Вся нерухомість > Новини > Золоте кільце АТО: в мирних містах оренда подорожчала в два рази
↑ До списку новин

Золоте кільце АТО: в мирних містах оренда подорожчала в два рази

28 липня 2014

Міграція населення та бізнесу з охопленого військовими діями сходу призвела до збільшення попиту і цін на оренду нерухомості. Більше за інших зможуть заробити рантьє Харкова, Запоріжжя, Дніпропетровська і Маріуполя, повідомляє ІА ЛІГАБізнесІнформ.

У всіх чотирьох містах агентства нерухомості констатують зростання попиту і кількості угод мінімум на 50%, що призвело до збільшення ставок оренди житлової нерухомості на 20-100%.

Вибір мігрантами зі сходу міст на південному сході зрозумілий: більшість сподівається вже восени повернутися на малу батьківщину, а значить, їхати далеко немає сенсу. Найбільше зріс попит і ціни на оренду житла, вартість оренди комерційної нерухомості змінилася незначно.

Втім, вимушеним переселенцям з Донбасу нелегко зняти квартиру не тільки через зростаючі ціни. "Багато власників квартир не хочуть здавати їх переселенцям: бояться, що вони отримають офіційний статус біженців і не платитимуть за оренду", - пояснює директор дніпропетровського агентства "Реал" Анастасія Чуприна. "Були прецеденти, коли сім'ї заїжджали, оплачували перший і останній місяць, а потім відмовлялися платити, мотивуючи це тим, що вони біженці. Тому якщо ще місяць тому орендодавці охоче здавали житло мешканцям зі сходу, то зараз, коли накопичилося багато випадків несплати, багато власників дивляться на квартиронаймачів з Донбасу з побоюванням", - розповідає директор агентства нерухомості "Ялта-Сіті Запоріжжя" Олена Божко.

Маріуполь

Маріупольські ріелтори відзначають сплеск активності на ринку нерухомості з початку липня. "Значне зростання попиту на довгострокову оренду житла в місті спостерігається десь із 7 числа цього місяця. За нашими підрахунками, попит на оренду житла виріс в 5-6 разів. Якщо раніше у нас було не більше п'яти дзвінків на день на одного агента, то зараз до 30, - повідомили кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ в агентстві нерухомості "Перспектива". - По комерційним об'єктам попит збільшився лише вдвічі".

За даними агентства, ціни на комерційні об'єкти в Маріуполі змінилися незначно. Оренда квартир помітно подорожчала, але не рівномірно. "Оренди квартир економ-класу залишилися в тому ж діапазоні, а от елітні об'єкти значно виросли в ціні (квартир з гарним ремонтом в Маріуполі дуже небагато). Якщо раніше зняти таку квартиру можна було за 4000 грн / міс., то зараз вони здаються на 50-100% дорожче - за 6000-8000 грн / міс." - кажуть в агентстві. Однокімнатну "гостинку" в місті зараз, як і кілька місяців тому, можна зняти за 600-800 грн / міс., а однокімнатну квартиру побільше - за 1300-1400 грн / міс.

Попит на елітні за маріупольським мірками квартири можна пояснити тим, що в місто перебралося багато "білих комірців" і чиновників. Так, в Маріуполь частково переїхали офіси Метінвесту та мережі АЗС Паралель, які належать Рінату Ахметову. А в середині червня Петро Порошенко розпорядився перенести сюди офіс Донецької облдержадміністрації. Втім, у міському центрі оренди нерухомості "Оренда-Маріуполя" запевняють, що вартість оренди офісних квадратних метрів не змінилася. Одна з причин – СКМ-івські компанії (найбільший орендар) переїжджають в Маріуполь у свої ж приміщення.

Дніпропетровськ

За даними місцевих операторів ринку, в Дніпропетровську найбільше виріс попит на оренду офісних об'єктів. Але так як до цього в місті був надлишок офісних квадратних метрів, то збільшення попиту ще вилилося в зростання цін. "Буквально минулого тижня ми закрили дві великі угоди з оренди офісних приміщень для компаній з Донецька: приміщення на 150 кв. м для 30 співробітників, які приїжджають сюди зі своїми сім'ями, і офіс більш ніж на 500 кв. м для 250-300 співробітників, які мають прибути до нас вже в понеділок", - розповідає директор агентства нерухомості "Інвестор" Сергій Маласай. (Він утримався від вказівки назв компаній та сум угод.)

