Вся нерухомість > Новини > Банки хочуть забирати житло без суду
↑ До списку новин

Банки хочуть забирати житло без суду

19 червня 2013

Ті люди, які купили квартиру в кредит, але вчасно не розраховуються по ньому, незабаром можуть позбутися житла без суду. У Раду поданий законопроект, за яким нерухомість (або інше майно, під заставу якого видано кредит, наприклад, автомобіль, земельну ділянку) може бути продане заставодержателем (банком) самостійно, в рахунок погашення кредиту, якщо таку умову зафіксовано в договорі позики. І тільки якщо банк сам захоче, він може стягнути борг у звичайному порядку, через суд. Якщо при продажу застави грошей за вторговане майно не вистачить, кредитор не має права вимагати їх з боржника. А ось якщо продати його вдалося дорожче, різницю банк зобов'язаний повернути позичальнику.

Зараз ситуація інша: заставу можна продати тільки через суд. Коли рішення про стягнення боргу набуває чинності, а у позичальника платити нічим, виконавча служба продає заставу з аукціону, і виручені гроші йдуть кредитору. Якщо для погашення кредиту їх мало - боржник зобов'язаний і далі виплачувати залишок суми. На думку автора законопроекту, нардепа Івана Фурсіна (ПР), прийняття закону усуне суперечності в законодавстві, адже зараз Закон «Про забезпечення вимог кредиторів» дозволяє продати заставу без суду, а Закони «Про виконавче провадження» та «Про заставу» - ні.

ЕКСПЕРТИ. Фінансисти і юристи говорять, що закон правильний, але в ньому є підводні камені. Так, президент Украналітцентра Олександр Охріменко відзначає, що це нормальна міжнародна юридична практика: підписавши кредитний договір під заставу майна, позичальник повинен бути готовий до ризику його втратити. Тому в Європі і США в разі несплати кредитор без судів стає власником застави, може швидко його продати і повернути собі гроші. Юрист Володимир Столітній каже: для позичальника вигода в тому, що, погодившись віддати заставу без суду, він позбавляється від виплати кредиту, а кредитор при цьому швидко повертає свої гроші. Хоча є ризик, що не всі: часто продавати заставу доводиться за суму меншу, ніж розмір боргу.

А ось адвокат Василь Мірошниченко впевнений: закон не буде працювати, якщо в іпотечній квартирі зареєстровані неповнолітні діти. «Банки при видачі кредиту під купівлю житла вимагають, щоб у ньому був прописаний тільки сам позичальник, але це незаконно, тому інших членів сім'ї можна прописати через суд. Виселити дітей практично нереально, адже Закон «Про охорону материнства і дитинства» зобов'язує, щоб їх при цьому забезпечили альтернативним житлом», - роз'яснив Мірошниченко.

Олександр Панченко, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Продається 3-х кімнатна квартира в цегляному будинку з кап ремонтом
Княгині Ольги, 3, 3 кімнати, 73/40/9 кв.м, 14/14, 56 000$, Продається 3-х кімнатна квартира в ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Фасад 450 м. Окружной трассы Борисполь-Бровары
окружная, 19 га, 1 700 000$, Фасад 450 м. Окружной трассы Борисполь-Бровары, 11-й км. Земельный ...

Земельні ділянки під комерційну забудову > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль

Топ-оголошення

Продажа 43.29 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 19 Кодацька Фортеця ЖК Патриотика
Позняки, Гмыри ул., 10, 1 комната, 43/18/10 кв.м, 5/24, 26 800$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам будинок в с. Рудня Броварського району
3 кімнати, 55 кв.м, 18 соток, 18 000$, Продам будинок в с. Рудня, вулиця Івана Франка. Будинок 55 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Рудня

Продаж 15 і 22 сотки ОСГ з.СИНЯК Без %
15 соток 4 000$, Район Вишгороду, з.Синяк, продаються дві ділянки 15 і 22 сотки -270 у.о./сотка, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Синяк