Вся нерухомість > Новини > Ринок житлової нерухомості Києва: підсумки 2011 р. і прогноз на 2012 р.
↑ До списку новин

Ринок житлової нерухомості Києва: підсумки 2011 р. і прогноз на 2012 р.

19 січня 2012

Багатьом столичним і приїжджим жителям в 2011 р. не вдалося купити нову квартиру чи поліпшити житлові умови не тільки через брак грошей, а й через законодавчий хаос. Але в 2012 р., незважаючи на те, що процеси на ринку нерухомості Києва будуть досить близькими до тих, що відбувалися в 2011 р., очікується стабілізація і поліпшення ситуації при плавному зниженні цін на 5-10% за рік.

Підводячи підсумки року, можна констатувати, що в основі багатьох процесів лежали не стільки внутрішні закономірності розвитку київського ринку нерухомості, скільки зовнішні причини. Коштів на придбання київського житла у переважної більшості наших громадян явно не вистачає. Правда, у десятків (а то й у сотень) тисяч київських сімей є гроші на поліпшення житлових умов. У багатьох є можливості взяти кредит на відсутню суму. Але для поліпшення житлових умов їм необхідно спочатку продати свою квартиру, і лише потім натомість купити іншу.

Оскільки в подібній ситуації перебуває більшість учасників ринку, то ділова активність значною мірою залежить від зовнішніх факторів. Підштовхнули ті чи інші зовнішні чинники частину угод - вишикувалися ланцюжки обмінів з доплатами і компенсаціями - ділова активність зросла. Затухли ланцюжки обмінів - ділова активність знизилася.

Позиції ріелторів багато в чому розходяться. Одні активно виступають за прийняття закону, який би чітко встановлював основні принципи ріелторської діяльності. Інші проти прийняття подібних нормативних актів, вбачаючи в них спроби обмежити кількість посередників на ринку, прибрати конкурентів і неугодних.

Враховуючи прагнення законодавців наблизити вітчизняний ринок до «цивілізованого», цілком можливо, будуть прийняті якісь нормативні акти, що регламентують ріелторську діяльність. Сподіваємося, що в них будуть прописані обов'язки офіційних осіб регулярно надавати інформацію про ринок нерухомості та ріелторів, а також статистичну інформацію про угоди і ціни.

Поки ж основні кроки держави до цивілізованого ринку стосуються, в основному, фіскальних заходів. Зокрема, вводиться податок на «надлишкові квадратні метри», який зачіпає не тільки власників великих квартир і будинків, а й власників кількох досить скромних квартир. Поки розміри цього податку невеликі, але, судячи з усього, це лише початок; в подальшому цей та аналогічні податки можуть стати суттєвим навантаженням на власників нерухомості.

Важливим підсумком року є продовження мораторію на продаж землі сільгосппризначення. У цьому є як свої плюси, так і мінуси, які потребують спеціального глибокого аналізу. Важливо розуміти, що будь-яка земельна реформа (а вони були і в минулих століттях) вносить величезні зміни в уклад життя не тільки села, а й усієї країни; зачіпає життєві інтереси мільйонів людей. Тому продовження мораторію цілком виправдане. Бо земельну реформу необхідно ретельно готувати, у тому числі публічно обговорюючи і виявляючи всі плюси, мінуси, підводні течії і камені.

Прогноз на січень і найближче майбутнє

Вважаємо, що в січні більшість учасників київського ринку нерухомості постараються не тільки відпочити, але і проаналізувати накопичений досвід, підбити підсумки минулих років, намітити плани на майбутнє. При цьому ринок нерухомості буде працювати, хай і на малих обертах. Таку впевненість дає хоча б той факт, що існує чимало договорів завдатку, в яких сторони взяли зобов'язання оформити угоди купівлі-продажу нерухомості в січні.

Ділова активність буде невисокою (все-таки січень - місяць традиційних зимових канікул). Але заявки на купівлю та нові об'єкти на продаж будуть. Будуть і перегляди, і торги, і нові договори завдатків. Після того, як законодавці продовжили повноваження БТІ, прогнози про січневий ступор вітчизняного ринку нерухомості відійшли в минуле. Індекс вартості IKm (USD), швидше за все, буде коливатися біля нинішнього його значення. Ймовірність того, що тренд істотно зміниться в період низької ділової активності, невисока. Помітне зниження індексу вартості цілком можливо в лютому-березні, коли ринок нерухомості запрацює після зимових канікул.

Наш прогноз на більш далеку перспективу, як і в минулі роки, розпадається на два: оптимістичний і песимістичний.

Перший (оптимістичний) прогноз (його ми вважаємо більш ймовірним) полягає в тому, що процеси на ринку нерухомості в 2012 р. будуть досить близькими до тих, що відбувалися в 2011 році. Ціни при цьому будуть відносно стабільними, можливо з плавним зниженням в межах 5% - 10% за рік.

Привід для оптимізму дають:

- зростання уваги покупців (в т.ч. іноземних) до київського ринку нерухомості;

- поступове відродження будівельної галузі;

- зростання кількості угод із залученням іпотечних кредитів;

- інтерес до Києва (а також дуже значні капітальні вкладення), пов'язані з проведенням футбольного чемпіонату Євро-2012;

- майбутні вибори до Верховної Ради, а також вибори київського мера. Вважаємо, що ці вибори принесуть додаткові гроші на київський ринок нерухомості, і сподіваємося, що вони поліпшать атмосферу в країні і в місті.

Другий (песимістичний) прогноз полягає в тому, що вантаж проблем і криз (в економіці, політиці, соціальній сфері, в Європі і в усьому світі) негативно позначиться на київському ринку нерухомості. Наскільки негативно - складно сказати, тому що негативних факторів багато і пов'язані вони з дуже різними речами. Публікацій та виступів, в яких аналізуються ці фактори, сила-силенна.

Зазначимо фактор, який поки мало вивчений, але який здатний істотно ускладнити ситуацію на київському ринку нерухомості. Це прагнення держави контролювати оцінку нерухомості і походження грошей покупців після того, як вітчизняна економіка більше двадцяти років перебувала в тіні. Такий різкий перехід напевно знизить бажання наших громадян купувати нерухомість. Що ж стосується корупції, то вона, швидше за все, знайде нові схеми.

Володимир Коломейко, аналітик порталу нерухомості www.domik.net, спеціально для UGMK.INFO


Топ-оголошення

здам відмінну кімнату ул пр Маяковского почало троещина
Троєщина, 2 800 грн./місяць, Задається класна кімната ул пр Маяковского почало троещина. Кімната 16 ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Продам 1 комнату в коммуне на пос. Котовского
Котовського, 18 кв.м, 10 000$, Предлагается к продаже 1 комната в коммуне, ул. Махачкалинская, 3 этаж ...

Кімнати > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Рівненська обл. > Рокитнівський р-н > Рокитне

Пропонується до продажу сучасний просторий будинок в селі Вишеньки
багрянівська, 5 и более комнат, 240 кв.м, 18 соток, 275 000$, Пропонується до продажу сучасний ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Вишеньки

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Хмельницька обл. > Новоушицький р-н > Нова Ушиця