Вся нерухомість > Новини > Де вигідніше здавати житло
↑ До списку новин

Де вигідніше здавати житло

22 лютого 2011

Столиця Македонії Скоп'є визнана найкращим містом Європи для покупки житла з метою його подальшої здачі в оренду. Згідно з розрахунками експертів, саме в македонській столиці іноземний інвестор отримає найкраще співвідношення ціни житла з доходом від оренди та підсумковим прибутком після сплати податків. Найгірше місто для подібних інвестицій - Лондон.

Фахівці міжнародної агенції нерухомості EVANS оцінили привабливість європейських міст для покупки нерухомості з метою подальшої здачі її в оренду, т.зв. buy-to-let. Як йдеться в документі, переданому журналу EUROMAG, для складання рейтингу експерти «придбали» у 18 містах квартири площею 120 кв. м, які згодом «здавалися» в оренду. Потім з отриманого прибутку «вираховувався» податок на дохід з оренди.

Найкращим містом для покупки житла визнана столиця Македонії Скоп'є, де купівля 120-метрового житла обійдеться приблизно в 127 тис. євро. Щомісяця оренда буде приносити власнику майже 800 євро, або 7,38% річних. У Македонії виявився один з найнижчих у Європі податків на доходи з оренди - лише 7% (менше тільки в Празі та Копенгагені), що за сумою прибутку поставило Скоп'є на перше місце рейтингу.

Другу сходинку зайняв Київ. Українську столицю «підвів» високий податок - 15%. Якщо розглядати Київ тільки з прибутку (ціна квартири - 337 тис. євро, щомісячний дохід з оренди - 2550 євро), то це місто випередило би Скоп'є в рейтингу, так як доподатковий прибуток перевищує 9% річних.

Третє місце дісталося столиці ще однієї колишньої югославської республіки - Загребу. Квартира в цьому місті буде коштувати 266 тис. євро, а щомісячний дохід з оренди складе близько 1250 євро (5,6% річних). Але податок в 10,5% відбере частину прибутку.

Слідом за Загребом йде бельгійська столиця Брюссель, де покупець житла зможе розраховувати на прибуток до оподаткування у 5,3% (ціна житла - 317,5 тис. євро, щомісячний дохід - 1400 євро). Зайняти таку високу сходинку Брюсселю допоміг податок, який виявився одним з найбільш щадних - трохи більше 9% (менше тільки в Празі, Копенгагені та Скоп'є).

Згідно з рейтингом, найбільш вигідні покупки житла з метою отримання доходу від здачі його в оренду будуть у столицях країн Східної Європи. Так, наприклад, середину десятки займає Бухарест, за ним йдуть Стамбул, Софія, Будапешт, і на дев'ятому рядку Белград.

Замикає десятку місто з одним з найнижчих податків з оренди - Копенгаген. За житло в столиці Данії доведеться віддати 515 тис. євро, воно щомісяця буде приносити приблизно 1900 євро, що становитиме лише 4,42% річних. Але податок в 5,48% дозволив Копенгагену потрапити в десятку лідерів.

Слідом за датською столицею йдуть Амстердам, Стокгольм, Франкфурт і Прага. Найгіршими містами для інвестицій buy-to-let визнані Берлін, Цюріх, Любляна і Лондон. Так, наприклад, купивши в Берліні квартиру за 433 тис. євро, власник зможе розраховувати на щомісячний дохід тільки у 1590 євро. При цьому податок на доходи з оренди в німецькій столиці складе 16%.

А ось швейцарський Цюріх за рівнем прибутковості міг би зайняти взагалі п'яте місце рейтингу, так як покупка житла в цьому місті приносила б власникові майже 7% річних. Але величезний податок у 48,5% опустив швейцарське місто в кінець списку.

Аналогічна ситуація і в словенській столиці - при прибутку до оподаткування всього в 4% річних власник житла в Любляні 25% доходу буде віддавати державі як податок.

Лондон виявився найгіршим містом для інвестицій buy-to-let. Величезна вартість житла - 2,6 млн. євро - дозволить заробляти тільки 3% річних (щомісячний дохід від оренди - 7,8 тис. євро). Однак податок в 32% фактично з'їсть всі доходи від інвестицій.

Василь Печко, Евромаг


Топ-оголошення

БЕЗ КОМИССИИ! Сдам офис в центре Киева
Эспланадная ул., 30Б, 115 кв.м, 62 100грн/месяц, БЕЗ % Аренда офиса 115 кв.м, Палац спорта, ул. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Продается земельный участок ОСГ
250 га, 2 500 000$, 35км.от Киева.с.Яблунивка.Продается земельный участок ОСГ 250 гектаров можно ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Макарівський р-н > яблонивка

Топ-оголошення

Сдам комнату в трехкомнатной квартире.на Парусе р-н ул, Метростроевской
Метростроевская ул., 1грн/месяц, Сдам комнату в трехкомнатной квартире.на Парусе р-н ул, ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Продам земельну ділянку 1 Га по трасі Дніпро-Харків.
100 соток 55 000$, Продам земельну ділянку 1 Га по трасі Дніпро-Харків. Розташований завдовжки ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Підгородне

3 комн.кв., або 2 комн. і 1 комн., ул.Милославская, 45. Троєщина.
Троєщина, Милославская вул. 45, 3 кімнати 91/50/10 кв.м 2/22, 75 000$, 3 комн.кв. (або 2+1). Квартира ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н