Вся нерухомість > Новини > Банки не хочуть видавати іпотечні кредити
↑ До списку новин

Банки не хочуть видавати іпотечні кредити

8 листопада 2011

Банки за різними причинами відмовляють клієнтам у видачі іпотечних кредитів. Дефіцит ліквідності змушує фінустанови говорити «ні» буквально навіть у момент підписання кредитного договору.

Не бажаючи втрачати потенційно платоспроможних позичальників, банкіри обіцяють «кредитні гори», але «через тиждень-другий», в надії, що фондування на міжбанку подешевшає.

Тим не менш, золоте століття низьких ставок на міжбанківському ринку, здається, зникло. Приміром, минулого понеділка ставки overnight доходили до 36%, після чого пару днів трималися на рівні 26%. Основні ж донори ринку - держбанки - не поспішають розлучатися з ліквідністю.

У подібній ситуації, вважає економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, більш правильним буде тимчасово зупинити кредитування, ніж видавати позики до 30% річних і вище. «Занадто дорогі кредити мають всі шанси стати проблемними. Це суперечить європейському ризик-менеджменту.

Тому з ринку іпотеки йдуть банки з іноземними інвестиціями». Разом з тим, упевнений він, чим більша кількість банків припинить зараз кредитування іпотеки, тим швидше ситуація відновиться.

Експерти та учасники ринку впевнені: відстрочка у видачі кредитів у більшості випадків викликана бажанням банків відтягнути час в надії, що ситуація зміниться. А тим часом триває активний діалог з регулятором. НБУ, в свою чергу, теж зацікавлений у зниженні ставок на ринку, адже цей ринок його «годує».

Тому з великою часткою ймовірності можна стверджувати, що в найближчі місяць-два консенсус між учасниками ринку і регулятором буде знайдений. На даний же момент, стверджує президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, ситуація нагадує ходьбу по замкнутому колу: для підвищення ліквідності банки змушені підвищувати ставки за депозитами, що веде до подорожчання кредитів. А це зовсім не стимулює економіку.

Хоча, як оптимістично заявляє глава правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук, існуючий дефіцит ліквідності вже в листопаді буде успішно подоланий за рахунок зростання обсягів депозитів населення.

Правда, банки для цього будуть змушені і далі підвищувати ставки за вкладами, що, в свою чергу, позначиться на вартості кредитів та попиті на них. «У будь-якому випадку, - говорить банкір, - ціна питання - вартість депозитів».

Глава наглядової ради «Платінум Банку" Юрій Блащук вважає, що вирішення проблеми дефіциту ліквідності залежить не стільки від банків і НБУ, скільки від сценаріїв вирішення боргової кризи в Європі.

Крім того, упевнений банкір, для відродження іпотеки слід дозволити іноземним інвесторам випускати облігації в гривні - НБУ повинен забезпечити рефінансування іпотечних облігацій, а Державній іпотечній установі нарешті слід запрацювати на повну потужність.

А тим часом ставки за депозитами фізичних осіб продовжують зростати. Якщо наприкінці вересня середня ставка по депозитах у гривні на рік становила 13,53%, то тепер - 14,24%. Відповідно, зростає ставка за міжбанківськими кредитами у гривні та доларах.

«Негативні тенденції слабкого припливу депозитів населення і збільшення напруженості у фінансовому секторі Україна на тлі очікування другої хвилі глобального економічного кризи продовжуються», - констатує керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.

У цих умовах все більше комерційних банків вирішують припинити видачу іпотечних кредитів, які є довгостроковими і несуть в собі ризики для фінустанов в разі їх неповернення.

І хоча останні два тижні ситуація з банківською ліквідністю відносно стабільна - в середньому на рівні 15 млрд. грн, гривні явно не вистачає. Погіршує ситуацію політика НБУ щодо обмеження зростання показників грошової маси і бази за рахунок проведення операцій з вилучення грошей з обігу.

Проте, нагадує пан Івченко, потрібно визнати, що обсяги вилучення грошей починають скорочуватися: якщо у вересні було вилучено 10,55 млрд. грн з обігу, то за 27 днів жовтня - тільки 2,16 млрд.

«Одним із кроків зі стабілізації ситуації на валютному ринку та з ліквідністю може стати імпортозаміщення і орієнтація на українську продукцію в межах розумного, а також згортання обмежувальної монетарної політики НБУ», - резюмує співрозмовник «і».

Экономические известия


Топ-оголошення

Здам 2-х кімнатну Подільський р-н. Тульчинська. У хорошому житловому стані. Є бойлер, комора. Будинок 2-лінія від дороги
Куренівка, Тульчинська вул., 1, 2 кімнати, 44/29/7 кв.м, 2/5, 10 000грн/місяць, Здам 2-х кімнатну ...

Квартири > Здам > Київ > Подільський р-н

офис 51м бизнес центр "Botanik Tower" от хозяина
Золотые Ворота, 51 кв.м, 395$/месяц, Без комиссии Сдам офис в ЦЕНТРЕ по ул. Саксаганского 119, бизнес ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Квартира в ЖК Навігатор, вул. Коноплянська, Оболонський р-н!
Минский массив, Коноплянская ул., 1 комната, 49/-/- кв.м, 10/25, 53 000$, Продаж 1-кімнатної квартири ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Шикарна пропозиція - квартири в районі метро "КПИ"
Караваевы Дачі, Борщаговская вул., 97 а, 2 кімнати 43/30/7 кв.м 4/5, 11 800грн./місяць, Повністю ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Продам 4-х ком.кв. ул.Семинарская/Французский бульвар.
Центр, 295/76/25 кв.м, 4/4, 160 000$, Продам 4-х ком.кв. ул.Семинарская/Французский бульвар. 4/4 эт., ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н