Вся нерухомість > Новини > Українцям допоможуть купити квартиру без початкового внеску і під символічні відсотки
↑ До списку новин

Українцям допоможуть купити квартиру без початкового внеску і під символічні відсотки

20 серпня 2013

Щоб хоч якось розвантажити чергу з українців, які потребують житло, а заодно і пожвавити ринок нерухомості, який завмер через погіршення умов іпотеки, держава впроваджує свою спецпрограму, пише газета «Сегодня». Ті, хто стоїть у черзі, зможуть обзавестися власним житлом без початкового внеску і під символічні відсотки (3% переплати на рік). За інформацією прес-служби Державної іпотечної установи (ДІУ), підготовлена ​​і погоджена держпрограма з надання черговикам житла в оренду з викупом строком на 15 років.

«Ця програма орієнтована насамперед на працівників бюджетної сфери, рівень доходів яких не дозволяє купити житло, використовуючи класичний кредитний механізм (з початковим внеском від 20% вартості житла. - Авт.)», - роз'яснила «Сегодня» начальник управління зв'язків з громадськістю ДІУ Ганна Волобуєва. Особливість програми в тому, що не задіяні банки: ДІУ від імені держави працює безпосередньо з будфірмами, викуповуючи у них квартири, які потім будуть здаватися в оренду. Це дозволить заощадити на банківських відсотках, які доходять до 25% річних. Програма повинна бути прийнята Кабміном, а кошти на неї - включені в проект держбюджету на 2014 рік. Точна сума поки невідома, але оціночно йдеться про 1-2 млрд. грн на рік. Раніше міністр Мінрегіону Геннадій Темник говорив, що в 2013-2014 роках планується побудувати в рамках цієї програми 194 житлових будинки на 22 тисячі квартир в дев'яти регіонах: Київ та Київщина, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Львів, Одеса, Севастополь, Миколаїв. При цьому 3000 квартир в недобудовах вже викуплені державою і навіть введені в експлуатацію, повідомив Темник. Тобто, якщо програму приймуть, перші щасливчики відразу ж зможуть в них в'їхати.

За оцінкою незалежного експерта будівельного ринку Зої Федорової, при достатньому фінансуванні 22 тисячі квартир будуть до кінця 2014 року побудовані і стануть власністю ДІУ. Але очевидно, що їх вистачить лише 2% черговиків (в черзі - понад 1 млн. чол.). «Є й інша проблема: бюджетники, на яких, як стверджують в ДІУ, орієнтована ця соцпрограма, мають доходи в 2-2,5 тис. грн на місяць на людину, а щомісячний платіж при 15-річному терміні оренди за 1-кімнатну квартиру складе від 2000 грн в регіонах до 3000 грн в Києві, за 2-кімнатну - 3 і 4 тис. грн, - каже Федорова. - За умовами кредитування ДІУ, платіж не повинен перевищувати половину доходів сім'ї, тому державі варто збільшити термін виплати оренди до 20 років». Експерт консалтингової компанії Сергій Костецький говорить, що програма оренди житла з викупом державі вигідніше (і більше під силу), ніж просто роздача безкоштовного житла черговикам (передбачена законом), тому її будуть просувати. Але краще, якщо це буде закон, а не постанова Кабміну, яка легше скасувати або призупинити виконання.

Олександр Панченко, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Продам 3-х квартиру, ж/м Перемога-Победа
Победа-4, 3 комнаты, 64/43/8 кв.м, 4/9, 63 999$, Продаж трикімнатної квартири, житловий масив ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Сдам современную 1К ул. Ильенко/Мельникова 85, Сырец, Метро Дорогожичи 10 мин пешком
Лук'янівка, Мельникова вул., 85, 1 кімната, 25/16/5 кв.м, 1/9, 9 000грн/місяць, Сдам современную 1К ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

38 кв.м же/би 22 Выжница ЖК Патриотика Без комісійних!
Позняки, Гмыри вул., 1 кімната 38/17/7 кв.м 16/25, 31 964$, ЖК Патриотика же/би 22 Выжница здача ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина
1$/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- Комнаты, ...

Кімнати > Здам > Луганська обл. > Перевальський р-н > Перевальськ

Здам. 3-к.кв. 9/15, центр. Набережна Сичеславская 49 ЖК "Фестиваальный".
Набережна Ленина вул. 49, 3 кімнати 110/-/- кв.м 9/15, 35 000грн./місяць, Здам. 3-к.кв. 9/15, центр. ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н