Вся нерухомість > Новини > Власники хрущовок змушені знижувати ціни на квартири
↑ До списку новин

Власники хрущовок змушені знижувати ціни на квартири

9 вересня 2013

Частка хрущовок і гостинок в структурі продажів нерухомості економ-класу за останній рік знизилася з 60 % до 40 %, розповів «Капіталу» віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

«Інтерес до житла низької якості стрімко падає», - стверджує він. З цим згоден і директор агентства нерухомості «Каштан 2000» Сергій Позняков. Він зазначає, що в січні-серпні нинішнього року кількість потенційних покупців, які відмовилися розглядати житло в хрущовках, зросла на 15 % порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Співрозмовник видання пояснює, що в останні п'ять років більшість клієнтів агентства орієнтувалися на покупку житла в хрущовках.

«Різка зміна споживчих переваг спостерігається вперше з початку кризи», - говорить фахівець із нерухомості Ярослав Цуканов.

Хрущовки стали дорогими

Різниця в ціні між житлом в хрущовці і в будинку з поліпшеним плануванням незначна і складає максимум $10 тис., каже Топал.

Наприклад, однокімнатна хрущовка на вул. Сім'ї Хохлових в районі станції метро «Дорогожичі» коштує $60-62 тис. Така ж квартира площею 35 кв. м в будинку, побудованому в 80-х роках минулого століття, продається за $65-67 тис.

«Суму в $5-7 тис. сім'я може зібрати за два роки», - упевнений співрозмовник «Капіталу».

Хрущовки - це чотирьох - п'ятиповерхові панельні або цегляні будинки, які масово будувалися в СРСР з 1959 по 1985 рр. для вирішення житлової проблеми населення, і були розраховані на 25-50 років, але стоять до цих пір. Ліфти в таких будинках відсутні, а висота стель складає 2,48 м, а в деяких серіях - 2,7 м. Загальна площа однокімнатних квартир, залежно від типу будинку, становить 31-33 кв.м., двокімнатних - 40-46 кв.м., а трикімнатних апартаментів - 55-58 кв.м.

Ціни на найбюджетніше житло практично не змінювалися протягом останніх двох років, стверджує Цуканов. За його словами, квартири в будинках пізнішої споруди за цей же період подешевшали на 20-25%. «Вони користувалися набагато меншим попитом, тому їх власники охочіше йшли на поступки», - додає ріелтор.

Якість хрущовок з кожним роком погіршується, тому покупцям квартир у таких будинках необхідно вкласти кошти в капітальний ремонт кімнат, повністю міняти комунікації, електрику, говорить директор компанії «Олімп-Консалтинг» Андрій Гусельніков.

«З кожним роком витрати на експлуатацію таких будинків зростають», - підкреслює він.

Кілька років тому деякі люди придбали хрущовки в надії, що їхні будинки потраплять під програму реконструкції житлового фонду.

«Ці будинки мали знести, а власникам квартир надати квартири більшої площі в новобудовах», - розповідає Цуканов. І додає: ця програма так і не була впроваджена, що також призвело до падіння інтересу до хрущовок.

Житло дешевшатиме

Вартість житла в хрущовках знизиться в найближчі півроку, вважає президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

«Ми припускаємо, що квартири подешевшають на 15%», - говорить він. Гусельніков додає, що ця тенденція спостерігається вже зараз: «З початку цього року неякісне житло подешевшало на 3-5%».

Зниження цін на квартири в хрущовках призведе до зростання попиту на цю категорію нерухомості, прогнозує Ярослав Цуканов.

«Понад 90 % покупців вибирають житло, виходячи з його вартості», - вважає він. На думку експерта, це знову призведе до здешевлення квартир в більш якісних проектах.

capital.ua


Топ-оголошення

Сдам. Открытую площадку ул.Байкальская 9
Байкальська вул., 25 соток, 40грн/рік, Сдам. Открытую площадку ул.Байкальская 9, проезд мимо ...

Земельні ділянки > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Продам земельну ділянку у Вищій Дубечні
51 соток, 53 500$, Продам земельну ділянку 51, 06 сотка під лісом у Вищій Дубечні під будівництво! ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вища Дубечня

Топ-оголошення

Продам 36.61 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 21 СлобожанщинаЖК Патриотика Без %
Позняки, Гмыри ул., 1 комната, 37/179/9 кв.м, 19/25, 20 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам 2-хком.кв. ул.Веры Инбер/ ЖК "Ланжерон".
Центр, 2 кімнати 87/45/25 кв.м 8/16, 183 000$, Продам 2-хком.кв. ул.Веры Инбер/ ЖК "Ланжерон". 8/16 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Плюти - Сучасний будинок з автономним електроживленням
3 кімнати, 90 кв.м, 5 соток, 142 000$, Плюти, СТ Луговий (Конча-Заспа, Українка) Сучасний будинок з ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Плюти