Вся нерухомість > Новини > При угоді з нерухомістю покупців змусять платити ще 1-3%
↑ До списку новин

При угоді з нерухомістю покупців змусять платити ще 1-3%

30 липня 2013

Введення з 1 вересня 2013 року обмеження НБУ готівкових розрахунків на суму понад 150 тис. грн. призведе до додаткових витрат з боку покупців житла, пишуть Комментарии.

Через обмеження з 1 вересня готівкових розрахунків на суму понад 150 тис. грн. покупець квартири вже не зможе віддати продавцеві гроші готівкою, а повинен буде відкрити рахунок у банку, внести туди потрібну суму і грошовим переказом перерахувати її продавцеві. При цьому розмір додаткового фінансового навантаження на угоду, за різними оцінками, може становити від 1 до 3% від вартості житла, що купується.

"У нас розрахунки всі йдуть у валюті. У якій? Українській! А зберігаються в якій? В американській! Покупець принесе мішок доларів в банк, обміняє їх на гривню, покладе на рахунок і надішле їх покупцеві. За всі ці операції банку потрібно буде заплатити комісійні", - повідомляє «Комментариям» директор "Недержавного експертного бюро" Анатолій Топал.

Це один з аргументів, яким зараз багато ріелторів "тиснуть" потенційних покупців і продавців, пропонуючи їм продати або купити житло до 1 вересня.

"Ну як налякати? Просто ріелтори повідомляють клієнтам, що після 1 вересня збільшиться фінансове навантаження на угоду. Крім того, покупців стане менше. Як мінімум, третина покупців не готові платити додатково. Навіть той, хто міг би собі щось купити - він утримається . Просто щоб з'ясувати, куди будуть подаватися дані про операцію, чи не буде потім за ним бігати податковий інспектор", - говорить президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Як повідомлялося раніше, Міністерство юстиції України 2 липня зареєструвало постанову Нацбанку від 6 червня 2013 № 210 "Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків".

Згідно з повідомленням прес-служби Мін'юсту, постановою НБУ присвоєно реєстраційний номер № 1109/23641. Нагадаємо, реєстрація в Мін'юсті є умовою вступу його в силу. Текст документа поки ще не оприлюднений.

Як відомо, цією постановою Нацбанк обмежив готівкові операції сумою в 150 тис. гривень.

Обмеження набуде чинності з 1 вересня 2013 року і буде розповсюджуватись на розрахунки готівкою між фізичними особами та юридичними особами, а також фізосіб між собою по договорах купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Раніше в Нацбанку оцінили ефект від введення обмежень в 14-16 млрд. гривень на рік у вигляді додаткової ліквідності для банків, а також плюс 0,2% до зростання ВВП.

Комментарии


Топ-оголошення

Продажа 37 кв.м ул.Б, Гмыри ж/б 23 ЖК Патриотика Без %
Позняки, 1 комната, 37/17/9 кв.м, 8/25, 29 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ж/б 23 Синевир, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам ділянку в Александровке
Александровка, 10 соток 7 000$, Продам ділянку 10 соток в Александровке . На ділянці є світло, вода. ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпро > Самарський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-хэт. будинок ул.Бригадная/7ст. Великого Фонтану.
Чубаевка, 5 і більш за кімнати, 194 кв.м, 12 соток 360 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Бригадная/7ст. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

БЕЗ %, продам участок 12 соток, Безуглівка, поряд Мала та Велика Олександрівка, 13.5км до Києва, Бориспільський район
12 соток, 25 800$, БЕЗ %, продам участок 12 соток, Безуглівка, поряд Мала та Велика Олександрівка, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Велика Олександрівка

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Житомирська обл. > Ємільчинський р-н > Ємільчине