Вся нерухомість > Новини > Незважаючи на зниження активності на ринку нерухомості, продавці неохоче знижують ціни
↑ До списку новин

Незважаючи на зниження активності на ринку нерухомості, продавці неохоче знижують ціни

13 травня 2014

Ринок нерухомості любить тишу і порядок. «Якщо на дворі криза, ви думаєте про те, як вижити, — говорить директор АН «Сітікон»Едуард Бразас. — А зовсім не про те, щоб купити нову квартиру».

Судячи з даних Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ), в березні кількість угод на ринку нерухомості (за всіма основними напрямками — продажу квартир в новобудовах, «вторинки», оренди житла) в порівнянні з березнем минулого і позаминулого років впала приблизно в 5 разів. Більше того, вона різко обвалилася навіть порівняно з початком цього року, хоча завжди найбільш «мертвим» місяцем вважався січень, а до приходу весни активність різко йшла вгору.

Точних даних за підсумками квітня у фахівців АФНУ ще немає, але, судячи з відгуків ріелторів, і цей місяць їх не радував: активність покупців більшою не стала. Однак, за даними компанії SV Development, в Києві кількість угод трохи виросла в порівнянні з березнем: так, на вторинному ринку в квітні було скоєно 311 угод купівлі-продажу замість 255.

ЦІНИ. За законами жанру, різке зниження активності на ринку має майже автоматично призводити і до обвалу цін. Але тут не все так очевидно. По-перше, як говорить ріелтор Олександр Сокол, частина продавців «законсервувала» свої спроби продати квартири, знявши їх з експозиції — адже все одно продажів немає. По-друге, як указує Едуард Бразас, який сенс продавцям обвалювати ціни, коли все одно немає продажів? Та й куди їх обвалювати, якщо і в минулі роки вони були досить низькими, і фахівці час від часу починали говорити, що ринок досяг свого цінового дна. Продавці розуміють, що нинішня ситуація на ринку викликана виключно політичними і навіть зовнішньополітичними причинами, які, як ми всі сподіваємося, в осяжному майбутньому можуть бути усунені і все повернеться на звичні місця. А значить, зросте і попит.

Ось чому ціна пропозиції з початку року по кінець квітня «просіла» всього на 5-10%. З іншого боку, зазначає Бразас, при цьому цінові очікування покупців, на відміну від початку року, становлять приблизно мінус 20-30 % від середньої ринкової ціни. Тобто, якщо квартири якогось класу продаються за $100 тис., то покупці шукають такі ж за $80 тис. У результаті ціни реальних угод йдуть вниз. Причому, судячи з даних SV Development, з початку січня по початок травня на вторинному ринку ціни у всіх найбільших містах України знизилися приблизно на 25 %. Втім, кількість угод зараз занадто мала, щоб можна було робити дійсно обґрунтовані статистичні висновки.

ЧОГО ЧЕКАТИ: цього року краще не стане.

Щоб ринок почав працювати хоча б так мляво, як в останні 2-3 роки, необхідно кілька факторів. Спокійна ситуація в країні — необхідна, але не єдина умова для цього. «Уряд повинен отримати ті гроші, які обіцяють міжнародні інституції — економіка повинна почати працювати. Так що раніше наступного року позитивних змін чекати не варто», — вважає Едуард Бразас.

За оптимістичним прогнозом фахівців АФНУ на 2014 рік, кількість угод залишиться приблизно на теперішньому рівні, ціни пропозиції будуть відносно стабільні, а зниження цін реальних угод відбуватиметься за рахунок зростання глибини торгу. Є й умовно песимістичний прогноз: кількість продажів катастрофічно впаде — сьогодні відбуваються в основному спекулятивні угоди і покупки в дешевому сегменті. Падіння цін у доларах складе до 20 %. На думку Едуарда Бразаса, більш реальний варіант, коли ціни стабілізуються в гривні. Втім, це не найгірший результат — він заснований на досить оптимістичному припущенні, що нам вдасться уникнути різкого загострення ситуації на Південному Сході і відкритого збройного протистояння з Росією. Немає сенсу прогнозувати, що буде з ринком при несприятливому розвитку ситуації.

ВІД ХРУЩОВОК. За словами Едуарда Бразаса, активізація ринку почнеться з найбільш бюджетних варіантів. Дешевше хрущовок нічого немає, і коли двокімнатна квартира коштує $50 тис. (дешевше нової однокімнатної), для звичайного покупця всі недоліки цього житла перестають мати значення. З іншого боку, вказує Олександр Сокол, досвід 2009 року показав: може виявитися і так, що жорстко обмежені в засобах покупці можуть просто піти з ринку. А ті, у кого є гроші, стають більш примхливими і намагаються купити нове житло. Загалом, все залежатиме від того, за яким сценарієм розвиватиметься нинішня криза і які верстви населення постраждають від нього найбільше.

У ЩО ВКЛАДАТИ ГРОШІ

Як зауважують фахівці, зараз нерухомість купують в основному для того, щоб перепродати її після підвищення цін. Але це заняття не для дилетантів. «Спекулянт на ринку нерухомості — це людина, яка з ранку до вечора займається тільки цим», — говорить Едуард Бразас. Крім того, квартири в багатоповерхівках зазвичай не володіють тим потенціалом зростання цін, який виправдовував би спекулятивні вкладення в них. Доброю дальньою перспективою можна вважати покупку нерухомості близько великих міст, особливо в зоні 30-70 км навколо Києва. Тут дуже багато покинутих будинків з ділянками, які сьогодні можна купити майже за безцінь. «Вони — як антикваріат: з часом дорожчають», — говорить експерт. Але, як і у випадку з антикваріатом, тут, щоб не прогоріти, потрібно або бути знавцем ринку, або користуватися порадами такого.

Ряполов Костянтин, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

90 кв.м в елітному новострое клубного типа парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 90/-/- кв.м 100 000$, 3х комн квартира 90 кв.м в новострое в кращому елітному ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продаж садиби в м. Ржищів
4 кімнати, 60 кв.м, 10 соток, 18 000$, Продам садибу в мальовничому м. Ржищів Київської області (85 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Кагарлицький р-н > Ржищів

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)--
30 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Бершадьський р-н > Бершадь

Веселковий масив Кімната в 2-хком.кварт. для 1-2 чіл. ул.Радужная
Веселковий масив, 2 500 грн./місяць, Веселковий масив задається кімната для 1-2 чіл. = 2500гр. ...

Кімнати > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина - Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Харківська обл. > Кегичівський р-н > Кегичівка