Вся нерухомість > Новини > Виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 2017 року — експерт
↑ До списку новин

Виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 2017 року — експерт

22 травня 2014

Місцеві ради можуть отримати можливість ще два роки виділяти землю під забудову і для інших цілей без зонування і детального планування територій, пише «Дело».

З одного боку, таке рішення дозволить забудовникам заощадити на розробці планів при будівництві нерухомості. Але при цьому індивідуальна видача містобудівних умов стимулюватиме корупцію в системі місцевих уповноважених архбудорганів. Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

Законопроект, згідно з яким виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 1 січня 2017 року, був недавно опублікований Мінрегіонбудом. Згідно з документом, до відповідної дати рішення про визначення та надання містобудівних умов і обмежень на незонованих територіях прийматимуть уповноважені органи містобудування з урахуванням попередніх рішень.

За словами Шості, на сьогоднішній день територіальний зонінг і детальне планування територій забезпечені не більш ніж в 10-15% міст. Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" забороняє виділяти землю під забудову або які-небудь інші цілі без зонування, в якому будуть вказані цільове призначення та обмеження всіх ділянок, що перебувають у державній та комунальній власності.

"Оскільки відсутність детальних планів є спільною проблемою більшості населених пунктів та виконання норм закону може повністю зупинити будівельну галузь (ділянки просто не виділятимуться), було прийнято рішення відтермінувати вступ відповідних положень у дію. Але цей "мораторій" не дав ефекту — за минулі роки ситуація з плануванням не покращилася. Місцеві ради аргументують це відсутністю грошей у бюджетах. Можна допустити, що і через два роки ми отримаємо аналогічний результат", — говорить Шостя.

За його словами, відмова від продовження "пільгового періоду" до 2017 року стимулювала би місцеву владу все ж шукати ресурси для зонінгу і зменшувати ризики забудови на непередбачених для цього територіях з недостатньою інфраструктурою. "Деталізація генеральних планів істотно підвищила б інвестиційну привабливість міст та інших населених пунктів, оскільки дала б можливість потенційним інвесторам оцінити реальні ризики забудови тієї чи іншої ділянки", — вважає Шостя.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
15 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Івано-Франківська обл. > Надвірнянський р-н > Надвірна

Продам 3-х ком.кв. пер.Каркашадзе/Французский бульвар.
Центр, 3 комнаты, 205/80/50 кв.м, 10/12, 550 000$, Продам 3-х ком.кв. пер.Каркашадзе/Французский ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

отдельная комната с балконом для 1-2-чел.= 2500гр.ул.Драйзера /Маяковского
Троещина, 2 500грн/месяц, Сдам Комнату с балконом.для 1-2-чел. ул.Драйзера / Маяковского. В 2 -х ком. ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Харківська обл. > Балаклійський р-н > Балаклія

Продаж 3-к квартири, вул. Маричанська 13, Метро 800м Голосіївська, Васильківська, 400м Голосіївський парк
Голосіїв, Маричанська (Бубнова) вул., 13, 3 кімнати, 70,3/42/9,5 кв.м, 5/9, 84 000$, Продаж 3-к ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н