Вся нерухомість > Новини > How much is the rent, або Квартплата по-київськи
↑ До списку новин

How much is the rent, або Квартплата по-київськи

21 жовтня 2011

Чи всім відомо, за що ми платимо, отримуючи щомісяця квитанцію з сумою по квартплаті та пунктом в ній «Послуги за утримання будінків та прибудинкових теріторій»?

Що входить в список цих послуг і скільки кожна з них коштує? Отримати відповідь на ці питання можна в ЖЕКу, на балансі якого знаходиться конкретний будинок - дана інформація повинна бути відкрита для всіх. Дуже радимо так і зробити, адже іноді виявляється, що платимо ми за ті послуги, які по факту не отримуємо.

Згідно зі списком

Середня вартість оплати за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій для мешканців столиці України становить близько 2,5-3 грн з квадратного метра житлоплощі. Нарахування даної суми виконується диференційовано, в залежності від ряду показників. Що ж впливає на вартість послуг за утримання прибудинкових територій, ми і спробували з'ясувати.

Для того щоб дізнатися про те, які послуги включені в суму за обслуговування прибудинкових територій, які середні тарифи даного сервісу по Києву і, головне, ким проводиться нарахування цієї суми, ми звернулися в «Головне управління цінової політики виконавчого органу КМДА» (ГУЦП), де отримали роз'яснення: «Тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій розраховуються виконавцями послуг, іншими словами - підприємствами, які обслуговують будинки. Розрахунок вартості послуг здійснюється відповідно до Порядку формування тарифів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 529, а з 18.08.2009 р. - постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869, де алгоритм розрахунку тарифів на зазначені послуги залишився колишнім».

Згідно вищезазначеного Порядку, в перелік послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій включено 18 статей витрат, а саме:

1. Прибирання прибудинкової території (середня вартість у столиці - 0,50 грн за 1 кв. м (без ПДВ));

 2. Прибирання сходових клітин (0,24 грн);

 3. Вивезення побутових відходів: збирання, зберігання, перевезення, переробка, утилізація, знешкодження та захоронення (0,32 грн);

 4. Прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівлі (0,002 грн);

 5. Технічне обслуговування ліфтів (0,20);

 6. Обслуговування систем диспетчеризації (0,03 грн);

 7. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливової каналізації (0,55 грн);

 8. Дератизація (0,009 грн);

 9. Дезінсекція (0,007 грн);

 10. Обслуговування димовентиляційних каналів (0,04 грн);

 11. Технічне обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем при їх наявності (0,014 грн);

 12. Поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення і зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього благоустрою, розташованих на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території, у тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків (0,24 грн);

 13. Поливання дворів, клумб і газонів (0,01 грн);

 14. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами (0,004 грн);

 15. Експлуатація номерних знаків на будинках (0,003 грн);

 16. Освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води (0,11 грн);

 17. Енергопостачання ліфтів (0,03 грн);

 18. Періодична повірка, обслуговування та ремонт квартирних засобів обліку води і теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки (0,06 грн).

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що середня вартість послуг складових тарифу по Києву відповідає сумі 2,47106 грн за 1 кв. м.

Зазначені суми, однак, не є постійною величиною, оскільки, як говорилося вище, розрахунок їх ведеться диференційованим шляхом. На формування вартості впливає, по-перше, загальна площа квартир будинку, оскільки калькуляційною одиницею розрахунку тарифу є 1 кв. м загальної площі квартири, по-друге, площа прибудинкових територій, які потрібно обслуговувати та прибирати.

«Кожна з цих складових обчислюється окремо з того чи іншого будинку. Диференційований підхід пояснюється наявністю або відсутністю конкретних пунктів, наприклад, чи є в будинку ліфт, скільки в будівлі парадних, поверхів, яка площа сходових кліток та прибудинкових територій і т.д. Крім того, крім обслуговування прибудинкових територій та іншого господарства, в оплачувану мешканцями суму включаються витрати на поточний ремонт будинку і його інженерних систем. Як правило, розрахунки на поточний ремонт обчислюються за схемою 10% від суми капітального ремонту. Тобто, якщо, наприклад, витрати на капітальний ремонт покрівлі чи фасаду становлять 100%, то сума, що виділяється на поточний ремонт, повинна становити одну десяту від неї. Це - накопичувальна сума, оскільки в щомісячному платежі вона становить копійки. По кожному будинку існує своя система розрахунку. Ось, наприклад, у будинку по вул. Михайлівська, 24Б складова суми на поточний ремонт всього 0,3348 копійок з квадратного метра житлоплощі», - розповів «Украине Коммунальной» директор КП «ЖЕК «Михайлівська» Володимир Данько. Крім коментарів пан Данько поділився з нами документом, в якому вказана плата за обслуговування прибудинкової території по вищевказаному будинку.

