Вся нерухомість > Новини > Рантьє районного масштабу
↑ До списку новин

Рантьє районного масштабу

30 березня 2011

Інвестиції у комерційну нерухомість - ризикований бізнес для пересічних громадян, але в разі успіху вони можуть принести дуже гарний прибуток

Два роки тому орендарі масово залишали офісні центри, а власники торгових центрів погоджувалися отримувати від орендарів не фіксовану плату, а відсоток від їх прибутку. У 2009 році ціни на оренду знизилися на 70%, в 2010-му стояли на місці, а зараз, як стверджують аналітики ринку, почали підвищуватися і вже збільшилися на 10-15%.

Оскільки відомо, що найприбутковіші інвестиції робляться, коли ринок відштовхується від дна і починає рости, виникає спокуса вкласти кошти в комерційну нерухомість. Через пару років її можна буде продати втридорога або кинути роботу і жити безтурботним життям рантьє на доходи від здачі в найм.

Weekly.ua вивчав, наскільки реальні зараз такі інвестиції.

Дорого й довго

Ціни площ у торгових центрах Києва стартують від $4 тис. за квадратний метр. Але знайти для Weekly.ua за такою ціною 20-40 метрів в ТЦ жодне з київських ріелторських агентств не взялося. Ріелтори стверджували, що такі дрібні продажі трапляються вкрай рідко, власникам офісних центрів і ТЦ не має сенсу з ними зв'язуватися, бо здача в оренду великих площ приносить їм надприбуток.

Більш реальний варіант - купити і перевести в нежитловий фонд квартиру на першому поверсі. У центрі міста таких квартир, що виходять фасадом на вулиці в їх активній частині, як кажуть фахівці, і з хорошим пішохідним трафіком ні в столиці, ні в інших українських містах не залишилося. Весь цей бізнес почався і закінчився на початку 90-х років минулого століття, а потім перероблені під магазини, кафе, ресторани, перукарні і т.п. квартири тільки перепродувалися новим власникам.

Зараз, наприклад, колишню стометрову квартиру на столичній вулиці Басейній можна купити за $1,5 млн. або зняти в оренду під магазин за $13 тис. на місяць. Є варіанти дешевше: 60 м2 на Шота Руставелі - всього півмільйона «зелених», оренда - $5 тис. Легко підрахувати, що такі вкладення окупляться приблизно років за десять.

Дешево і теж довго

У спальних районах ціни, природно, нижче. Але і вони сильно коливаються залежно від місця розташування та пішохідного трафіку. Тут на околицях ще можна знайти виставлену на продаж житлову квартиру, що виходить вікнами на жваве місце.

Переведення її в нежитловий фонд (це необхідно, щоб зробити окремий вхід з вулиці) процедура досить клопітка (її опис легко знайти в Інтернеті, забивши в пошуковик слова «переведення в нежитловий фонд» і назву міста), але здійсненне. З досвіду людей, які вже її пройшли, обійдеться вона, включаючи «подяку» чиновникам, приблизно в третину вартості квартири.

Орендні ціни в таких «саморобних» магазинах починаються зараз від $15 за квадрат. У результаті при середній ціні житлової нерухомості в спальних районах Києва $1700 за квадратний метр окупність інвестиції (з урахуванням витрат на ремонт) теж, як легко підрахувати, розтягнеться в середньому на десять років. При зростанні орендних ставок у майбутньому, що обіцяють аналітики ринку, термін окупності скоротиться, але все одно це будуть довгі роки.

Така інвестиція має сенс тільки при наявності вільних грошей. Вклавши, наприклад, $200 тис. на подібне приміщення і здавши його в оренду, можна отримувати $600-800 щомісяця, тобто приблизно в два рази більше, ніж від банківського депозиту або від здачі квартири в оренду.

При цьому, щоправда, слід пам'ятати, що приховати свій дохід від податкової не вдасться, так як з минулого року всі орендні відносини, пов'язані з нежитловою нерухомістю, необхідно реєструвати в БТІ, попередньо завіривши папери в нотаріуса, а нотаріус автоматом пошле копію орендного договору в податкову. Тим не менше отримувати, практично нічого не роблячи, сотні доларів кожний місяць (з перспективою збільшення цієї суми з року в рік) - набагато краще, ніж переживати за свої кровні в банку, який, як показала криза, може їх і не повернути.

