Вся нерухомість > Новини > Ринок нерухомості в Україні пожвавиться після відновлення Донбасу - експерт
↑ До списку новин

Ринок нерухомості в Україні пожвавиться після відновлення Донбасу - експерт

17 липня 2014

Затяжна криза на ринку нерухомості в Україні закінчиться тільки після завершення бойових дій на Донбасі та відновленні регіону. Про це Корреспондент.net розповів віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

"Ринок нерухомості - складова частина економіки, і коли вона "хворіє", те ж саме відбувається і зі сферою житла, - зазначив експерт. - Зараз у людей немає можливості купувати квадратні метри".

За словами фахівця, за статистикою у ВВП України - негативна динаміка, і з кожним роком країна виробляє ВВП все менше і менше. "Економіка не працює, а тим більше, зараз війна на сході країни, - зазначив Гусельников. - Там зруйновані основні галузі, за рахунок яких наповнювалися міські бюджети, і коли їх відновлять - невідомо. А щоб підняти економіку, потрібно відновити прибуткові сегменти ринку з ефективним виробництвом. Приміром, будівельну галузь".

Крім того, протягом останніх двох кварталів падають показники оренди житла - на даний момент попит на нього знижений на 3%, сказав експерт. Прибуття переселенців з Донбасу на ринку нерухомості теж ніяк не позначиться, оскільки у багатьох з них часто немає грошей навіть на квиток в інше місто.

Більш позитивний прогноз пожвавлення сфери житла дає директор проектної групи "Архіматика" Олександр Попов. Він вважає, що ринок нерухомості активізується через півроку або рік, при сприяючих політичних і економічних умовах.

Також експерт прогнозує невелике зростання цін на ринку житла через інфляцію. Кардинального підвищення не буде, так як спровокувати його може тільки суттєва активізація попиту, а передумов для цього поки немає.

"Собівартість будівництва зросла, але забудовники врахували це і за останні кілька місяців відкоригували ціни" - сказав Попов.

Фахівець відзначив, що зараз саме час починати роботу над проектами, будівництво яких розпочнеться в початку 2015 р. Таким чином ринок зможе через 1,5-2 роки задовольнити потреби покупців. І військові події на Донбасі на це ніяк не впливають, вважає експерт.

"У Центральній і Західній Україні політична ситуація стабільна - тут не йдуть військові дії і люди живуть звичайним життям, у тому числі купують житло, - пояснив Попов. - І якщо на початку року багато забудовників призупиняли роботу над новими проектами, оскільки ситуація не була зрозуміла в цілому по країні, то сьогодні більшість українців живуть, як і раніше. Якщо сьогодні не проектувати нові об'єкти, через два-три буде дефіцит пропозиції. Особливо в Києві, де забезпеченість житлом залишається однією з найнижчих в Європі".

Також керівник враховує переїзд з Донбасу в інші регіони забезпечених українців. Ці люди вже зараз потребують житла і будуть купувати його в майбутньому, упевнений Попов.

Корреспондент.net


Топ-оголошення

відмінний офіс 50 м в центрі Києва пл.Л.Толстого м. 1 мін від господаря
Майдан Незалежности, 50 кв.м, 12 000 грн./місяць, вул. Пушкінська Будинок царський ("доревол."), ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Фасадне приміщення, Олександрівська Слобідк
Олександрівська Слобідка, Університетська вул., 17а, 152 кв.м, 273 600$, Пропонується фасадне ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Сдам комнату посуточно, длительно. Пляж "Золотой берег"Киевский район, улица Рибальская.
Таїрова, 54 кв.м, 1/1, 135грн/доба, Сдам комнату 20 кв.м. в 2-х комнатном доме посуточно, длительно. ...

Кімнати > Здам > Одеса > Київський р-н

Продам. Салон краси 50 м.кв. Лівобережний-1, вул. Марії Лисиченко.
Героїв Громадянської війни вул., 50 кв.м 56 000$, Продам. Салон краси 50 м.кв. Лівобережний-1, вул. ...

Сфера обслуговування > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Продам. Дом 154 м.кв. 6 соток. ж/м Левобережный-3. ул.Рылеева
Левобережный-3, 5 и более комнат, 154 кв.м, 6 соток, 100 000$, Продам. Дом 154 м.кв. 6 соток. ж/м ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н