У Дніпропетровську значно зросла вартість оренди житлової нерухомості. "Якщо раніше мінімальні орендні ставки на однокімнатні квартири становили 1200-1500 грн / міс., то зараз вже 2500 грн / міс." - Запевняє Маласай.

Запоріжжя

У столиці сусідньої з Донецькою області ситуація з попитом на оренду житла і офісів схожа з Дніпропетровськом. За даними агентства "Ялта-Сіті Запоріжжя", кількість угод з оренди житла збільшилася мінімум на 50%. "Квартири, які коштували 1500 грн / міс., сьогодні коштують 2000 грн / міс., а ті, які коштували 2000 грн / міс., зараз обходяться в 3000 грн / міс." - говорить директор цього агентства Олена Божко.

Зараз у Запоріжжі спостерігається ситуація, яка була в Києві перед початком Євро-2012: навіть за давно укладеними договорами орендні ставки переглядаються у бік збільшення, повідомляють у ріелторській компанії "Арсенал" (Запоріжжя).

Орендні ставки на офісні приміщення поки що не виросли. "Навіть трохи просіли, оскільки орендодавці йдуть на поступки", - стверджує Божко. Проблема запорізьких рантьє - їх комерційна нерухомість не задовольняє запитам бізнес-мігрантів. "Запоріжжя небагате хорошими бізнес-центрами, нам не вистачає площ, щоб задовольнити сьогоднішній попит. Були великі донецькі компанії, які намагалися зайти до нас, але поїхали в Дніпропетровськ, так як тут не знайшлося офісного приміщення, куди можна було б посадити 500 людей" , - розповідає Божко.

Харків

За даними компанії "Харківське агентство нерухомості" (ХАН), у порівнянні з минулим роком попит на квартири значно виріс, але орендні ставки поки що не змінилися. Мінімальна ціна стандартної однокімнатної квартири у Харкові сьогодні становить 2000 грн на місяць. На оренду двокімнатної квартири необхідно мінімум 2700 грн. Ріелтори відзначають, що змінилися умови відносно термінів оренди. "Багато біженців з населених пунктів, в яких йдуть бойові дії, хочуть зняти житло терміном на один - максимум два місяці", - пояснює керівник компанії ХАН Світлана Якимова.

А от бізнес в першу столицю України переїздить неохоче. "Попит на офісні та торгові площі в цілому залишився на колишньому рівні. Нам відомо кілька поодиноких випадків, коли з міст, в яких велися бої, в Харків переїжджали нотаріуси або IT-фахівці. Але в цілому вони не вплинули на баланс попиту та пропозиції на ринку комерційної нерухомості", - підкреслила Якимова.

Лола Ташматова, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продам 3 комнаты в 4-х комнатной квартире Борщаговка, пр.Королева 24А
Південна Борщагівка, Корольова просп., 24, 40 кв.м, 40 000$, Продам 3 комнаты в 4-х комнатной ...

Кімнати > Продам > Київ > Святошинський р-н

Земельна ділянка 20 сот с. Іванків
20 соток, 20 000$, Власник! Терміново продам земельну ділянку 20 сотих. Чудове місце розташування, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Іванків

Топ-оголошення

Ділянка з двома хатинами в Таращі
1 кімната, 39 кв.м, 10 соток, 8 000$, Продається хата та времянка, сарайчик, погріб, та 10 соток з ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Таращанський р-н > Тараща

Продажа 3-к квартиры на Позняках. Метро 3 минуты. Ул. Княжий Затон
Позняки, Княжий затон ул., 2/30, 3 комнаты, 108/52/16,5 кв.м, 16/16, 112 000$, Продажа 3-к квартиры ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Аренда дизайн-офиса 80 м2 с мебелью, ул. Тарасовская 16, Центр
Тарасовская ул., 16, 80 кв.м, 1 100$/месяц, ОФИС БЕЗ ОТКЛЮЧЕНИЯ ЭЛЕКТРИЧЕСТВА! - г. Киев, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н