Вся нерухомість > Новини > Будемо платити менше хабарів - перебудова житла стала законною
↑ До списку новин

Будемо платити менше хабарів - перебудова житла стала законною

23 червня 2010

Ті, хто перепланує квартиру або облаштовує приватний будинок, відтепер отримали право не погоджувати з місцевими органами Державної архітектурно-будівельної інспекції низку вдосконалень.

Наші предки будували будинки без величезної кількості дозволів від чиновників і століттями жили в них, перебудовуючи відповідно до своїх уявлень про затишок. Вражаюче чи, що стоять непорушно багато хто з прадідівських хаток, та й прибуткові будинки - від царських часів.

Диктат радянського і новоукраїнського чиновництва змусив по будь-якому чиху в переплануванні і будівництві житла оббивати пороги різних інстанцій, на що йдуть багато місяців (вже не говоримо про хабарі). І тут, під згасання повноважень, Кабмін видав постанову "Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт", покликаний полегшити спілкування з дозвільними структурами. Але чи так кардинальні послаблення? Подивимося.

НА ЩО НЕ ПОТРІБНА ВІЗА АРХІТЕКТОРІВ

Ті, хто перепланірует квартиру або облаштовує приватний будинок, відтепер отримали право не погоджувати з місцевими органами Державної архітектурно-будівельної інспекції низку вдосконалень. Значить, не доведеться наймати проектну фірму (ясно, що має ліцензію Мінрегіонбуду) за 2-5 тис. грн для підготовки проекту перекроювання житла, затверджувати його, отримувати технічні вимоги відомств і лише після цього діяти. А по завершенні перебудови - знову ж таки, отримувати добро архітекторів, перш ніж міжвідомча районна комісія прийме оновлений об'єкт в експлуатацію. Саме архітектурні пертурбації забирали найбільше часу, сил і грошей. Але менше лірики, більше фізики. Подивимося, в чому ми позбулися від дорогої опіки архітекторів-практиків і кишкомотства чиновників цього відомства і які подарунки нам дає нововведення.

ГОРОДЯНАМ - ЗАСКЛЕНІ БАЛКОНИ

Зауважимо, перепланувати квартири без візи чиновників від архітектури, як і раніше, можна тільки при дотриманні архітектурно-планувальних вимог та державних будівельних норм. Головне - несучі стіни чіпати в будь-якому випадку заборонено і, думається, це правильно: це скелет будинку і, роблячи в ньому дірки, послаблюючи, наражаєш на небезпеку себе та сусідів почити під руїнами. Дозволено без контролю архітекторів для збільшення житлової або допоміжної площі пускати на злам печі та каміни (дякуємо, але чи багато таких джерел тепла в багатоквартирних будинках?), демонтувати комори, антресолі, переносити двері і вікна. І, нарешті, склити балкони і лоджії. Да за останню самодіяльність, яка покращує теплоізоляцію будинку і, відповідно, заощаджує витрати дорогущих енергоносіїв на його опалення, влада повинна мешканцям доплачувати, а не просто від поборів за перепланування рятувати. І, до речі, не менше половини власників квартир вже засклені, так що цей подарунок вони отримали заднім числом.

СЕЛЯНАМ - ХИТКІ ТУАЛЕТИ

Селянам, що будують власні будинки, а також жителям міста - потенційним або дійсним власникам дач або котеджів - тепер теж у ряді випадків можна відхреститися від архітекторів. Скажімо, не потрібно їх схвалення на підключення до газових мереж низького тиску (ха, а інші до приватних будов і не підводяться!), електромереж, на установку систем пожежної сигналізації, контролю над вибухонебезпечною концентрацією газу в приміщенні. Ще можна на свій розсуд встановлювати на ділянці так звані тимчасові споруди, які не мають фундаменту - літні альтанки, теплиці, душові кабіни і ... туалети. Дивний подарунок: автор своїми очима спостерігав, як дерев'яний туалет без фундаменту на сусідній ділянці звалився під час шквального вітру, благо в ньому тоді ніхто не «засідав». А щоб фундамент зробити, треба оббивати пороги архітекторів? Та будь-який господар починає будівництво саме з фундаменту. Виходить, треба чекати, поки влада визнає за ним право без дозволу архітекторів ставити більш міцний нужник.

ПЛАТА - СИМВОЛІЧНА, ХАБАРІ - ЯК ВЖЕ ВИЙДЕ

Нова постанова не позбавила від необхідності отримувати добро від різних відомств на проект перепланування квартири або будівництва на ділянці для узаконення проведених робіт. Офіційно фігурують смішні суми, і вони не змінилися. Отже, для початку розслабимося.

