Вся нерухомість > Новини > У Києві, щоб зробити з квартири офіс, потрібно 30 тис. доларів на хабарі
↑ До списку новин

У Києві, щоб зробити з квартири офіс, потрібно 30 тис. доларів на хабарі

23 листопада 2011

У столиці переведення квартири з житлового фонду в нежитловий неофіційно коштує до 30 тис. доларів, стверджують у Раді підприємців Києва, пише «Дело».

Дрібний бізнес стурбований ініціативою місцевих властей повністю "очистити" місто від ларьків і кіосків і переводити їх на нижні поверхи будинків. Щоб відкрити магазин або офіс на першому поверсі житлового будинку в центрі Києва, доведеться заплатити до 30 тис. доларів за переведення приміщення з житлового фонду в нежитловий. Дорога і корумпована процедура не дає нормально працювати багатьом підприємцям. Про це розповів голова ради підприємців Києва Сергій Доротич під час обговорення «Стратегії розвитку Києва» в Інституті Горшеніна.

«Я готовий показати вам документи по конкретному приміщенню, яке переведено з житлового в нежитлове, і, крім офіційних платежів, було заплачено 30 тисяч доларів хабара. Інакше процедура, яка тривала три роки, ніколи не була б завершена», - сказав Доротич.

Згідно зі стратегією, Київська адміністрація має намір до 2025 року повністю звільнити місто про малих архітектурних форм (МАФ) - кіосків та ларьків, які псують вигляд столиці. Зараз у цій сфері працює понад 50 тисяч сімей. Щоб не залишитися без роботи, підприємці вимагають від влади спрощення процедури переведення приміщень з нежитлового фонду в житловий.

Київські чиновники, з одного боку, готові піти назустріч малому бізнесу. «Ми готові зробити додаткове стимулювання для людей, які організовують торгівлю продовольчими товарами на перших поверхах. Якщо у людини кіоск або два кіоски, вона може придбати квартиру на першому поверсі і торгувати», - сказав заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

З іншого боку, столична влада боїться втратити кошти, які надходять до бюджету від переведення приміщень у нежитлові. «Може вийти така лазівка. При введенні житлової нерухомості сплачується 4% пайового внеску, при введенні нежитловий, відповідно до закону України, сплачується 10%. Відповідно, можна всі торгово-офісні приміщення вводити як житловий фонд, а потім безкоштовно під егідою організації торгових точок переводити в нежитловий фонд», - розповів Крамаренко.

За словами чиновника, зараз за переведення квартири в нежитлове приміщення потрібно доплатити 6% різниці між пайовими внесками. Як вважає голова ради підприємців, насправді ціна питання набагато вище. «Існують спеціальні фірми, які цим займаються не без участі міської влади», - натякнув Доротич.

«Коли ви залишаєте свої документи в дозвільному центрі, вам відразу ж передзвонюють і запитують, яким чином ви хочете їх оформляти - ви ж залишаєте свій телефон», - розповіли «Делу» в громадській організації «Правозахист».

На заяви про корупцію в органах влади Руслан Крамаренко відреагував порадою звернутися в Єдиний дозвільний центр, який нещодавно відкрили в Києві. «Дніпровська набережна 55б, підходите до інформаційного кіоску, натискаєте кнопочку - і отримуєте всі документи, які вам необхідно отримати для переведення житлового в нежитлове», - сказав Крамаренко.

Проте в раді підприємців кажуть, що дрібний бізнес незадоволений роботою центру, так як багато відомств відмахуються від людей і пускають їх «по колу». Один з активістів організації «Правозахист», підприємець Олександр Московченко, не розуміє, яким чином влада збирається вирішувати проблему кіосків у місті. Раніше для того щоб отримати дозвіл на встановлення малої архітектурної форми, підприємець повинен був узгодити документацію в 10 профільних інстанціях, що могло займати 1,5-2 роки. Хоча всю роботу перевели в Єдиний дозвільний центр, влада ускладнила систему: для того щоб отримати дозвіл на МАФ, треба укласти з КП «Благоустрій» договір на моніторинг. «Схема перетворилася на викачування грошей з підприємців», - вважає власник декількох кіосків.

Дрібні підприємці не впевнені, що в разі спрощення процедури переведення приміщень у нежитлові історія не закінчиться тим же. Як тільки влада «відпустить», як каже Крамаренко, перші поверхи будівель, не виключено, що ця нерухомість тут же сильно подорожчає і залишиться такою ж недоступною для більшості дрібних торговців.

Ольга Доровських, газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Продам двухэтажный дом в районе Парка Петровского
Конотопна, 3 кімнати, 105 кв.м, 1 соток, 35 000$, Продаю хороший двухэтажный дом на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Миколаїв > Центральний р-н

Продаю дом с евроремонтом и мебелью в коттеджном городке Балатон
КГ Балатон, 5 и более комнат, 425 кв.м, 12 соток, 460 000$, Продаю большой красивый дом, построенный ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці

Топ-оголошення

Оренда 2 кімнатних апартаментів в Мост-Сити
Коцюбинского вул., 2 кімнати, 15 000 грн./місяць, Оренда 2 кімнатних апартаментів в Мост-Сити, 15 ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продаю квартиру з терасою в котеджному містечку Балатон, є-оселя
Озерная, 2 комнаты, 63/31/13 кв.м, 3/4, 80 200$, Продається двокімнатна квартира (з документами) ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці

Сдам. Торговый павильон 35 м.кв. ж/м Покровский (Коммунар)
Комунар, 35 кв.м, 25 000грн/рік, Сдам. Торговый павильон 35 м.кв. ж/м Покровский (Коммунар), ...

Торговельні приміщення > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н