Як видно, для його мешканців вартість квартплати становить 2,73 грн за 1 кв. м житлової площі. «Хочу сказати, що середній тариф по прикріплених до нашого ЖЕКу домівках невисокий: в середньому він становить близько 2,30-2,70 грн за кв.м. Це пояснюється відсутністю великих площ прибудинкових територій, прибирання і обслуговування яких складають найбільшу частку у вартості квартплати. Для порівняння, на Нивках чи на Троєщині, де площа прибудинкових територій досить велика, тариф складає 3-3,30 грн. Середній же тариф по столиці становить зараз близько 3 грн, але в центральних районах Києва ця сума менше», - пояснив В. Данько.

З чим проблема?

У бесіді з нашим кореспондентом директор КП «ЖЕК «Михайлівська» висловив думку про те, що нинішні тарифи виглядають оптимально і не потребують коригування.

«Проте не все в цьому питанні гладко і є деякі нюанси. Один з них полягає в тому, що зараз не зовсім зрозуміло, яким чином має здійснюватися облік по прибудинкових територіях - місцях загального користування, дитячих майданчиках, міжквартальних проїздах і т. д. Фактично виходить, що ці території не належать конкретним будинкам, оскільки як, наприклад, вважати обслуговування дитячого майданчика, що знаходиться у дворі відразу кількох будинків, один з яких виходить у двір фасадною частиною, а інший - ні? Ми, природно, викреслили ці території з тарифів і на даний момент вони у нас є збитковими. Думаю, що фінансування всіх цих територій має здійснюватися з міського бюджету. Саме з причини збитковості територій загального користування ми часто не можемо забезпечити їх прибирання і обслуговування повною мірою», - прокоментували ситуацію в КП «ЖЕК «Михайлівська».

Така інформація, однак, викликала здивування у мешканців будинку по вул. Михайлівська 24А, у дворі якого вже сім з гаком років перебуває загороджений парканом майданчик, який фактично вважається в ЖЕКу клумбою, і за її обслуговування мешканці прилеглих будинків платять відповідно до тарифів.

«Від нашого будинку до зеленого паркану, що відгороджує цю «клумбу» від жителів, вісім з половиною кроків, про освітлення на сходових майданчиках ЖЕКу потрібно постійно нагадувати, ліфт знаходиться в аварійному стані - і за все це ми щомісяця платимо три з гаком гривні на місяць. Крім того, квитанції на квартплату часто приходять без урахування пільг», - нарікає мешканка цього будинку Діна Михайлівна. Ще один житель, який побажав залишитися інкогніто, повідомив нашому журналісту, що вищезгадана «клумба» вже давно використовується як звалище і притулок для бомжів ...

Варто, однак, відзначити, що, незважаючи на нарікання і скарги мешканців у бік роботи ЖЕКів, своєчасність оплати послуг показує непогані результати. Мабуть, тут позначається успішність політики заохочення дисциплінованих платників за ЖКП у вигляді 10% зниження вартості отриманих послуг.

Валерій Бакус, «Украина коммунальная»


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, -Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Івано-Франківськ

Ділянка 6 соток з дачним будиночком на Русановских садах.
Никольская Слобідка, 6 соток 45 000$, Ділянка 6 соток, старий сад, дачний будиночок. Можливе ...

Земельні ділянки > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Топ-оголошення

Ірпінь, Дачу цегла, 61, 1 м.2, с/т Аграрник, 5, 6 сот, 55000 у.о
Вишнева, 3 кімнати, 61,8 кв.м, 5,7 соток, 55 000$, Продам у місті Ірпінь; по вулиці Вишневій. Садовий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Хмельницька обл. > Чемеровецький р-н > Чемерівці

Продам. Магазин 54 м.кв. ул.Староказацкая.
Комсомольська вул., 54 кв.м 75 000$, Продам. Магазин 54 м.кв. цоколь, кав'ярня, вікно і вхід з ...

Торговельні приміщення > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н