Вся нерухомість > Новини > Квартира у столиці: купувати або знімати?
↑ До списку новин

Квартира у столиці: купувати або знімати?

6 червня 2011

Ціни на київську нерухомість хоч і знижуються, але залишаються недоступними для більшості простих українців.

Тому якщо у вас є потреба у поліпшенні житлових умов, то вам доведеться або орендувати квартиру, або купувати її за допомогою іпотечного кредиту. Що ж сьогодні вигідніше?

КИЇВСЬКИЙ РОЗКЛАД

Зараз ринок нерухомості все ще не відновився після кризового 2008 року. Кількість угод не перевищує третини від докризового періоду. При цьому житло на вторинному ринку продовжує потихеньку дешевшати, в той час як новобудови тримаються на одному рівні.

За даними Союзу спеціалістів з нерухомості України, за травень у цілому житлова нерухомість подешевшала на 1,13%. За їх даними, зниження спостерігається практично в усіх сегментах вторинної нерухомості. Більш-менш стабільні ціни мають тільки сектор сучасного житла, а також квартири, які наближені до центру. Тобто якщо ви надумали купувати квартиру, то сьогодні варто звертати увагу лише на новобудови, тому як вкладення в хрущовки можуть принести збитки.

Як кажуть фахівці, на ринку нерухомості Києва змінився портрет покупця: якщо до кризи 90% житла в столиці купували кияни, а 10% - іногородні, то зараз 80% покупок здійснюють приїжджі громадяни, а 20% покупок формують кияни.

ПОРТРЕТ ОРЕНДАРЯ

А ось орендують столичні квартири не тільки приїжджі. Квартири орендують в основному молоді подружжя, які потребують окремої житлоплощі, а грошей на купівлю власної квартири поки не вистачає. Відповідно до проведених досліджень, знімають житло в Києві не тільки приїжджі, а й самі мешканці столиці. При цьому частка корінних киян становить більше 34% від загального числа наймачів.

Крім того, серед орендарів можна зустріти і тих, у кого є власне житло. Через обставин вони здають свою квартиру, на частину доходу знімають щось скромніше, а різниця стає гарною підмогою в сімейному бюджеті.

ЩО ПРОПОНУЮТЬ БАНКИ

У травні ставки за кредитами практично не змінилися. За даними компанії «Простобанк консалтинг», квартири на первинному ринку банки пропонують під реальних 18% річних. На первинному ринку ставки трохи нижче і становлять 17% річних.

Щоправда, це середні ставки, які більше нагадують середню температуру по лікарні. Є і більш привабливі пропозиції: у деяких банках вже можна взяти кредит під 14% річних.

Більше того, багато компаній зараз продають житло в новобудовах під розстрочку в 0%. І хоч діє вона рік-два, поки будинок не зданий в експлуатацію, все одно такі пропозиції вигідні для потенційного покупця.

СВОЄ АБО ЧУЖЕ?

Отже, давайте підрахуємо, що ж вигідніше - орендувати або купувати. Зняти сьогодні однокімнатну квартиру в столиці коштує близько 3-3,5 тисячі гривень. Купити ж аналогічну квартиру можна за 55-60 тисяч доларів, що в перекладі на нашу валюту складе 450 тисяч гривень.

Щоб отримати доступ до банківського кредиту, вам потрібно зібрати як мінімум третину цієї суми - від 25% вам доведеться внести як аванс, а ще як мінімум 5-10% буде потрібно на оформлення угоди (сюди входять послуги нотаріуса, комісія за видачу кредиту, страхування життя, а також послуги ріелторів, якщо ви ними скористалися).

Отже, нехай ви сплатили чверть від вартості житла, а решту суми, 340 тис. грн, взяли під 15% річних у банку строком на 20 років. У цьому випадку при стандартній схемі виплат перший платіж за квартиру вам обійдеться в 5667 грн. Так, спочатку різниця виглядає серйозною, проте вже через п'ять років ви будете платити 4600 грн, а через десять років розмір виплат складе 3550 грн, тобто фактично зрівняється з нинішньою ціною оренди.

А якщо врахувати, що гривнева вартість оренди житла в столиці навіть під час кризи не зменшувалася, то, швидше за все, розмір щомісячного внеску та орендного платежу зрівняється значно раніше - через 4-5 років. Після цього ви будете платити банку менше, ніж в якості оренди.

Якщо ж ви хочете скористатися аннуїтетною схемою погашення, тобто весь час платити однакові внески, то щомісяця будете виплачувати 4480 грн. Так, зараз переплата становить 1000-1500 гривень, але знову ж таки через кілька років вона зрівняється з орендною платою і з часом квартира буде вашою.

ДОВІДКА КП

У квітні в столиці було здійснено 773 угоди купівлі / продажу квартир на вторинному ринку і 311 продано в недобудованих будинках. Такі дані надали в компанії SV Development. Найбільшим попитом користувалися двокімнатні квартири (47% угод), 39% припадає на однокімнатні квартири і 14% - на об'єкти з трьома кімнатами і більше.

Максимальна кількість угод (69%) припадає на квартири до 100 тис. дол.., 21% в ціновій категорії від 100 до 200 тис. доларів і 10% - у категорії понад 200 тис. доларів.

Сергій Тищенко, ""Комсомольская правда в Украине"


Топ-оголошення

Продам 4-х квартиру в клубному будинку, ж/м Перемога-Победа
Победа-5, 4 комнаты, 103/-/40 кв.м, 4/5, 105 000$, Продаж дворівневої чотирикімнатної квартири, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продам будинок в Макарові
3 кімнати, 120 кв.м, 7 соток, 68 000$, Продам Будинок 120 кв.м. 2023 р. Київська область, Бучанський ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Макарівський р-н > Макарів

Топ-оголошення

Продам 3х-ком.ул.Липковского 38 Соломинский -н.15/25 этаж.87кв.
Соломенка, 3 комнаты, 87/58/10 кв.м, 15/25, 190 000$, Продам 3х-ком.ул.Липковского 38 Соломинский ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Продається 3к.квартира в Лісках (вул. Київська)
Київська, 3 кімнати, 56/36/8 кв.м, 7/9, 34 999$, Пропоную Вашій увазі до продажу 3к. квартиру, район ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Продаж сучасного будинку с. Мила, Києво-Святошинський район.
5 і більше кімнат, 230 кв.м, 7,5 соток, 350 000$, Пропонується на продаж сучасний, триповерховий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Мила