підставі клопотання територіального центру.

Обов'язковий відсоток платежу встановлено Постановою КМУ від 27 липня 27 липня 1998 р. № 1156 (з наступними змінами та доповненнями) і становить 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї за житлово-комунальні послуги та 15% річного сукупного доходу за придбання скрапленого газу та палива.

Якщо у складі сім'ї є діти, інваліди першої або другої групи і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні не перевищує прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць і якщо у житловому приміщенні зареєстровані і проживають тільки непрацездатні громадяни, розмір обов'язкового платежу становить 10 %.

Субсидія не призначається, якщо:

1) у житлових приміщеннях зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали, не навчалися та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги);

2) уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, або будь-яка особа, зареєстрована разом з ним у житловому приміщенні (будинку ), здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення;

3) уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку ), мають у своєму володінні (користуванні) чи володінні (користуванні) дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) у сукупності більше ніж одне житлове приміщення (будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми володіння чи користування загальною площею житла.

У випадках придбання житлового приміщення (будинку) субсидія призначається не раніше ніж через рік з місяця придбання;

4) уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, власник (співвласник) житлового приміщення, в якому відкрито особовий рахунок, та особи, зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні чи володінні їх дружин (чоловіків, неповнолітніх дітей) два або більше транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції. При цьому не враховуються транспортні засоби, отримані або придбані на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більше 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більше 15 років з дати випуску.

5) будь-яка з зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, якій нараховується плата за житлово-комунальні послуги протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснила купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатила послуги з навчання, будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв'язку, крім житлово-комунальних послуг у межах норм споживання та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.

Виходячи з конкретних обставин, що склалися на підставі рішень державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій, органи праці та соціального захисту населення можуть призначати субсидії, як виняток, у разі наявності умов, зазначених у цьому пункті. Рішення про призначення субсидії у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

6) під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї державним соціальним інспектором з'ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здає в найм (оренду) житлове приміщення (будинок) або його частину, працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує дохід від утримання худоби, птиці, інших тварин, дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо).

Субсидія розраховується таким чином:

1) визначається середньомісячний сукупний дохід сім'ї і обов'язкова частка плати за житлово-комунальні послуги в цьому доході;

2) визначається загальний місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми забезпеченості житлом та встановлених нормативів користування комунальними послугами у конкретному населеному пункті;

Якщо обсяг витрачання газу, води, електричної та теплової енергії вимірюється засобами їх обліку, загальний місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги розраховується, виходячи з середньомісячного фактичного споживання послуг, але не більше встановлених норм споживання

3) визначається розмір субсидії як різниця між вартістю плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів споживання комунальних послуг і обсягом визначеного платежу.

Наприклад, середньомісячний сукупний дохід сім'ї з 3 чоловік становить 3000 гривень на місяць. Розмір обов'язкового платежу для цієї сім'ї складе 15% від доходу, тобто 450 гривень. За житлово-комунальні послуги (при відсутності засобів обліку) ця сім'я платить 700 гривень щомісяця. Розмір субсидії в цьому випадку складе: 700 - 450 = 250 грн.

Для призначення житлової субсидії громадянин, який звертається за її призначенням, подає до органу праці та соціального захисту населення:

  • заяву за формою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 22 лютого 2012 року № 96 "Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20 березня 2012 р. № 418/20731;
  • декларацію про доходи і майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22 липня 2003 року № 204, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13 серпня 2003 за № 709/8030;
  • довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні, з числа тих осіб, які враховуються при наданні житлової субсидії, за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 27 серпня 2004 року № 192, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 4 листопада 2004 року за № 1409/10008.

Заявник пред'являє паспорт або інший документ, що засвідчує особу.

Зазначені документи можуть бути надіслані поштою до органу праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника.

Катерина Гутгарц, Prostopravo.com.ua


Топ-оголошення

Артиллерийская: продам красивую квартиру в новом доме ЖК "Фаворит"!
Артиллерийская ул., 4В, 2 комнаты, 70/30/35 кв.м, 11/18, 68 000$, Артиллерийская / Краснова, 11/18 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

3 х комн кв в новострое в центрі р-н Набережної Леніна і парку Шевченка
"нагорный", 3 кімнати 120/-/- кв.м 230 000$, У продажу 3 х комн квартира в житловому комплексі ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске (г, Днепр)-Украина, Варианты аренды
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Луганська обл. > Кременський р-н > Кремінна

Продажа помещения офис-магазин Ул. Саперно-Слободская 22
Саперная Слободка, Саперно-Слободская ул., 22, 1500 кв.м, 2 000 000$, Голосеевский р-н, ул. ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Продати 1-х комнатную, квартиру по ул. Бориспольская, 6.
Нова Дарниця, 1 кімната, 43/20/10 кв.м, 16/17, 52 500$, Продам 1-х комнатную, уютную квартиру по уд. ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н