Вся нерухомість > Новини > Нерухомість України: час діяти?
↑ До списку новин

Нерухомість України: час діяти?

25 липня 2014

В останні місяці спостерігається помітний спад на ринку нерухомості України, пише Domik.ua. Динаміка змін по території держави розподілена нерівномірно. У західних регіонах відзначено незначне зниження цін і темпів продажів. У східних областях ринок повністю встав. У Донецьку ціни на житло впали в десятки разів. Власники віддають квадратні метри за безцінь, або міняють на житло в Криму.

Росіяни завжди жваво цікавилися українською нерухомістю. У 2012 році близько 50% угод з нерухомістю на території півострова Крим відбувалося за участю російського капіталу. 25% житла в Криму купували громадяни України. Зараз Крим б'є рекорди за цінами квадратного метра. Київська нерухомість, навпаки, дешевшає, а преміум-клас особливо. При цьому ціни на бюджетні метри падають менш помітними темпами.

Скорочення ринку нерухомості, на думку експертів, триватиме ще якийсь час і нерухомість знову почне набувати реальну вартість. Уряд України вже почав робити активні кроки по зміні ситуації: військовим дозволили приватизувати житло в гуртожитках, банкам заборонили вилучати нерухоме майно боржників, котрі брали іпотеку в іноземній валюті, «молодіжна» іпотека, безсумнівно, незабаром знову відновиться.

Страхування

Конфедерація будівельних організацій України зі свого боку пропонує ввести обов'язкове страхування нерухомості на стадії будівництва, щоб підтримати продажі житла, які істотно скоротилися. Страхування нерухомості хоч якось допоможе заспокоїти інвесторів і в короткі терміни відновити ринок. Поки пропонується страхувати лише ризики девелоперських організацій, а з часом перейти (за аналогією з КАСКО) і до майнового страхування будівель.

Крим

Для бажаючих зберегти нерухомість на території АРК, питання страхування нерухомості та прав власності на неї особливо актуальне. Страхові ризики, в даному випадку, досить конкретні і, за оцінками аналітиків, не надто високі, тому й страховка коштує відносно недорого. Щоправда, страхові компанії та Росії та України відмовлять у відшкодуванні збитку, якщо страховий випадок настане в результаті військових дій.

Вартість Кримської нерухомості зростає. За оцінками аналітиків, активи громадян України досягнуть максимальної ціни після будівлі моста через Керченську протоку. Можливість отримувати ренту з відпочиваючих в Криму в українських власників зберігається. Ціни оренди ростуть, проте бажаючим контролювати нерухомість, пересуваючись по території Криму на власній автомашині, рекомендується оформити (хоча б на мінімальну суму) договір КАСКО на Україні або придивитися до КАСКО-калькулятору великої російської компанії. Так буде спокійніше.

Мультилістинг

Близько  90% угод з нерухомістю в західних країнах відбувається за допомогою єдиної бази даних об'єктів нерухомості (мультилістингу). У нашій країні такої системи немає через відсутність консенсусу між ріелторами з питання розділу комісійних. Мультилістинг, без сумніву, істотно полегшив би життя всім суб'єктам ринку нерухомості України. Як і універсальні КАСКО-калькулятори у добровільному страхуванні, мультилістинг зробив би процес підбору варіантів продажу, купівлі або обміну житла більш прозорим і істотно оживив би активність на ринку нерухомості в цілому.

Domik.ua-недвижимость


Топ-оголошення

ЖК Акварель: красивая квартира в новом доме возле сквера на Черемушках!
Профсоюзная ул., 9А, 1 комната, 33/13/11 кв.м, 6/10, 41 900$, Профсоюзная / Святослава Рихтера, ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Шикарное предложение для Вас - возле Севастопольской площади!
Чоколовка, Антонова ул., 7, 2 комнаты, 52/34/8 кв.м, 8/9, 10 999грн/месяц, Все раздельно, плитка ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-хэт. будинок ул.Бригадная/7ст. Великого Фонтану.
Чубаевка, 5 і більш за кімнати, 194 кв.м, 12 соток 360 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Бригадная/7ст. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам. 2-к.кв. 12/17, ул.Кедрина. "Созидатель"
Кедріна вул., 53, 2 кімнати, 72/-/- кв.м, 12/17, 85 000$, Продам. 2-к.кв. 12/17, ул.Кедрина. ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

100 кв.м в новому клубному будинку Материк пр Гагаріна
"нагорный", 4 кімнати 100/-/- кв.м 100 000$, Пропонується до продажу квартира 100 кв.м в клубному ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н