Вся нерухомість > Новини > Які права у дітей на житлоплощу батьків?
↑ До списку новин

Які права у дітей на житлоплощу батьків?

6 квітня 2011

З чоловіком ми розлучені, є спільна дитина. У кожного з нас є своя житлоплоща. Знаю, що за законом дитина має право на житлоплощу батьків. Як у практичному сенсі реалізується це право? Чи може дитина після досягнення 18 років претендувати на одну з квартир батька, з яким я в розлученні? Яким чином?

Дитина, як член сім'ї власника або користувача житлового приміщення, має право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником, - пишуть "Деньги". Якщо дитина проживає з матір'ю, то, в першу чергу, у неї є право користування її житлом.

Крім того, мати і батько дитини за згодою органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею їй права власності на нерухомість (договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації). Якщо дитина вже досягла 14 років, то вона також бере участь в укладанні подібного договору. Власником об'єкта може стати сама дитина або дитина і мати (в такому випадку об'єкт буде належати їм на праві спільної часткової власності). Але у разі укладення такого договору мати буде зобов'язана самостійно утримувати дитину (хоча це не позбавляє батька права брати участь у додаткових витратах на дитину).

Якщо дитина досягла 14-річного віку і прийняла рішення про проживання з батьком, то останній не має права відмовити в цьому дитині. Але і в такому випадку у дитини буде тільки право користування житлом батька, без права власності на приміщення. Право власності могло б виникнути у разі приватизації державної квартири, де прописана дитина.

У ситуації, описаній читачкою, немає зрозумілих обставин, що дозволяють вимагати відчуження квартири батька через суд. Хоча в майбутньому у дитини така можливість з'явиться: за законом дитина належить до першої черги спадкоємців і буде мати право на відповідну частину майна батька у разі його смерті.

Деньги.ua


Топ-оголошення

Куплю 2 до квартиру
2 кімнати 2$, Куплю терміново 2 до кварти ру на Калиновій, др-лівий берег ...

Квартири > Куплю > Дніпро

Продажа 1-комнатных ул.Б.Гмыри ж/б 23 Синевир ЖК Патриотика Без %
Позняки, Гмыри ул., 12, 1 комната, 37/18/9 кв.м, 22/26, 36 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Продам 1-ком. кв. Французский бульвар /ЖК "Гринвуд".
Аркадія, 1 кімната, 53/17/22 кв.м, 4/17, 125 000$, Продам 1-ком. кв. Французский бульвар /ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Здам 2-хкімнатну квартиру в р-ні Озерки
Пастера вул., 2 кімнати 58/35/8 кв.м 3/5, 10 000грн./місяць, Здам 2 до квартири в р-ні Озерки ( ...

Квартири > Здам > Дніпро > Центральний р-н

Хмельницкого ул., 39, 17/17-эт. кирп, 74/56/11
Хмельницького вул., 39, 3 кімнати, 74/54/11 кв.м, 17/17, 175 000$, Хмельницкого ул., 39, 17/17-эт. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н