* Узгодження пожежних з безпеки об'єкта обійдеться в 66 грн.

* Висновок газівників про відповідність проекту їх вимогам «розорить» вас на 125 грн.

* Тепловики, які переконалися, що ви не порушили визначені норми, поставлять візу за 64 грн.

* Санепідемстанція за дослідження проекту візьме 40 грн.

* Нарешті, БТІ потребують 108 грн. за видачу нового техпаспорта на оновлене житло.

Разом набігає символічна сума у 403 гривні.

А тепер напружимося. Практично завжди фахівці знайдуть купу недоліків у проекті і змусять їх виправляти. Вони можуть бути непринциповими, але ... Вам знову доведеться ходити всіма колами пекла чиновницького. Щоб цього не сталося, доведеться домовлятися з експертами по душах, а вартість "душі" в кожному випадку різна.

У результаті, як свідчить досвід нашого читача Ігоря Ільєнка, може набігти на порядок більше хабарів - до 4-6 тис. грн.

ЩО МОЖНА І НЕ МОЖНА

Нова постанова не змінила перелік дозволених і заборонених дій з перепланування житла. Вони, як і санкції за самоуправство, залишилися старими. Всього на 17-51 грн, відповідно до ст. 150 Адмінкодексу, оштрафують за самовільне перебудову. Проте ст. 100 Житлового кодекса наказує повернути все в первинний стан за рахунок правопорушника.

Звичайно, можна затаїтися і сподіватися, що не спіймають і не змусять все "взад повертати". Але тільки до тих пір, поки не буде потрібно продати, обміняти, подарувати, закласти для отримання кредиту або отримати у спадок таке житло. Тут буде потрібна довідка-характеристика від БТІ, а ви її заднім числом не отримаєте, якщо грубо порушивши норми. Тому важливо знати, що робити можна, а що - ні-ні.

ДОЗВОЛЕНО:

* Розширювати площу житлових кімнат за рахунок коридорів і допоміжних приміщень;

* Збільшувати санвузол шляхом об'єднання ванни і туалету і приєднання частини коридору;

* Робити прорізи в стінах (якщо вони не є несучими) між різними приміщеннями;

* Влаштовувати з кухні та суміжної з нею кімнати їдальню шляхом демонтажу перегородки - але, знову ж таки, не капітальної стіни;

* Переносити вхідний отвір в квартиру і закладати або ж прорубувати вікна - звичайно, не в несучих стінах.

ЗАБОРОНЕНО:

* Збільшувати площу санвузла за рахунок приєднання до нього частини житлових приміщень;

* Об'єднувати лоджії і балкони з іншими приміщеннями шляхом розібрання стін (неважливо, несучі вони чи ні);

* Переносити на лоджії або балкони батареї центрального опалення;

* Демонтувати вентиляційні канали і короби;

* Видаляти в процесі ремонту звукоізолюючу основу підлоги;

* Об'єднувати квартири по вертикалі з повним або частковим демонтажем навіть міжповерхових перекриттів.

Інтернет-видання UA-Reporter.com


Топ-оголошення

Продажа 37 кв.м ( 1 этаж) ул.М.Ломоносова ж/б 23 ЖК Эврика
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 37/17/9 кв.м, 1/25, 26 500$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 23., 1/24 ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Сдам 3 комн. 8/9. Левитана. 70/43/12. Качественный ремонт. Металлопластиковые окна, современная качественная сантехника
Таирова, 3 комнаты, 75/42/12 кв.м, 8/9, 8 000грн/месяц, Сдам 3 комн. 8/9. Левитана. 70/43/12. ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Сдам 1 комн.ул, Терешковой/Космонавтов. Рядом рынок Черемушки!
Черемушки, 1 комната, 33/18/6 кв.м, 2/5, 5 000$/месяц, Ул, Терешковой/Космонавтов, с-т"АТБ. Рядом ...

Квартири > Здам > Одеса > Малинівський р-н

Ірпінь, вул.Пушкінська, приміщення студія комерція.
Пушкінська, 1 кімната, 36/28/6 кв.м, 1/5, 29 000$, Ірпінь, вул. Пушкінска, окреме приміщення з ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Продається відмінний комплекс - пташник з забійним цехом в Херсонської області.
22000 кв.м 5 000 000$, Продається відмінний комплекс - пташник з забійним цехом в Херсонської ...

Виробничі приміщення > Продам > Херсон