Є, втім, обставина, яка може відстрочити на невизначений час безбідне життя рантьє.

Метрами - по цінах

Будівництво комерційної нерухомості - найвигідніший для забудовників бізнес. Витрати на зведення офісного чи торгового центру нижчі, ніж на будівництво житлового будинку. Не потрібні комунікації: газ - практично ніколи, а часом і опалення, і каналізація. А те, що необхідно, присутнє у мінімальній кількості: вода, туалети не в кожному приміщенні, а на поверсі, внутрішні перегородки не цегляні або бетонні, а з ерзац-матеріалів - фанери, гіпсокартону, скла; балконів і під'їздів не потрібно, так як вхід один або кілька, і так далі. Але при цьому ціна квадратного метра вище, ніж в житловому будинку, як мінімум, у півтора рази. Мається на увазі, що покупець комерційних метрів буде отримувати з них прибуток і повинен за це заплатити.

У результаті комерційна нерухомість будувалася передовими темпами. За даними компанії Colliers International, в цьому році і на початку наступного тільки в Києві відкриється одразу дев'ять торгових центрів загальною площею 330 тис. м2. Це в п'ять разів більше, ніж у минулому році, і майже в два рази більше, ніж у рекордному за цим показником 2009 році, коли за інерцією вводилися в експлуатацію торговельні площі, побудовані до кризи. Протягом найближчих 12 місяців загальна площа торговельних приміщень у Києві збільшиться одразу на 25%. Приблизно така ж ситуація з офісною та іншою комерційною нерухомістю у всіх великих містах України.

От і виходить, що подальше підвищення орендної плати та вартості комерційної нерухомості сильно ускладнить вкидання на ринок величезних нових площ. Не кажучи вже про те, що з 1 квітня набуде чинності та частина Податкового кодексу, яка регулює оподаткування доходів юросіб, а потім черга дійде і до СПД, і багатьом підприємцям стануть не по кишені навіть нинішні орендні ставки.

Особистий бізнес

Але є і хороша новина. Ринок, описаний вище, хоч і впливає на загальний рівень орендних цін, але в основному стосується «убивць міської інфраструктури» - величезних супермаркетів і ТЦ, які тільки у нас норовлять побудувати в центрі міста, а в інших країнах виносять за межі міста.

Їх альтернатива - маленькі магазинчики крокової доступності в спальних районах - живе своїм життям, яке регулює місцева влада. Якщо столична мерія здійснить свою погрозу і знесе всі «незаконні» МАФи (а законних в Україні просто немає), тобто кіоски та павільйони, які стоять окремо, то «саморобні» магазини на перших поверхах капітальних багатоповерхових будинків різко виростуть у ціні - як в орендній, так і в продажній.

Але коли це станеться, і чи трапиться взагалі, і які ще заходи по розоренню малого бізнесу придумає влада - одному Богу відомо. Так що інвестиції в комерційну нерухомість залишаються досить ризикованим підприємством і мають безсумнівний сенс тільки в тому випадку, якщо займатися комерцією будете ви самі.

Валентина Пономарьова, Weekly.ua


Топ-оголошення

Продажа 65 кв.м ул.М.Ломоносова ж/б 16 ЖК ЭВРИКА
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 2 комнаты, 65/31/7 кв.м, 14/25, 30 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 16 ., ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

ТЕРМІНОВО продам 2-х кімнатну квартиру по вул. Леваневського
Леваневського, 48, 2 кімнати, 52/32/9 кв.м, 1/9, 46 000$, ТЕРМІНОВО продам 2-х кімнатну квартиру по ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Топ-оголошення

Продам 1к 54м Электротехническая 43 ЖК Деснянский без комиссии
Троещина, Электротехническая ул., 43, 1 комната, 54/18/12 кв.м, 4/25, 45 000$, Продам 1к квартиру 54м ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н

Офис-Салон1йэтаж 50м м.Печерская 10мин от хозяина
Печерск, 50 кв.м, 14 900грн/месяц, Предлагаем в аренду помещение 50квм нежилой фонд ул.Рыбальская ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

офіс 100 м фасад м. Університет 7 мін від господаря
Золоті Ворота, 100 кв.м, 20 000 грн./місяць, вул. С. Петлюры (Комінтерну) під офіс, 2 поверх, свіжий ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н